Gravida kvinnans vädjan – dödades av 50 knivhugg

Polisen skickade ut stora resurser till brottsplatsen.
Foto: ROBERT BETZEHAG / Rescue Photo

Premium: ”Låt! Mig! Gå!”

Den höggravida kvinnans vädjan till sambon spelades in på en mobiltelefon.

Tre dagar senare var hon död med över 50 knivhugg i kroppen – varav flera i den rundade magen. 

Polisen skulle snart upptäcka att även hennes sista ögonblick i livet hade bandats av samma telefon.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

”Home sweet hell”, står det på den babyblå tavlan med röd text som hänger i hallen i den ombyggda fyrarummaren i Vänersborg. Blodstänket på väggen som polisens tekniker har kartlagt når bara nästan upp till underkanten på tavlan, vars budskap blev verklighet under morgonen den 22 oktober i fjol. 

I hemmet knivmördades då den 27-åriga kvinna som var bosatt i lägenheten. 

Kvinnan var gravid i åttonde månaden och lite senare den dagen hade hon ett besök inplanerat hos barnmorskan. En vän till kvinnan hade uppmanat henne att berätta för barnmorskan att hon inte hade det bra hemma och att hon ville lämna sitt förhållande, säger vännen i polisförhör.

När larmpersonal senare den morgonen bröt sig in i lägenheten så fanns inget liv kvar att rädda, varken hos kvinnan eller hos barnet i hennes mage.

Bredvid kvinnan, på golvet i sovrummet, stod hennes väska redan packad. I den låg bland annat bebiskläder med texten ”I love mum”.

I kvinnan väska, som stod färdigpackad i lägenheten, fanns flera uppsättningar bebiskläder.
Foto: Polisen
En tavla som hängde i familjens hall.
Foto: Polisen

Kvinnans vädjan

Tre dagar tidigare: Den gravida kvinnan och fadern till barnet i magen grälar. Utöver mannens två barn i förskoleåldern så befinner sig ingen annan i bostaden – ändå kan samtalet i efterhand återges ord för ord. Det beror på att mannen har för vana att spela in med sin mobiltelefon, både telefonsamtal och privata samtal mellan hemmets fyra väggar.

”Låt! Mig! Gå!”, vädjar kvinnan.

Hon upprepar de tre orden många gånger.

Mannens vana att spela in samtal med sin mobil har bidragit med flera viktiga pusselbitar i polisens kartläggning av tiden som ledde upp till mordet. Men inte bara det. Beteendet har också lett till att åklagaren nu bland bevisningen har en åtta minuter lång ljudupptagning som skildrar den höggravida kvinnans sista ögonblick i livet. En inspelning som åklagaren menar slår hål på mannens försvar – som går ut på att det var kvinnan som först gick till knivattack och att mannen endast agerat i självförsvar.

– Min bedömning är att inspelningen talar för att hon inte har attackerat honom. Man kan inte höra att hon är aggressiv eller utåtagerande mot honom. Där hör man att det är hon som blir utsatt för våld och det är hon som vädjar för sitt liv, säger åklagaren Daniel Veivo Pettersson.

Åklagaren: Tänkbar motivbild

När människor i parets omgivning förhörs om förhållandet går versionerna isär beroende på om det är mannen eller kvinnan som den förhörde har närmast relation till. Men alla var överens om att förhållandet inte var välfungerande – och de allra flesta vittnar om att kvinnan uttryckt en önskan att lämna medan mannen ville att de skulle försöka hålla ihop.

Mannen själv hävdar i förhör att han inte hindrade sin sambo från att lämna förhållandet, men säger att han var orolig att hon skulle komma med ”falska anklagelser” mot honom. Han var rädd att det skulle leda till att han förlorade vårdnaden om sina två barn från ett tidigare förhållande, säger han.

Det är också det misstänkta motivet till mordet, enligt åklagare Daniel Veivo Pettersson.

– Den tänkbara motivbilden är att hon ville lämna förhållandet. Han trodde att hon skulle lämna honom och att hon skulle anmäla honom i samband med det. Inte minst mot bakgrund att hon hade ett inbokat besök hos mödravårdscentralen, det framgår av inspelningar att han han tror att hon ska hitta på saker om honom under det besöket, säger åklagaren.

”Jag ber dig, gör inte det här”, hörs mannen vädja till kvinnan på inspelningen bara minuter innan hennes död. Han fortsätter:

”Vad du säger här nu är något annat än vad du kommer att säga där”. (hos barnmorskan, reds anm.)

”Snälla, låt oss hålla detta för oss själva, låt familjen lösa det”.

Kvinnans ord är svårare att urskilja, men enligt polisen utredning svarar hon bland annat:

”Jag har berättat för dig vad jag ska säga till dem. Jag gillar inte det här”. 

Minuten senare fylls ljudupptagningen av kvinnans skrik. Hon vädjar till sambon om att skona hennes liv.

Den mordmisstänkte mannen greps av polisen samma morgon.
Foto: Polisen

70 skador på kroppen

Våldet som kvinnan utsatts för är omfattande. Rättsläkaren konstaterar 70 skador på hennes kropp, varav minst 51 har konstaterats vara orsakade av ett vasst föremål. En av de dödande skadorna var ett knivhugg i magen, som också träffat det ofödda barnet.

När mannen konfronteras med den uppgiften i polisförhör säger han:

”Det som jag vill säga är att när jag skurit henne så har det varit då jag har försvarat mig själv.”

Det är en fras som återkommer i många olika skepnader under mannens förhör med polisen. Samma förklaring upprepas när förhörsledaren – efter att de tillsammans lyssnat på ljudinspelningen från det misstänkta mordet – ifrågasätter att kvinnan skulle ha varit den som attackerat först.

”Jag vet inte någonting om klippet eller hur det låter, men det som jag vet är att jag blev attackerad och när jag försvarade mig själv, det var då hon började skrika”.

Barnröster på inspelningen

Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Mannen hade skador på sina händer när han greps.
Foto: Polisen
Mannen har åtalats vid Vänersborgs tingsrätt.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Mannens advokat Per-Åke Kvarnström: 

– Min klients inställning från första förhör är att han förnekar mord. Han har inte haft för uppsåt att döda, utan han har agerat för att försvara sig själv. Han har ju haft rätt omfattande skador på sina armar och händer efter händelsen.

Mannen åtalas, utöver för mord, också för grovt barnfridsbrott i två fall. Detta för att hans två barn befann sig i lägenheten när kvinnan dödades. I tumultet på den aktuella inspelningen hörs barnröster som på avstånd ropar på pappa och mamma.

– Barnfridsbrottet består i att brottet skulle ha bevittnats av de båda små barnen, men det menar vi är fel. De har varken hört eller sett detta, säger advokat Per-Åke Kvarnström.

Utöver att åtalas för mord och grovt barnfridsbrott yrkar också åklagaren på att mannen, som kommer från Nigeria, ska utvisas från Sverige. Rättegången är planerad att starta på tisdag i Vänersborgs tingsrätt.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Slaget om nyckelstaden över – det här kan bli Putins nästa mål

Premium: Lysychansk pekas ut som nästa mål efter Sievjerodonetsk

Svenska nakenparadisen: ”Smög hit första gången”

Premium: Malin, 51, gifte sig helt näck • ”I Sverige har vi alltid varit pryda – det verkar svänga nu”

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda