En gravid kvinna har fått zikaviruset Foto: Esteban Biba / Epa / Tt
En gravid kvinna har fått zikaviruset Foto: Esteban Biba / Epa / Tt

Gravid kvinna har
fått Zika-viruset

Publicerad

Zika-viruset har för första gången diagnosticerats hos en gravid kvinna i Europa.

BBC och nyhetsbyrån AFP rapporterar om en spansk kvinna som är drabbad.

Under onsdagen gick världshälsoorganisationen WHO ut och varnade för vidare spridning av zika-viruset och manade till en europeisk beredskap.

Dagen efter kunde det första bekräftade, europeiska fallet, där en gravid kvinna påträffats drabbad, konstateras.

Zika-viruset, som sprids av myggor, misstänks ligga bakom allvarliga fosterskador som gör att barn föds med små huvuden och utvecklingsstörningar.

Enligt det spanska hälsoministeriet - som citeras av engelska BBC - hade den zika-diagnosticerade kvinnan nyligen återvänt till Europa efter en resa till Colombia. Totalt har det i Spanien nu konstaterats sju fall av zika

WHO gick under torsdagen även ut och avrådde länder mot att acceptera bloddonationer från människor som rest i de zika-drabbade länderna, rapporterar AFP. Fram tills nu har viruset mest drabbat Latinamerika och Karibien, värst är situationen i Brasilien.

"Exceptionell situation"

Tidigt i veckan meddelade WHO att man anser att zikaviruset utgör en internationell fara och varnar för allvarliga risker för världshälsan.

– Det här är en exceptionell situation, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten i måndags.

Den 22 februari kommer ett tjugotal forskare att träffas i Brasiliens huvudstad Brasilia, för att försöka motverka spridningen. En av de inbjudna är svenske forskaren

En av dem som har bjudits in till mötet är den svenske myggexperten Jan Lundström, forskare vid den medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.

– Jag tror vi kommer komma fram till någon känsla för tidsplaner och någon känsla för kostnader för det hela, sa Lundström under onsdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag