Expressen har i flera dagar kunnat redogöra för hur IT-jätten Google tillåtit det högerextrema nätverket Granskning Sverige att sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material via videotjänsten Youtube. Genom advokatbyrån Danowsky & Partners har både Expressen och Dagens Nyheter anmält nätverket för brott mot upphovsrätten, då de använt sig av bilder illegalt.
LÄS MER: De tillåts sprida hat och trakasserier
Efter anmälningarna valde Google att under tisdagen plocka bort Youtube-kanalen Granskning Sverige – alltså nätverkets huvudkonto.
Samtidigt jäser det bland svenska toppolitiker mot att Google tillåter Granskning Sverige att fortsätta sprida sitt hat:
– Man blir bestört. Det är djupt osmakligt och ett hot mot vårt öppna samhälle och de här individerna, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Han menar att man nu måste sätta press på Google.

– De måste till att börja med ta bladet från munnen och uttala sig och berätta hur de ser på detta. Tycker de att detta är okej så får vi ta det vidare och diskutera. Jag utgår från att även de tycker att detta är genant, säger han.
Direktsände på en ny kanal
Vid halv fem-tiden på tisdagseftermiddagen släcktes Granskning Sveriges konto, men senare samma kväll var man tillbaka på Youtube igen – genom en ny kanal. Då var det Fabian Fjälling och en person som kallar sig Johan Andersson som direktsände ett samtal om Googles beslut att stänga Granskning Sverige-kontot, ett konto som Johan Andersson hade startat.
Samtalet sändes på Fabian Fjällings eget konto, som Google ännu inte har agerat mot:
“Hela poängen är att Expressen och DN velat få bort oss från Youtube, och nu har de lyckats. Men det är inte hela världen. Det är något som jag hade räknat med", säger Johan Andersson i Youtube-sändningen.
Granskning Sverige har under onsdagen laddat upp material från det stängda kontot på Youtube på nytt.

LÄS MER: Det här är Granskning Sverige
Om att det tog lång tid för Google att agera mot Granskning Sverige, säger han:
“Jag menar att etablissemanget har gjort ett misstag som väntat så länge med att släcka ner oss. Nu är vi kända.”
Fabian Fjälling säger:
“Vi får sprida oss på alla andra kanaler. Jag vet att det finns kopior på alltihop där ute. Och vi har själva kopior. Det är bara att uppmana folk att ladda ner och ladda upp, så att det multiplicerar sig och finns överallt.”
Svenska toppolitiker upprörda
Christina Höj Larsen, antirasistisk talesperson inom Vänsterpartiet, tillhör de politiker som nu vänder sig mot Google:
– Det är oroligt allvarligt att den här typen av hat och antisemitism kan spridas på det här sättet på nätet. Vi vet ju att antisemitismen och högerextremismen är närvarande i samhället överallt och det är allvarligt att se detta. Jag förstår att enskilda personer känner sig både hotade och rädda.

LÄS MER: Google bommar nätverkets huvudkanal
Miljöpartiet öppnar också för att lagen ska kunna ses över:
– Den här typen av hat kan aldrig accepteras. Den ska polisanmälas och lagföras, och det gäller även på nätet. Eventuella skärpningar av lagen bör utredas. Vi behöver ta krafttag mot den kvarlevande antisemitism och rasismen i vårt samhälle och det är fruktansvärt att de personer som står på denna lista behöver ta emot detta hat, säger Niclas Malmberg, kultur- och mediepolitisk talesperson inom Miljöpartiet.
Tidigare i veckan, då Expressen berättat att Google tillät det högerextrema nätverket Granskning Sverige att via videotjänsten Youtube sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material uttalade sig justitieminister Morgan Johansson.
Han öppnade då för att öka trycket på bolagen. I en kommentar till Expressen skrev han då:
"Om någon begår brott så ska det polisanmälas. Det gäller självklart också brott som begås på internet och i sociala medier."

"Oacceptabelt för oss"
När Expressen ställer frågor till Google om Granskning Sverige är svaren få:
"Innehåll som uppmanar till våld mot individer eller grupper eller sprider hat är oacceptabelt för oss. YouTube har tydliga policyer som definierar vad som är tillåtet på vår plattform. Ytterst har våra användare möjlighet att flagga innehåll. Visar det sig att innehållet bryter mot vår policy eller lokal lagstiftning agerar vi"; skriver kommunikationschefen Farshad Shadloo i ett mejl.
När Expressen ville få svar på ytterligare frågor, bland annat om hur Granskning Sverige kan fortsätta att sända genom en ny kanal – då valde Google att inte återkomma med svar.