Gravid kvinna blev skjuten – nu anklagas hon för dråp

Delade meningar om Alabamas nya abortlag.
Marshae Jones var gravid i femte månaden när hon sköts i magen.
Foto: Polisen / Polisen
Ebony Jemison sköt Marshae Jones, men går fri.
Foto: Polisen / Polisen

27-åriga Marshae Jones var gravid i femte månaden då hon sköts i magen av en annan kvinna vilket ledde till att hon förlorade barnet.

Nu anklagas Jones för dråp då polisen menar att hon utsatte sitt barn för fara medan kvinnan som avfyrade skotten går fri, skriver AL.com

I december 2018 hamnade Marshae Jones, 27, i bråk med Ebony Jemison, 23. Bråket som utspelade sig utanför en affär i en stad i delstaten Alabama, i USA, slutade med att Jemison sköt Jones.

Jones var då gravid i femte månaden och kördes till sjukhus. Men det ofödda barnet överlevde inte.

Enligt polisen Danny Reid visade utredningen att bråket började mellan barnets far och Marshae Jones, det ledde senare till att Ebony Jemison sköt den gravida kvinnan. Nu anklagas Jones för dråp, samtidigt som Jemisons åtal läggs ned.

– Utredningen visar att det enda offret i det här var den ofödda bebisen. Det var barnets mor som började och fortsatte bråket vilket resulterade i att hennes ofödda barn dog, sa polisen Danny Reid kort efter skottlossningen skriver AL.com.

Reid menar att barnet var ”beroende av att mamman skulle skydda det från skador och inte söka onödiga fysiska gräl”.

Trump går emot Alabama – backar abort vid våldtäkt.

Beslutet kritiseras

Beslutet har upprörd många.

The Yellowhammer Fund, som hjälper kvinnor att med abort, släppte under onsdagskvällen ett uttalande där de kritiserade beslutet och även delstaten Alabama, som förra månaden fick mycket kritik efter att delstatssenaten röstat igenom ett lagförslag om ny abortlagsstiftning som i praktiken skulle innebära ett totalförbud mot aborter.

”Delstaten Alabama har återigen bevisat att sekunden en person blir gravid är deras huvudsakliga ansvar att producera en levande och frisk bebis och att den anser någon åtgärd som en gravid person tar kan hindra den levande födelsen att vara en brottslig handling”, säger verkställande direktören Amanda Reyes i uttalandet.

Reyes fortsätter:

”Vi förpliktar oss att se till att Marshae släpps från fängelset och vi tänker bistå med juridisk representation och arbetar för att säkerställa att hon får rättvisa för de attacker som hon har uthärdat.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.