Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gränspolisen om att vaka över 160 mil Norgegräns

Datumen • Undantagen • Mutationens spridning
Patrik Engström, chef för gränspolisen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Riksgränsen mellan Sverige och Norge på riksväg 70 är stängd. Gränsövergången är obevakad och därmed stängd sedan en tid tillbaka. Alla som vill resa in i Norge måste från och med den 2 januari 2021 testa sig för corona, antingen direkt vid gränsen eller senast inom 24 timmar.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gränsövergång mellan Sverige och Norge.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksgränsen mellan Norge och Sverige vid Storlien i Jämtland.
Foto: Helena Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under natten till måndag träder inreseförbudet från Norge i kraft – och för första gången sedan andra världskriget har Sverige gränsbevakning mot Norge. 

Det handlar om en sträcka på 160 mil. 

– Det är naturligtvis inte möjligt att med kontrollåtgärder stoppa all trafik över den här gränsen, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen, till Sveriges Radio Ekot

Just nu jobbar gränspolisen febrilt med att kartlägga alla inresevägar längs den över 160 mil långa gränsen mot Norge. 

Uppgiften att bevaka gränssträckan blir inte lätt. 

– Det här är vår längsta landgräns. Den har varit öppen i hundratals år. Det är naturligtvis inte möjligt att med kontrollåtgärder stoppa all trafik över den här gränsen, säger gränspolischefen Patrik Engström till Ekot. 

Gränspolischefen: ”Det här är exceptionellt”

Gränsbevakningen är en effekt av söndagens plötsliga beslut om att Sverige inför inreseförbud mot landet på grund att det brittiska, muterade coronaviruset sprider sig i Osloområdet. 

Förutom de större vägarna som förbinder länderna finns även skoterleder och mindre vägar som korsar gränsen, berättar Engström för Ekot. 

Han hoppas nu på hjälp från andra myndigheter som Tullmyndigheten och Kustbevakningen med att bevaka alla gränspassager. 

– Det här är exceptionellt. Det här är första gången sedan andra världskriget som vi inför gränskontroll och gränsövervakning vid landgränsen mot Norge, säger Patrik Engström till Ekot. 

Polisen tvingas patrullera vid gränsövergångar

Han tror att gränstrafiken kommer att ha sjunkit kraftigt till måndagen – och att de kommer få jobba med patrullering längs gränsen eftersom det inte finns möjlighet att bevaka alla gränsvägar. 

– Det går inte att kontrollera alla dem med personal på plats, utan här kommer vi få jobba med rörlig gränskontroll. Samtidigt sprider vi nu information i Norge om det här förbudet. Och vi hoppas och tror att människor är medvetna om att det här förbudet inte finns för skapa problem, utan för att förhindra smittspridning, säger Patrik Engström till Ekot

Se också:

Virusforskaren: ”Behöver vara vaksamma”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.