Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gränspolisen stoppar jakten i tunnelbanan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Mikael Sjöberg

Gränspolisen slutar jaga plankare i Stockholms tunnelbana som ett sätt att komma åt personer som befinner sig illegalt i landet.

Metoden har bland annat kritiserats av integrationsminister Eric Ullenhag (FP) som sagt att det är "oacceptabelt" att medvetet stoppa människor med mörk hudfärg för ID-kontroll.

Metoden att jaga illegala invandrare genom att fånga plankare i tunnelbanan stoppas. I tisdags informerade Peter Nilson, chef för gränspolisavdelningen, sina kollegor om att man inte längre ska jobba på detta sätt.

– Gränspolisavdelningen tycker att debatten har tagit för stora proportioner. Det här är en mycket liten del av vår verksamhet. Vi backar nu från spärrarna, säger Jessica Fremnell, informationsansvarig på Gränspolisen i Stockholm.

Väckte kritik

Metoden har väckt kritik i medierna. Och för två veckor sedan sade integrationsminister Eric Ullenhag (FP) till TT att det är helt oacceptabelt om polisen stoppar människor med mörk hudfärg för ID-kontroll. Det strider också mot regelverket, menade han och krävde att polisen går till botten med metoden.

Jessica Fremnell menar dock att gränspolisen agerat inom ramen för vad regelverket tillåter.

– Vi anser att vi har stöd för att befinna oss i tunnelbanan och beivra brott och hitta folk som befinner sig i landet illegalt, säger hon.

Nekar till diskriminering

På frågan om det verkligen är gränspolisens uppgift att jaga plankare svarar Jessica Fremnell:

– Vi arbetar där folk befinner sig. Ett sätt är att vara på plats när personer begår ordningsbrott och hitta dem den vägen.

Innebär det att man letar efter personer med utländskt utseende?

– Nej eftersom det inte är en grund för en kontroll. Vi går på tips och underrättelser.

Jessica Fremnell säger att gränspolisen även lämnar spärrarna för att skapa arbetsro åt andra poliser, som citypolisen och tunnelbanepolisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.