Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Granskning Sverige startar sin verksamhet på nytt

Fabian Fjälling.

Fabian Fjälling, en tongivande röst bakom Granskning Sverige, hatade under pseudonym på nätet men avslöjades.

Senare förklarade han att han tänkte hoppa av Granskning Sverige – enligt honom själv på grund av hot.

Nu kan TV3-programmet ”Trolljägarna” berätta att han är med i bakgrunden när det högerextrema nätverket drar i gång sin verksamhet igen.

– Jag kommer att hjälpa till med frågeställningar, uppslag och framför allt att skriva manus, säger Fjälling i programmet.

Nätverket Granskning Sverige, som satte i system att sprida främlingsfientlighet genom att lura till sig ”intervjuer” med politiker, opinionsbildare och journalister.

Inspelningarna publicerades främst på Youtube.

År 2017 avslöjade Eskilstuna-Kuriren att personerna som ringde åt Granskning Sverige instruerades att använda falska identiteter, att ljuga om syftet med samtalet och klippa om ljudinspelningarna så att de blev underhållande i stället för rättvisande. Uppringarna erbjöds också pengar för publiceringar som fick många klick.

Många av dem som blivit uppringda visste inte att de intervjuats förrän de blev uthängda på nätet.

I samband med Eskilstuna-Kurirens granskning råkade en tongivande röst bakom Granskning Sverige, pseudonymen ”Erik Johansson”, röja sin verkliga identitet när han skickade en fil med sitt riktiga namn – Fabian Fjälling – till den liberala debattören Malin Lernfelt.

När Expressen sedan träffade Fabian Fjälling bekräftade han att han låg bakom pseudonymen Erik Johansson. 

Året därpå, 2018, kunde Expressen kunde avslöja hur nätverket inte bara spridit trakasserier utan också upphovsrättsskyddat material då de använt sig av bilder illegalt.

Huvudkontot stängdes 

Både Expressen och Dagens Nyheter anmälde också Granskning Sverige till Google, som äger Youtube, för brott mot upphovsrätten.

Efter anmälningarna stängdes Granskning Sveriges huvudkonto av Youtube.

”Det här kontot har upphört eftersom vi har tagit emot klagomål från tredje part om upphovsrättsintrång angående material användaren postat”, skrev Google Sveriges kommunikationschef Farshad Shadloo i ett sms då.

Kort efter det meddelade nätverkets ansikte utåt, Fabian Fjälling, att han lämnar Granskning Sverige efter vad han beskrev som hot riktade mot hans familj.

Fjälling, som tidigare avslöjats av Expressen och Expo ha spridit rasism och förnekat Förintelsen, är nu tillbaka i Granskning Sverige. Det berättar TV3-programmet Trolljägarna som granskat vad de kallar ”trollfabriken”. 

Fjälling fortsätter med Granskning Sverige

Programledaren Frida Boisen ringer upp Fjälling under ett påhittat namn och får veta att den andre drivande personen bakom Granskning Sverige, pseudonymen ”Johan Andersson”, har planer på att dra i gång det högerextrema uppringarnätverket igen.

– Sen så kommer nog jag att fortsätta med Granskning Sverige på det sättet att jag kommer att hjälpa till med frågeställningar, uppslag och framför allt att skriva manus. Man måste liksom foga ihop intervjuerna och få fram den kärnpunkt man vill ha fram, säger Fjälling.

Granskning Sverige ska också få ut sina inspelade ”intervjuer” i andra kanaler:

– Det blir ju på typ Feministinspektionen eftersom de stängt ned allt Granskning Sverige. Feministinspektionen, Arg norrlänning och Granskning Sverige. Vi hade ju många olika kanaler.

Frida Boisen: Så det är samma sak då?

– Ja, säger Fjälling.

Feministinspektionen och Arg norrlänning är Youtube-kanaler som använder liknande metoder som Granskning Sverige. På Arg norrlänning har inga nya videor publicerats på elva månader. På Feministinspektionens konto läggs däremot nya ”intervjuer” med journalister och opinionsbildare.

I flera fall är det pseudonymen ”Johan Andersson” som ringer.

I flera videor uppmanas användarna att swisha pengar till ett mobilnummer som tillhör Fabian Fjälling. 

Google: Hat är oacceptabelt för oss

När Expressen når Fabian Fjälling på telefon säger han:

– Jag är inte speciellt intresserad av att kommentera.

Mark Jansen, kommunikationschef för norra Europa på Google, säger i ett skriftligt uttalande:

– Innehåll som utsätter individer eller grupper för trakasserier och sprider hat är oacceptabelt för oss och vi tar sådana ärenden väldigt allvarligt. Youtube har tydliga policyer mot den här typen av beteende, och en kanal som flaggades i detta fall har granskats och tagits ned i linje med dessa. 

Han fortsätter:

– Youtubes flaggningsverktyg, som går att hitta bredvid varje enskilt videoklipp, finns tillgängliga för dem som vill flagga kontroversiellt innehåll och få det granskat av Youtube.

Efter att Expressen ställt frågor om Feministinspektionen stängdes Youtubekanalen under söndagskvällen ”på grund av ett brott mot Youtubes användarvillkor”.

”Trolljägarna” sänds klockan 21 på måndagen i TV3.