Gratis mensskydd delas ut till alla studenter i Skottland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Som första land i världen ska Skottland nu erbjuda gratis mensskydd till alla studenter.
Foto: SHUTTERSTOCK
Beslutet gäller flickor i alla skolor och universitet.
Foto: COLOURBOX

Den skotska regeringen har beslutat att erbjuda gratis mensskydd till alla studenter.

Det skriver bland annat The Guardian.   

Satsningen görs för att förhindra att flickor som inte har råd med mensskydd missar skolan. 

Som första land i världen ska Skottland nu erbjuda gratis mensskydd till alla studenter. Beslutet gäller flickor i alla skolor och universitet. 

Skotska regeringen lägger 5,2 miljoner pund på satsningen, som ska hjälpa tjejer som inte har råd att köpa mensskydd, något som påverkar flickornas hygien, välmående och hälsa, skriver The Guardian. 

395 000 elever kommer från och med i september att få gratis skydd. Enligt en nyligen utförd undersökning så har en av fyra av de svarande studenterna upplevt det som kallas "mens-fattigdom". 

Fria mensskydd i Skottland i automater 

– I ett rikt land som Skottland är det oacceptabelt att någon ska behöva kämpa för att få grundläggande sanitetsprodukter, säger Aileen Campbell, regeringens talesperson i ett uttalande. 

– Vår investering på 5,2 miljarder kronor kommer att innebära att dessa väsentliga produkter kommer att finnas tillgängliga för dem som behöver dem på ett känsligt och värdigt sätt, vilket gör det lättare för studenter att fullt ut fokusera på sina studier.

Fria tamponger och binder kommer att finnas i varuautomater på toaletter i offentliga lokaler, skriver Reuters.  

Den skotska regeringen testade förra året en plan för att motverka ”mens-fattigdom” i Aberdeen, och tidigare i år sa de att de hade gett pengar till välgörenhetsorganisationen FareShare för att förlänga programmet, skriver nyhetsbyrån. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.