Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gravid kvinna klämdes på buss – bebis dog

Kom från Kabul till Bromma med sin familj för några dagar sedan
Desperata människor vid flygplatsen under evakueringen.
Foto: Twitter
Hundratals människor samlades vid evakueringsbussarna på väg mot flygplatsen.
Foto: KHWAJA TAWFIQ SEDIQI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu kommer nya uppgifter om den svenska evakueringen i Afghanistan. 

En gravid kvinna uppges ha klämts så hårt på evakueringsbussen som Sverige ordnade att hennes bebis dog i magen. 

– Vi stod klämda i elva timmar ombord på bussen till flygplatsen, berättar kvinnans man som tidigare arbetade som kock för den svenska styrkan i Afghanistan. 

Den 25 augusti arrangerade Sverige transport med fyra bussar från ambassaden i Kabul mot flygplatsen. Hundratals människor var ombord på de överfulla bussarna när de avgick vid femtiden på eftermiddagen, enligt uppgifter. 

– Det var fruktansvärt trångt. Mina barn blev nästan nedtrampade, men till slut lyckades vi ta oss ombord. 

Mannen som berättar arbetade som kock på den svenska militärbasen utanför staden Mazar-e Sharif i norra Afghanistan. Han säger att han fick ett mejl från svenska myndigheter att han skulle befinna sig tillsammans med sin familj på uppsamlingsplatsen. 

– Men bussen fastnade på vägen till flygplatsen och vi stod upp i elva timmar, det var tortyr för mina barn och min fru som var gravid i åttonde månaden med tvillingar. 

Efter mardrömsresan ska familjen ha fått besked att de inte var välkomna ombord på evakueringsplanet, trots att de fått mejl om att befinna sig på uppsamlingsplatsen. 

– Vi förstod inte varför, vi försökte argumentera, men det var omöjligt, säger mannen.

Mannens fru var då helt utmattad och hade väldigt ont. Efter att ha försökt få hjälp på flera sjukhus kom de till sist till en privatklinik för kvinnor där det gjordes ett ultraljud. 

– Ett av barnen i magen hade dött, ryggen var krossad, säger mannen. 

– Det andra lever fortfarande, men mår väldigt dåligt och har svag hjärtkapacitet, läkarna har sagt att min fru bara ska ligga ner och vänta i tio dagar. Sen kanske hon måste opereras.  

Mannen säger att de dessutom måste leva gömda på grund av att talibanerna vet att han jobbade för de utländska styrkorna. 

– Jag vet att de har kommit över en minnesbok där mitt namn och bild finns med. Jag är inte rädd för mitt eget liv, men för mina barns säkerhet. 

Under åren som anställd av Sverige kunde mannen aldrig föreställa sig den situation han nu befinner sig i. 

– Alla våra drömmar är förlorade. Vi har förlorat ett barn och vet inte om det andra kommer att överleva, nu är hela vårt liv sorg och rädsla. 

Expressen har tidigare rapporterat om de fyra överfulla bussarna. En kvinna klamrade sig desperat fast för att komma med en av bussarna och i farten ska hon ha tappat taget och fallit till marken. 

– Jag såg hur hon föll till marken och blev liggande innan hon fördes bort, har en tolk som själv försökt att ta sig ut från Afghanistan sagt. 

Försvarsmakten skriver i en skriftlig kommentar att de ”bistod UD och ambassaden med flygtransporter under evakueringsoperationen, inte med evakueringsbussarna” och hänvisar frågan vidare till UD. 

UD svarar Expressen via mejl att de inte kommenterar enskilda ärenden på grund av integritetsskäl – men att de ”har försökt hjälpa så många som möjligt”. 

”Själva evakueringen var stundtals kaotisk på grund av omständigheter utanför vår kontroll. Vi gjorde allt som var möjligt i en oerhört svår och komplicerad situation där talibanrörelsen försökte stoppa människor som skulle evakueras”, skriver Utrikesdepartementet i en skriftlig kommentar. 

”Jag har förlorat min son och brorson”

Se Magda Gads reportage från Afghanistan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.