Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skarp kritik mot KS i fallet Macchiarini

Macchiarini. Foto: Sven Lindwall
Kjell Asplund har utrett fallet och är skarpt kritisk. Foto: Expressen Tv

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini skulle aldrig ha anställts. De tre patienterna som fick syntetiska luftstrupar borde inte opererats. På sjukhuset finns en tystnadskultur och brist på respekt för både regler och patientsäkerhet.

Den nya externa utredningen av Macchiariniafallet levererar massiv kritik mot Karolinska universitetssjukhuset.

– Operationerna skulle aldrig ha godkänts, säger professor Kjell Asplund, som lett utredningen.

Idag presenterades den externa utredningen som gjorts av händelseförloppet när tre patienter genomgick luftstrupstransplantationer på Karolinska universitetssjukhuset 2011 och 2012. Två av de tre patienterna som kirurgen Paolo Macchiarini opererade dog, en av dem var doktoranden Andemariam Beyene från Eritrea. Den enda överlevande, den unga turkiska kvinnan Yesim Cetir, tvingades till intensivvård i tre år efteråt. Nu har hon fått en ny, biologisk, luftstrupe transplanterad.

Totalt har Paolo Macchiarini opererat åtta personer runtom i världen med luftstrupar av plast. Sex av dem har dött.

Utredningen granskade bara Macchiarinis forskning på Karolinska universitetssjukhuset

Den nya utredningen har enbart granskat vad som hänt på Karolinska universitetssjukhuset. 63 personer, däribland kirurgen själv, har intervjuats. Och utredningens kritik är massiv.

När han anställdes som överläkare på sjukhuset, 2010, ansågs Paolo Macchiarini vara en av världens ledande kirurger. Stjärnvärvningen som skulle leverera status och forskningspengar till både Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet.

– Det fanns en nimbus kring honom. Alla ville dansa kring guldkalven, säger Kjell Asplund.

Hajpen kring Macchiarini ledde till att kritik undertrycktes vid rekryteringen. Detta trots att tidigare arbetsgivare i Florens, Barcelona och Hannover, hade starkt negativa omdömen om honom.

– Mycket gick snett i rekryteringen. Det gjordes exempelvis ingen anställningsintervju. KI var pådrivande, och sjukhuset borde ha varit mer självständigt gentemot KI, säger Kjell Asplund.

Karolinska kallade operationerna för nödvändig sjukvård

Sjukhuset - och Paolo Macchiarini själv - har hela tiden hävdat att operationerna var akuta och gjordes på "vitalindikation", för att rädda patienternas liv. Operationerna var nödvändig sjukvård och inte forskning, har det hetat. På det sättet har kirurgen och sjukhuset försvarat att det aldrig gjordes någon etikprövning, vilket man måste göra inför en vetenskaplig studie. Metoden var heller inte testad på stora djur, vilket också krävs. Dessutom användes läkemedel utan tillstånd från Läkemedelsverket, bland annat ett läkemedel som inte var godkänt.

Allt detta kritiserar utredningen. De tre patienterna var inte så akut livshotande sjuka att det motiverar att man utför operationer i strid mot reglerna.

– Vi vet inte hur länge de skulle ha levat. Men deras tillstånd var inte omedelbart livshotande. Här tycker vi att sjukhuset ska ändra inställning, säger Kjell Asplund.

Utredningen anser, precis som Vetenskapsrådet och Inspektionen för vård och omsorg, att operationerna borde ha etikprövats innan de genomfördes.

– Det är högst osannolikt att det godkänts eftersom man måste visa djurförsök först, säger Kjell Asplund.

 

LÄS MER: Paulo Macchiarini: "Karolinska visste allt"

Macchiarinis patienter informerades inte på rätt sätt

Patienterna har dessutom inte informerats på rätt sätt inför ingreppen, bara en hade skrivit under ett skriftligt samtycke till operationen. Informationen om ingreppet var dessutom "starkt övertalande".

– Och det är inte tillåtet, säger Kjell Asplund.

Trots att det var en ny metod gjordes ingen riskanalys. Man brast både i kunskap och attityder till regelverket, säger Kjell Asplund.

Konkurrens, prestige, tystnadskultur och gruppdynamik är bidragande orsaker till Macchiariniskandalen, enligt Kjell Asplund.

Men Paolo Macchiarini är inte ensamt ansvarig. Många var inblandade. Experimentingreppen kunde fortgå, trots att man såg att det blev problem med implantaten. Man lärde sig inte av sina misstag.

Kjell Asplund poängterar att även verksamhetscheferna på Karolinska sjukhuset är ansvariga.

– Verksamhetschefen har ansvar för patientsäkerheten.

De många specialister som deltog i konferenser kring operationerna har inget formellt ansvar - däremot ett moraliskt sådant.

– Men man ställde inte kritiska frågor under konferenserna.

Asplund kallar det bandwagoneffekten - att alla bara hänger på.

 

LÄS MER: "Största vårdskandalen i Sverige på många år"

Patienter dog och sjukhuset for illa av Macchiarini-skandalen

Patienter har dött och vårdpersonal på sjukhuset har farit illa av Macchiariniaffären. Den har dessutom skadat den kliniska forskningen, konstaterar Kjell Asplund.

Utredningen levererar nu 27 rekommendationer om förbättringar till Karolinska sjukhuset.

I ett pressmeddelande säger sjukhusdirektör Melvin Samsom att man tar utredningens resultat på största allvar.

– Det som har inträffat är helt oacceptabelt. Och på väldigt många sätt också exceptionellt. Utredningen visar på ett händelseförlopp där Paolo Macchiarini kunnat genomföra tre transplantationer helt utanför sjukhusets ordinarie regelverk och rutiner, utan att några varningssystem slog till. Den viktigaste uppgiften nu är att säkerställa att det aldrig kan hända igen och alla patienter på Karolinska universitetssjukhuset ska kunna lita på att vi alltid sätter patienten främst.

Paolo Macchiarini själv har hela tiden hävdat sin oskuld, att han bara agerat för patienternas bästa. "Jag anser att man ska vara oskyldig tills motsatsen är bevisad." sade han i en intervju med Expressen i maj.