Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man i Vänersborg åtalas för mord på gravid kvinna

En gravid kvinna hittades död i en bostad i Vänersborg i oktober.
Foto: ROBERT BETZEHAG / Rescue Photo
Mannen vid gripandet.
Foto: Polisen

Det var i oktober i fjol som en gravid kvinna hittades knivmördad i en bostad i Vänersborg.

Kvinnans sambo kunde snabbt gripas misstänkt för dådet och åtalas nu för mord.

Bland bevisningen finns en ljudinspelning som åklagaren menar har fångat mordögonblicket.

– Den tänkbara motivbilden är att hon ville lämna förhållandet, säger åklagaren Daniel Veivo Pettersson.

En fredagsförmiddag i oktober inleddes en stor polisinsats i Vänersborg efter att polisen fått in ett larm. I samband med händelsen kunde vittnen berätta att man sett hur polis och ambulanspersonal brutit sig in i en lägenhet genom ett fönster.

Senare meddelade polisen att en kvinna i 30-årsåldern hittats död i en lägenhet och en man i samma ålder gripits misstänkt för mord.

Den avlidna kvinnan var gravid och befann sig i den senare delen av graviditeten. Dagen då hon hittades död så hade hon ett inbokat besök hos mödravårdscentralen.

Nu åtalas mannen misstänkt för att ha mördat kvinnan samt för två fall av grovt barnfridsbrott. Det senare då två barn i förskoleåldern befann sig i bostaden när det misstänkta brottet begicks.  Åklagaren yrkar även på att mannen ska utvisas.

Mordet spelades in

Av åtalet så framgår det att kvinnan dödats genom knivhugg i huvud, ansikte, överkropp och lår.

Som del i bevisningen finns en ljudinspelning på den mordmisstänkte mannens telefon som åklagaren menar har fångat mordögonblicket.

Det finns även ljudinspelningar som visar att kvinnan har önskat att lämna förhållandet – något som pekas ut som ett möjligt motiv.

– Han trodde att hon skulle lämna honom och att hon skulle anmäla honom i samband med det. Inte minst mot bakgrund att hon hade ett inbokat besök hos mödravårdscentralen, det framgår av inspelningar att han han tror att hon ska hitta på saker om honom under det besöket, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mannens advokat, Per-Åke Kvarnström:

– Min klients inställning från första förhör är att han förnekar mord. Han har inte haft för uppsåt att döda.

Mannen hävdar självförsvar

Enligt advokaten så hävdar mannen att kvinnan var den som först gick till angrepp mot honom och att han handlat i självförsvar.

– Han har haft rätt omfattande skador på sina armar och händer efter händelsen, säger Kvarnström.

Mannen hade skador på händerna när han greps.
Foto: Polisen
Den misstänkte mannens försvarsadvokat Per-Åke Kvarnström.
Foto: ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Åklagare Daniel Veivo Pettersson säger att inspelningen från brottstillfället indikerar att det inte var fråga om självförsvar.

– Min bedömning är att inspelningen talar för att hon inte har attackerat honom. Man kan inte höra att hon är aggressiv eller utåtagerande mot honom. Där hör man att det är hon som blir utsatt för våld, säger han.

Den misstänkte mannen nekar även till de grova barnfridsbrotten.

– Barnfridsbrottet består i att brottet skulle ha bevittnats av de båda små barnen, men det menar vi är fel. De har varken hört eller sett detta, säger advokat Per-Åke Kvarnström.

På en ljudinspelning från det aktuella tillfället brottstillfället så går det att höra barnen i bakgrunden.

– Min klients uppfattning är att barnen varken har hört eller sett någonting ändå, säger advokaten och berättar att den misstänkte mannen efter händelsen tog med sig barnen till en släkting och var sedan på väg för att överlämna sig till själv när han greps av polisen.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.