Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gravfriden kan ha kränkts – 25 år efter katastrofen

Hittade "flaskpost från Estonia" – visade sig vara falsk
M/S Estonia år 1993.Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX SWEDEN

På lördag är det 25 år sedan Estonia förliste på Östersjön – men än är katastrofen högst närvarande.

Under onsdagen inledde åklagarmyndigheten en förundersökning mot ett tyskt dykfartyg som misstänks ha kränkt gravplatsen.

Samtidigt fortsätter offrens anhöriga att kräva en ytterligare utredning i fartygets förlisning.

852 personer omkom och 137 överlevde när M/S Estonia förliste på Östersjön på vägen mellan Tallinn och Stockholm. På lördag är det 25 år sedan ödesdagen 28 september 1994.

Än vilar fartyget på 80 meters djup i havet. Däremot kan det gravfrid som det utlovats av Finlands, Sveriges och Estlands regeringar nu ha kränkts.

Det, enligt den utredning som åklagarmyndigheten startade under onsdagen.

Tyskt dykfartyg kan ha kränkt gravplatsen

Beskedet, som rapporterades av Aftonbladet, kom efter att det tyska dykfartyget Fritz Reuter tagit sig till gravplatsen under tisdagen. 

Fartyget följdes av finska och svenska myndigheter, som då ska ha sett hur en undervattensdrönare fördes ner i havet. 

Gärningen dokumenterades av finsk sjöbevakning.

– Det finns anledning att ta reda på vad som har hänt kring Estonia de senaste dagarna, säger åklagaren Helene Gestrin till Aftonbladet.

Misstanken är att dykfartyget med hjälp av drönaren kan ha brutit mot gravfriden som skyddar Estonia. Enligt straffskalan kan det leda till böter och fängelse på uppemot två år.

– Bryter man mot den lagen kan man åtalas. Här förekommer det ju uppgifter om att det ska ha varit en båt vid Estonia och att man på något sätt agerat i vattnet, och att det ska ha funnits svenska personer ombord. Det gör att vi väljer att inleda en förundersökning, säger Helene Gestrin till Aftonbladet.

Händelsen kommer att utredas av polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Samtidigt pågår andra förhandlingar i estnisk domstol.

Anhöriga kräver utredning av Estonias förlisning

Det är Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga, SEA, som i flera år försökt att driva Estland till ytterligare utredning av Estonias förlisning.

I försöken har man bland annat skickat en formell begäran om nya undersökningar av vraket. Men svaren har uteblivit.

Under tisdagen hölls därför en förhandling i estnisk förvaltningsdomstol för att pröva om den estniska regeringen gjort fel i sak, skriver VLT. 

Lennart Berglund, ordförande för SEA, uppger för tidningen att domaren under förhandling pekat på att regeringen gjort fel som inte svarat på begäran. Estniska staten ska i sin tur ha ansett det motsatta.

Först den 24 oktober kommer dombeskedet. Redan nu uppger sig Lennart Berglund dock vara hoppfull.

– Vi tog det som en delseger när vi hörde domarens önskemål om att staten frivilligt skulle gå med på att svara. Det känns positivt, juridiken verkar ha tagit över politiken. Då behöver inte funderingar och känslor spela in, då är det lagen som gäller.

Skulle domen kräva att regeringen tittar på begäran måste de även komma med ett formellt svar. Då krävs det att begäran gås igenom punkt för punkt.

Där finns bland annat en begäran om att låta dykare ta sig ner och titta på vraket. För det krävs ett särskilt godkännande för att det inte ska anses som brott mot gravfriden – precis som det tyska dykfartyget anklagas för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.