"Det kommer alltid finnas på skolan nu", säger Hanna Forsgren och berättar att fler skolor i landet har hört av sig. Foto: Privat"Det kommer alltid finnas på skolan nu", säger Hanna Forsgren och berättar att fler skolor i landet har hört av sig. Foto: Privat

"Det kommer alltid finnas på skolan nu", säger Hanna Forsgren och berättar att fler skolor i landet har hört av sig.

 Foto: Privat
Bindorna finns på skolans toaletter. Så att elever slipper att gå till skolsköterskan, vilket kan vara jobbigt för vissa. En del i initiativet är dock att göra mens en mer naturlig fråga. Foto: PrivatBindorna finns på skolans toaletter. Så att elever slipper att gå till skolsköterskan, vilket kan vara jobbigt för vissa. En del i initiativet är dock att göra mens en mer naturlig fråga. Foto: Privat
Bindorna finns på skolans toaletter. Så att elever slipper att gå till skolsköterskan, vilket kan vara jobbigt för vissa. En del i initiativet är dock att göra mens en mer naturlig fråga. Foto: Privat
Hanna Forsgren, ordförande i Rosendalsgymnasiets elevkår, är mycket glad över beslutet – och resultatet. Foto: PrivatHanna Forsgren, ordförande i Rosendalsgymnasiets elevkår, är mycket glad över beslutet – och resultatet. Foto: Privat
Hanna Forsgren, ordförande i Rosendalsgymnasiets elevkår, är mycket glad över beslutet – och resultatet. Foto: Privat
Här är den affisch som sattes upp i samband med initiativet. Foto: PrivatHär är den affisch som sattes upp i samband med initiativet. Foto: Privat
Här är den affisch som sattes upp i samband med initiativet.  Foto: Privat

Gratis bindor i skolan blev en stor succé

Publicerad

Gratis bindor på skolans toaletter infördes på prov.

Nu står det klart att initiativet har varit en stor succé – och fler skolor i Sverige hakar på.

– Det är jättekul med elevinflytande, säger Hanna Forsgren, nöjd ordförande i Rosendalsgymnasiets elevkår.

Elevkåren på Rosendalsgymnasiet i Uppsala fick som de ville i höstas:

Skolan införde, efter en tids diskussion, gratis bindor på skolans toaletter till de elever som behöver. Och skolan skulle stå för alla kostnader. Det hela sjösattes på prov – och fyra månader senare kan man konstatera att projektet är en succé.

– Det har gått jättebra. Det har varit jättelyckat, uppskattat och inga som helst problem, säger Hanna Forsgren, 17, ordförande i Rosendalsgymnasiets elevkår.

Bindorna har funnits tillgängliga på ett par av skolans toaletter, så att eleverna slipper gå till skolsköterskan. Något som fortfarande är tabubelagt för vissa.

En av de lådor med bindor som finns på skolan nu.Foto: Privat

Hanna Forsgren har tidigare berättat att det däremot inte bara handlar om att tillgodose behovet av bindor, utan också att göra bilden av mens mindre dramatisk.

Att mens är något naturligt.

– Jag tycker att det är jättebra och helt rätt. Mens är alldeles för tabubelagt. Det är naturligt och det ska inte kosta att ha mens, sa hon i oktober.

"Det är superroligt"

Hittills har ingen missbrukat initiativet, utan bindorna har hämtats vid behov.

– Nej, nej, folk har bara använt när det behövs så det har gått åt lagom mycket bindor. Så det har inte varit några problem alls, säger Hanna Forsgren.

Initiativet var tidigare på prov men kommer att bli kvar permanent.

– Det kommer alltid finnas nu, säger Hanna Forsgren och berättar att fler skolor i landet har hört av sig.

– Det är jättemånga skolor som är på. Det är framförallt elevkårer som kontaktar oss med frågor om hur vi gått tillväga och vill införa det på deras skolor också.

Skolans rektor, Olof Oskarsson, sa till Expressen i oktober att han tycker att idén med gratis bindor är en viktig fråga.

Och den åsikten kvarstår.

– Det har varit jättebra. Alla parter är jättenöjda, både elever, skolledningen och elevkåren, säger Hanna Forsgren, och passar på att hylla att skolan lyssnar på eleverna.

– Ja, verkligen. Det är jättekul med elevinflytande. Speciellt när det är så uppskattat och elever kommer fram och säger att det är så bra. Det är superroligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag