Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gravida avråds från
att äta konserver

En kost av konserver höjer kroppens halter av det östrogenliknande ämnet bisfenol A, med flera tusen procent. Det visar ett experiment som Svenska Dagbladet har gjort.

Gravida avråds nu från att äta konserver.

– Det har visats i mängder av studier att foster är extra känsliga för hormonstörande ämnen som bisfenol A, säger forskaren Helén Andersson, till SvD.

Bisfenol A har en effekt som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen och är mycket spridd i samhället. En stor amerikansk studie pekar på risker för bröstcancer hos apfoster som utsatts för kemikalien. Redan förra året förbjöd EU nappflaskor med bisfenol A och regeringen fattade nyligen beslut om förbud mot barnmatsburkslock i samma material.

På en liveblogg på SvD.se har läsarna fått följa hur fyra reportrar ätit konserverad mat för att se om kroppens halter av bisfenol A påverkas. Provsvaren från avdelningen för Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet visar dramatiska höjningar - flera tusen procent.

Gravida extra känsliga

Just konserver är den viktigaste källan till exponering för bisfenol A för gravida, enligt Helén Andersson, forskare vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap på Uppsala universitet.

– Gravida kvinnor kan få, och får fortfarande, i sig bisfenol. Det ligger så klart mycket känslomässiga aspekter i att förbjuda det i nappflaskor men jag är osäker på hur vetenskapligt underbyggt det är att bara förbjuda det just där, säger hon till SvD.

Annika Hanberg, professor i miljömedicin på Karolinska institutet, håller med om att gravida är extra känsliga.

– Om jag var gravid skulle jag själv skulle försöka undvika det om jag har möjlighet, men det här är inget som bör ligga på varje konsument utan som bör hanteras på myndighetsnivå eftersom osäkerheten är så stor. Därför tycker jag att man kan vara extra försiktig.

"Det är ofarligt"

Livsmedelsverket avråder dock inte gravida kvinnor från konservmat. På dess gröna lista över fisk som gravida gärna ska äta två–tre gånger i veckan nämns bland annat tonfisk på burk.

Kettil Svensson, toxikolog på livsmedelsverket med ansvar för riskbedömning, vänder sig emot forskarnas varsamma hållning.

– Det är ofarligt om man följer kostråden. Tonfisk är väldigt nyttig fisk som man kan äta två till tre gånger i veckan som gravid, säger han.

Miljöminister Lena Ek (C) vill inte ge ett rakt svar på om hon skulle äta konserver som gravid.

– Jag tror att en allmän grundhållning, särskilt för gravida och de som har ansvar för barn och sjuka, är att handla så färskt, närodlat och ekologiskt som möjligt. Då kan man känna sig lugnare, säger hon till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.