Gränskontroller på Kastrup Foto: Fritz Schibli
Gränskontroller på Kastrup Foto: Fritz Schibli

Gränskontroller kan fortsätta i två år till

Publicerad

Det kan bli gränskontroller i EU - i två år till.

- Möjligheten finns, och EU-kommissionen är redo att använda den om behovet uppstår, säger Natasha Bertaud, talesperson hos EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till nyhetsbyrån Reuters berättar Dagens Nyheter.

När EU:s inrikesministrar träffas i Amsterdam på måndag är det något som behandlas när de ska diskutera flyktingkrisen.

Sex länder i Scehngensamarbetet - Tyskland, Österrike, Frankrike, Sverige, Danmark och Norge - har beslutat om tillfälliga gränskontroller. Tysklands kontroller vid gränsen mot Österrike upphävs i maj och nu ska EU-ministrarna bland annat om överlägga om vad som hända då.

Bland de åtgärder som diskuteras är om EU-länderna ska få möjligheter att återinföra gränskontroller i två år.

Det är möjligt enligt Schengenavtalet.

- Möjligheten finns, och EU-kommissionen är redo att använda den om behovet uppstår, säger Natasha Bertaud, talesperson hos EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till nyhetsbyrån Reuters uppger Dagens Nyheter.

- Vi är inte i den situationen än. Men det är på agendan över vilka åtgärder som bör vidtas eller måste vidtas när vi närmar oss slutet av perioden, säger hon.

Sverige införde tillfälliga gränskontroller i november som inledningsvis gällde Öresundsbron och vuid färjorna som anlände till Trelleborg, men sedan har även rörliga gränskontrollgrupper införts i västra och södra Sverige

Och för några veckor sedan infördes äveni d-kontroller på Kastrup sför de passagerare som reste över Öresundsbron.

När Sverige beslutat om gränskontroller togs liknande beslut även i Norge och Danmark.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag