Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gränskontroller förlängs igen

I ett pressmeddelande skriver regeringen att man förlänger de inre gränskontrollerna med tre månader. Foto: TOMAS LEPRINCE

Regeringen förlänger de inre gränskontrollerna med tre månader, uppger Metro

I ett pressmeddelande skriver regeringen att det finns ett ”fortsatt hot mot den allmänna ordningen”.

Regeringen konstaterar vidare i pressmeddelandet:

”Beslutet baseras på att regeringen fortfarande bedömer att det finns ett fortsatt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige. Kontrollerna fortsätter nu fram till den 11 februari 2019.”

Terrornivån fortsatt förhöjd

Samtidigt konstaterar Säkerhetspolisen att terrornivån är fortsatt förhöjd. 

Brister i kontrollen vid Schengens yttre gränser ges som ännu ett skäl till att de svenska gränserna måste vara fortsatt kontrollerade.

Sverige gör samma sak som Tyskland, Österrike, Norge och Danmark, eftersom de länderna också har meddelat att de fortsätter med kontrollerna.

 

 

Kontrollerna tre år gamla

Gränskontrollerna infördes för tre år sedan, vilket innebär att gränspolisen kollar att resenärer har rätt att resa in i Sverige. 

Resenärer behöver visa pass, nationellt id-kort, men även till exempel svenskt körkort kan räcka.

Det är polisen som tar beslutet om var och hur gränskontroller ska genomföras. Kontrollerna anpassas till vad som nödvändigt för att värna allmän ordning och inre säkerhet.

Rapport sågade gränskontrollerna

I september uppmärksammades en hemlig rapport som sågade svenska gränskontroller, och larmade om att återvändande jihadister riskerar att inte kännas igen på Arlanda.

Bland annat saknas struktur och enhetlighet i polisens, Migrationsverkets, Tullens och kustbevakningens sätt att arbeta. 

Sverige anklagas också för att bryta mot Schengenavtalet på flera sätt, till exempel genom att personalen inte uppfyller kraven på kunskap och utbildning.