Migrationsminister Morgan Johansson höll pressträff tillsammans med sina nordiska kolleger på Arlanda. Foto: Henrik Montgomery / TtMigrationsminister Morgan Johansson höll pressträff tillsammans med sina nordiska kolleger på Arlanda. Foto: Henrik Montgomery / Tt
Migrationsminister Morgan Johansson höll pressträff tillsammans med sina nordiska kolleger på Arlanda.  Foto: Henrik Montgomery / Tt
Danmarks utlännings-, integrations- och bostadsminister Inger Støjberg och Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug. Foto: Henrik Montgomery / TtDanmarks utlännings-, integrations- och bostadsminister Inger Støjberg och Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug. Foto: Henrik Montgomery / Tt
Danmarks utlännings-, integrations- och bostadsminister Inger Støjberg och Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug. Foto: Henrik Montgomery / Tt
"Vi har diskuterat hur vi ser på Dublinförordningen framöver och hur vi kar återvändandet till Afghanistan och Irak", säger Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery / Tt"Vi har diskuterat hur vi ser på Dublinförordningen framöver och hur vi kar återvändandet till Afghanistan och Irak", säger Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery / Tt
"Vi har diskuterat hur vi ser på Dublinförordningen framöver och hur vi kar återvändandet till Afghanistan och Irak", säger Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery / Tt

Gränskontrollerna förlängs 30 dagar

Publicerad

ARLANDA. Gränskontrollerna förlängs med 30 dagar.

– Det finns fortfarande en risk för ordning och inre säkerhet i Sverige om vi skulle häva dem, säger migrationsminister Morgan Johansson, S.

Samtidigt fortsätter förhandlingarna om ett återvändandeavtal med Afghanistan.

Under onsdagen träffade migrationsminister Morgan Johansson, S, sina nordiska kolleger under ett extrainsatt ministermöte på Arlanda utanför Stockholm om flyktingsituationen.

– Vi har informerat varandra om situationen i våra länder. Det ser lugnare ut än det gjorde under hösten. Samtidigt är vi oroliga över situationen i Europa, säger Morgan Johansson.

Sverige förlänger under torsdagen gränskontrollerna med 30 dagar och de ska behållas så länge det är "nödvändigt", säger Johansson.

- Det finns fortfarande en risk för ordning och inre säkerhet i Sverige om vi skulle häva det, säger han.

Men 528 asylsökande de senaste sju dagarna, är det fortfarande en risk?

- Risken är att om vi inte längre har det är det i dag flera hundra tusen oregistrerade i Tyskland, 90 000 som kom bara i januari. Då är risken ganska stor att de börjar röra sig norrut. Vi behöver det under en tid framöver tills att vi känner oss säkra på att det är mer stabilt på kontinenten, säger Johansson.

Morgan Johansson har tidigare öppnat för att Sverige kan komma att ta till ytterligare åtgärder om antalet asylsökande ökar igen under vår och sommar.

Något Miljöpartiet vänder sig mot. Under helgens dialogkonferens i Malmö sa språkröret Gustav Fridolin att man vill ta emot 150 000 asylsökande under 2016.

- Jag har sagt att vi inte kan komma tillbaka till samma situation som vi var i höstas. Det kan vi inte utsätta Sverige för. Vilka åtgärder vi i så fall ska behöva vidta, om den situationen skulle uppkomma, får vi ta inom regeringen naturligtvis. Men vi är överens om att vi inte ska tillbaka till där vi var i höstas, säger Johansson.

De nordiska ministrarna diskuterade också Dublinförordningen och hur länderna kan bli effektivare när det gäller att skicka tillbaka asylsökande som fått avslag.

Sverige förhandlar sedan en tid tillbaka med Afghanistan om ett så kallat återvändandeavtal. Men Johansson vill inte berätta i vilket skede man står.

- De pågår. Alla länder måste vara beredda att ta tillbaka sina medborgare om de inte får uppehållstillstånd, säger han.

I januari sa Johansson till Expressen att flyktingkrisen orsakade viss friktion mellan Sverige och Danmark.

- Vi kanske inte haft samma synsätt på situationen. Vi hamnade i en situation i höstas när vi mottog 10 000 asylsökande i veckan varav många av dem bara åkte rakt igenom Danmark och vi kunde konstatera att det strider mot Schengen-regelverket. Då är det klart att man måste ta upp det med den danska regeringen, säger han då.

Den danska utlännings-, integrations- och bostadsministern Inger Støjberg, säger svensk och dansk migrationspolitik skiljt sig åt under många år.

- Men det är inget tvivel om att samarbetet har fungerat ganska utmärkt även om vi inte är eniga om allting. Men som jag ser det har vi ett gott samarbete och är bra på att informera varandra om vad som sker. Men det är klart att vi fört en väldigt olik flyktingpolitik under många år. Jag tror inte heller att det kan undgå någon att det är många, många asylsökande i Sverige men det är ju upp till Sverige och den svenska regeringen vilken typ av invandringspolitik man vill föra, säger hon.

I början av året föreslog Danmark gemensam nordisk gräns. Ett förslag Finland sagt nej till.

Samtidigt tittar man på andra lösningar.

– Vi har diskuterat i vilken omfattning det ska ske i Hyllie, om man ska behöva kontrollera varenda tåg och person. Det är en diskussion vi för med Danmark, säger Johansson.

Samtidigt har det funnits förslag om en gemensam svenskdansk gräns mot Tyskland. Men det var inget som diskuterades under onsdagen.

- Vi har faktiskt inte berört den frågan, säger Johansson.

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag