Avslöjad. Expressen konfronterar Jim Olsson om hans främlingsfientliga kommentarer på olika nätsajter. Foto: Robin Aron
Avslöjad. Expressen konfronterar Jim Olsson om hans främlingsfientliga kommentarer på olika nätsajter. Foto: Robin Aron

Granskningen av näthat utreds av JK

Publicerad

Expressen avslöjade att docent Jim Olsson i Västra Frölunda skrivit ett stort antal främlingsfientliga kommentarer på hatsajter som Avpixlat och Fria tider.

Nu har Justitiekanslern JK beslutat att granska publiceringen.

- Det är bra att JK tar allvarligt på det så kallade källskyddet, och Expressen kommer naturligtvis att samarbeta fullt ut med JK för att klarlägga Jim Olssons påståenden, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Expressen avslöjade i december i samarbete med frilansnätverket Researchgruppen att ett antal SD-politiker stod bakom anonyma kommentarer på hatsajter som Avpixlat, Exponerat och Fria tider. Detta efter att Researchgruppen lyckats identifiera tusentals av sajternas anonyma kommentatorer.

Expressens publicering visade också att personer med hög social ställning och i etablerade positioner i samhället stod bakom rasistiska och främlingsfientliga kommentarer på sajterna. Docent Jim Olsson i Västra Frölunda hade under namnet "teoderic" bland annat liknat statsminister Fredrik Reinfeldt vid Hitler och beskrivit statsministern som en "psykopat" som stolt hyllar "massinvandringen av analfabeter, lycksökare, islamister och brottslingar".

Efter upploppet i Husby och på andra orter i landet beskrev Jim Olsson den "enda gemensamma faktorn" som "stor invandring av obedda, obehövda och oplacerbara muslimer."

Jim Olsson har anmält Expressens publicering till ett flertal granskningsinstanser, och i går beslöt justitiekanslern (JK) att inleda en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten.

Brott mot tystnadsplikten

JK ska utreda om det var tilllåtet för Expressen att avslöja att det var Jim Olsson stod bakom näthatet under pseudonymen "teoderic", eftersom en "teoderic" tidigare skrivit ett antal kommentarer också i kommentarsfält på Expressen.se.

Enligt JK skulle avslöjandet därför kunna utgöra brott mot tystnadsplikten, om "teoderic" stod under anonymitetsskydd när han skrev kommentarerna på Expressens sajt - vilket dock ännu inte är klarlagt.

Expressen talade i går kväll med Jim Olsson:

- Jag kommenterar ingenting till Expressen, säger han.

Han vill inte kommentera de omtalade artikelkommentarerna som han skrivit på hatsajterna, där han bland annat liknar Fredrik Reinfeldt vid Hitler:

- Jag har ingen anledning att... Jag har skrivit många kommentarer. Jag har citerat Anna Dahlberg, er chefredaktör, jag har citerat väldigt många. Jag har ingen anledning att kommentera på Expressen vad ni säger, säger Jim Olsson på tisdagskvällen.

"Samhällsviktig granskning"

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har ännu inte fått ta del av Jim Olssons anmälan, men uttalar sig generellt:

- Det är bra att JK tar allvarligt på det så kallade källskyddet, och Expressen kommer naturligtvis att samarbeta fullt ut med JK för att klarlägga Jim Olssons påståenden. Men man ska komma ihåg att det här handlar om en skribent som jämfört Fredrik Reinfeldt med Adolf Hitler - och som avslöjades av undersökande journalistik om främlingsfientlighet. Jag tycker att det var en samhällsviktig granskning.

"Försöker flytta fokus"

- Jim Olsson försöker flytta fokus från främlingsfientligheten på hatsajterna till Expressen, alltså till tidningen som berättade om honom och alla de andra som var tongivande i den här retoriken, och det får han göra. Det är bra att nyhetsjournalistik diskuteras. Om vi gör fel ska vi rätta oss. Men glöm inte vad det här handlar om: näthat mot främst muslimer och personangrepp på kända svenskar som står upp mot rasismen.

JIM Olssons egna ord på hatsajterna

Reinfeldt är en psykopat liksom Hitler och Sveriges sämsta statsminister genom tiderna. Efter sig lämnar han ett land i spillror på väg mot en ekonomisk och politisk explosion. Först stal man nästan allt man kunde i statsbudgeten för att undvika skattehöjningar. Nu skickar man kostnaderna och problemen till landstingen och framför allt kommunerna. Många moderater inser problemen men är liksom Hitlers hantlangare för fega för att ta konsekvenserna och göra uppror mot psykopaten Reinfeldt.

Never give up. Never surrender. Det är nyttigt för hälsan att ge igen.

Tillsammans ska vi avpixla och jaga de ansvariga quislingarna till helvetets portar.

De sju Quislingpartierna vill hålla svenskarna som slavar som glada skall arbeta in i döden för att försörja mångkulturella lycksökare.

Misslyckandet i Stockholm gör att all trovärdighet försvinner för de sju Quislingpartiernas Nigeriabrev om den välsignade asyl- och anhöriginvandringen.

Quislingpolitikerna bör ställas inför rätta och dömas för sitt lurendrejeri om den välsignade asyl- och anhöriginvandringen, stöd till illegala, diskriminering av svenskar mm.

Det svenska asylsystemet premierar bedragare med PUT. Självklart strömmar det bedragare till Sverige.

Quislingpartierna vill islamisera Sverige.

Partiet som hatar svenskar gör alltid bort sig. Missfostret Folkpartiet, partiet för andra folk,

är på väg mot avgrunden liksom Centern och KD.

Terrorvåg över hela landet. Från norr till söder och öster till väster.

Stora kommuner och små kommuner.

Enda gemensamma faktorn stor invandring av obedda, obehövda och oplacerbara muslimer.

Terroristerna är invandrade islamister och kriminella, stödda direkt och indirekt av rödgröna vänsterextremister som fotsoldater, quislingjournalister och quislingpolitiker.

Quisling trodde i alla fall att förräderiet var bra för norrmännen. Våra quislingar arbetar medvetet bara för andra folk.

Lisa Bjurwald är en babblande virrig vandrande katastrof. Misslyckad redan på gymnasiet.

Likheterna med Hitler är slående. När nederlaget är uppenbart kan lika gärna allt förstöras och gå upp i rök.

De sju Quislingpartierna funderar säkert redan på hur skatterna skall höjas. Invandringen av analfabeter, brottslingar, lycksökare mfl oplacerbara måste fortsätta och helst öka.

Vänstern har i snart 100 år utvecklat metoder för att påverka, kontrollera och styra. Censur, desinformation, urvalsförvrängning, hjärntvätt, kampanjer mm. Aftonbladet, Expo mfl är ledande med Aschberg, Bjurwald, Guillou, Lindeberg, Linderborg.

Lisa Bjurwald, Anders Lindberg, Åsa Linderborg, Katarina Mazetti mfl är bedragare.

Jan Guillou är en lögnare och har alltid varit en lögnare. /.../ Notera plufsigheten med alla rynkor redan vid 69 års ålder.

Quislingarna har stulit från det mesta i budgeten för att hålla igång massinvandringen.

Psykopaten Reinfeldt höll presskonferens om upploppen. Svt 2013-05-21 15.30. Han hyllade "väldigt stolt" massinvandringen av analfabeter, lycksökare, islamister och brottslingar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag