Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gravida Sonja får inte jobba – covidrisk för hög

Sonja Lindroth
Foto: Privat
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Högstadieläraren Sonja Lindroth får inte komma till jobbet.

Orsaken: Hon är gravid.

Då är risken för stor för att bli smittad av covid, anser kommunen.

”Absurt”, menar Lärarnas Riksförbund.

– Jag vill inget hellre än att jobba, inte tvingas gå hemma i fyra månader, säger Sonja Lindroth.

Sonja Lindroth, 30, är högstadielärare i Stockholms stad. Hon är gravid i vecka 26 och får sedan sex veckor tillbaka inte längre jobba. Hennes arbetsgivare Stockholms stad har stoppat henne från att jobba – exponeringsrisken för coronaviruset är för hög anser de.

– De hävdar att de fattar beslutet av omsorg, men det känns som en bestraffning, säger Sonja Lindroth. 

Sonja, som tagit fyra vaccinationssprutor, tycker att Stockholms stads bedömning går stick i stäv med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som inte bedömer gravida som en grupp som behöver skyddas mer än någon annan. 

– För mig innebär beslutet att behöva gå hemma i fyra månader allt annat än omsorg, det skapar bara stress, oro och psykisk ohälsa som är dåligt för både mig och fostret.

Stockholm Stad: ”Det är två olika saker”

Stockholms stads personaldirektör Anita Lidberg skriver till Expressen att det är arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöföreskrift som är styrande för alla arbetsgivare. 

”Såväl lag som föreskrifter ska följas. Folkhälsomyndigheten har inte rådighet över arbetsmiljölagstiftningen.”

Hon anser inte att deras regler är strängare än expertmyndighetens.

”Det är två helt olika saker. Oavsett omständigheter i övrigt ska arbetsmiljölagen följas. Vi har inte striktare regler än vad lagstiftningen kräver.”

Som arbetsgivare ska Stockholms stad bedöma risken för exponering och inte vilka risker exponeringen för med sig för den enskilde individen. Ett resonemang som enligt lärarnas fackförbund blir ”absurt”. 

– De vill eliminera risken för smitta, att det ska vara smittfritt men det säger ju sig självt att det inte går. De gör den här bedömningen när det gäller coronaviruset, inte kring andra virus, säger Eva Löfqvist Bercsényi huvudskyddsombud och föreningsombud för Lärarnas Riksförbund. 

Stockholms stad är noga med att poängtera att det inte finns en generell bestämmelse utan i varje enskilt fall görs en individuell riskbedömning. Eva Löfqvist Bercsényi säger att det i realiteten inte spelar någon roll. 

– I verkligheten blir det som en policy som drar alla över en kam i och med att de hävdar att det ska vara smittfritt. 

Måste söka bidrag

Göteborg och Malmö har haft liknande regelverk men enligt Eva Löfqvist Bercsényi har det sett annorlunda ut där.

– I Göteborg backade de från den här snäva tolkningen och i Malmö följer man reglerna på ett sådant sätt. Där gjorde man individuella risk-reduceringsplaner, så att ingen lärare blev avstängd mot sin vilja. 

Hon är kritisk till att Stockholms stad hänvisar till Arbetsmiljöverket och arbetsmiljölagen. 

– Enligt den lagen kan arbetsgivaren ta hjälp av en smittskyddsläkare för att göra bedömningar. Det har man inte gjort i det här fallet. Istället tolkar de utan underlag, utan fakta. 

För Sonja Lindroth innebär beslutet att hon förlorar 17 000 kronor i månaden. 

– Jag har blivit tvingad till att söka bidrag trots att jag är fullt frisk och vill jobba. 

Dessutom står en klass utan sin fröken. 

– Det är nästan det som känns värst. Att veta att det råder brist på lärare i Stockholm och att mina elever drabbas hårdast. Detta är inte en bra lösning för någon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.