Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gravida Lovisa, 20, nekades jobb: ”Diskriminerande”

Så många barn föds det i Sverige varje år.
Lovisa Odén jobbar som influencer.Foto: Privat / Privat
Lovisa nekades jobb när företaget fick reda på att hon var gravid.Foto: Privat / Privat

Lovisa Odén fick ett jobb som hon tyckte passade henne som handen i handsken.

När hon sedan berättade för arbetsgivaren att hon var gravid menar hon att företaget avbröt anställningsprocessen. 

Då bestämde Lovisa sig för att stämma företaget som menar att hennes graviditet inte var orsaken.

– Jag kände att jag blev diskriminerad, säger Lovisa Odén. 

20-åriga Lovisa Odén från Västerås jobbar som influencer och har över 37 000 följare på sin Instagram.

Förra sommaren hittade hon en tjänst hos företaget Twistshake som hon ansåg passade henne perfekt. Hon sökte tjänsten och fick komma på två anställningsintervjuer.

Lovisa blev sedan erbjuden tjänsten och blev inbjuden till ett möte där hon skulle skriva på anställningsavtalet.

Under rekryteringsprocessen hade Lovisa fått reda på att hon var gravid och eftersom Twistshake nu skulle bli hennes framtida arbetsplats ville hon vara ärlig.

– Jag ville ha en rak och ärlig kommunikation så jag berättade som det var när jag var där för att skriva på anställningsavtalet, säger Lovisa.

Men nyheten om att hon var gravid togs inte emot som hon hade tänkt.

”En graviditet ska vara något fantastiskt”

Representanten från Twistshake som hade stämt möte med Lovisa gratulerade först till graviditeten men sedan menar Lovisa att hon inte fick skriva på något avtal. Någonting som VLT var först med att rapportera.

– Jag fick inte skriva på något avtal utan fick veta att detta skulle föras vidare till vd:n för att diskuteras vidare och att de sedan skulle höra av sig, säger Lovisa.

Lovisa med dottern Alice.Foto: Privat / Privat

Lovisa menar att hon inte hörde något mer från Twistshake utan fick själv höra av sig och fråga om någonting hade hänt. Efter en tid ska hon ha fått ett sms från företaget som meddelade att de dragit tillbaka samtliga rekryteringsprocesser.

– En graviditet ska vara något fantastiskt, det är det största som händer i ens liv och sedan blir det bara till motgångar. Jag kände mig jättediskriminerad, säger Lovisa.

Hon kontaktade då Handelsanställdas förbund och fick rättshjälp via förbundet. Tillsammans med förbundsjuristen Mattias af Malmborg, förbundsjurist vid Lo-tco rättsskydd, stämde Lovisa Twistshake.

De menade i stämningsansökan att Twistshake hade ”avskedat henne”, alternativt ”avbrutit anställningsförfarandet på grund av att hon väntar barn”, skriver VLT.

Kom överens om en förlikning

Twistshakes ombud, advokaten Karin Sliwinska, säger till VLT att företagets representant ska ha berättat för Lovisa att informationen om att hon var gravid måste nå ledningen och att de skulle återkomma med datumförslag för ett nytt möte. Karin Sliwinska menar även att det var av budgetskäl som företaget drog tillbaka rekryteringsprocesserna.

– Företagets uppfattning är att det var en arbetsbristsituation, säger advokaten Johanna Näslund, även hon Twistshakes ombud.

Vidare menar Twistshake att beslutet om att inte anställa Lovisa inte berodde på att hon var gravid och att det aldrig ska betraktas som något negativt. Företaget menade även att flera anställda var gravida och föräldralediga, skriver VLT.

I måndags skulle en huvudförhandling ha hållits i Västmanlands tingsrätt, vilket sällan händer i ett diskrimineringsfall. Men parterna kom överens om en förlikning i fredags.

Lovisa menar att det på ett sätt är en lättnad, men samtidigt har hon inte helt tagit in allting ännu.

– Det har påverkat mig väldigt mycket eftersom det har varit en så himla lång process, det är väldigt blandade känslor, säger Lovisa.

Diskriminering pga kön – det säger lagen

Direkt diskriminering innebär att någon missgynnas eller behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med till exempel kön (1 kap. 4 § diskrimineringslagen).

 

Enligt föräldraledighetslagen får en arbetsgivare inte missgynna arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledighet om inte missgynnandet är en nödvändig följd av ledigheten. Förbudet gäller bland annat när en arbetsgivare säger upp eller vidtar annan ingripande åtgärd mot en arbetstagare. (16 § föräldraledighetslagen).

 

Källa: Diskrimineringsombudsmannen