Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gränspolisen skickar hem traffickingoffer – utan stöd

Kvinnorna är ofta offer för människohandel och skickas snabbt hem till sina hemländer. 

Egentligen ska de erbjudas både stöd och hjälp i Sverige innan de återvänder. 

– De behandlade mig som om jag var kriminell fastän jag inte hade gjort något, säger en av de prostituerade kvinnorna som DN har talat med i sin nya granskning.   

En kvinna eller man som säljer sex i Sverige gör inget olagligt. Det säger sexköpslagen från 1999.

Samtidigt får man inte vistas i Sverige om man inte har en ”ärlig försörjning” enligt utlänningslagen. Prostitution är alltså inte olagligt – men samtidigt inte heller en ”ärlig försörjning”.

En arkivbild på en kvinna som tvingats in i prostitution. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

I dag anses ofta prostituerade som offer för trafficking. Därför har de rätt till stöd och hjälp - och kan vara en del av brottsbekämpning av människohandel.

DN: Har rätt till hjälp – som de inte får

En kvinna som har avvisats från Sverige efter att hon hittats av gränspolisen i ett hotellrum där hon uppenbarligen sålt sex för pengar, har skickats tillbaka till Moldavien där hon är medborgare skriver DN.

Hon berättar för DN att hon inte fick smärtstillande eller mensskydd förrän efter ett dygn under tiden hon väntade på att skickas hem. 

Tio dagar senare skickas hon hem.

– De behandlade mig som om jag var kriminell fastän jag inte hade gjort något, säger hon till DN.

Då har traffickingenheten inom polisen fått ett besked om att kvinnan kan ha uppgifter som kan vara en del av ett utredningsarbete gällande människohandel. 

En annan kvinna som DN har läst om i rapporter från polisen visar att hon var gravid när hon påträffades i ett hotell i Göteborg, och via internetannonser kunde man fastställa att hon sålt sex.

Tolv dagar senare var hon avvisad. Det nämns ingenting i kvinnans akt om att hon skulle kunna vara ett offer för människohandlare, skriver DN.

Ska få 30 dagar på sig att återhämta sig

Granskningen visar även det är främst gränspolisen i Syd och Nord med säten i Göteborg och Malmö som arbetar mest aktivt med avvisningar av prostituerade.

Migrationsverkets förvar i Åstorp. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Granskningen visar också att personerna i hög grad inte får ta del av den hjälp och det stöd som de har rätt till, exempelvis betänketid. Det är något som Sverige förbundit sig till via Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel. betänketiden är en möjlighet för brottsoffer att stanna kvar i Sverige i 30 dagar för att återhämta sig, få information och hjälp, och möjlighet att bidra i brottsutredningar mot sina förövare. 

Men det har alltså inte skett i de flesta fall som DN har granskat. 

”Det går så fort”

I Sverige finns ett återvändarprogram som ska hjälpa offer för trafficking att få ett tryggt återvändande när de kommer hem

– Kvinnorna som gränspolisen avvisar kommer inte till vår kännedom eftersom det sker så väldigt fort, säger Petra Tammert Seidefors, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten som ansvarar för programmet till DN.

– Det kan vara ganska omtumlande och skräckinjagande att gränspolisen dyker upp. Man måste se till att de här kvinnorna är mottagliga för informationen om vilken hjälp de kan få. Det får inte gå för snabbt att avvisa dem, säger Kajsa Wahlber som är  polisens nationella rapportör i människohandelsfrågor med ett förflutet på gränspolisen.

Polisen: De tackar nej till hjälp

Biträdande gränspolisen i region Väst, Mikael Holmgren, säger till DN att de har ett nära samarbete med människohandelsgruppen. Han säger också att alla prostituerade erbjuds stöd från exempelvis socialtjänsten, men att de i nästan samtliga fall tackar nej.

– När de hamnar hos Migrationsverket har de också utbildad personal som kan erbjuda stöd. När de delarna är uttömda så är det som är kvar att göra att verkställa personen till sitt hemland eller där de har uppehållstillstånd. Då har vi åtminstone lyft dem ur den här situationen. Det här är vårt sätt att stötta tjejerna och störa brottsnätverken. Det handlar om att göra oss till ett impopulärt land att vara i, säger Mikael Holmgren till DN.

Han säger också att det inte går att erbjuda de som ska avvisas 30 dagars återhämtning. Han säger också till DN att han vet om återhämtningsprogrammet men att det inte används i de här fallen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!