I slutet av januari klubbade riksdagen igenom att regeringen skulle tillsätta en oberoende kommission. Kommissionen ska granska vad regeringens utrikesdepartement har gjort för att få de svenska medborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai, som sitter fängslade i Eritrea och Kina, frigivna.
Två månader senare: Inget har hänt
Över två månader senare har regeringen ännu inte startat arbetet med kommissionen, som ska redovisa sina slutsatser den 31 mars nästa år, rapporterar Ekot.
Nu får regeringen kritik för den sega hanteringen.
Vänsterpartiet och Moderaterna har varit drivande i frågan om kommissionen.
– Jag tror att det är viktigt att regeringen i närtid nu preciserar både hur kommissionen ska se ut vad gäller personer och att de klarar av sin arbetsuppgift, säger moderata riksdagsledamoten Hans Wallmark som är vice ordförande i utrikesutskottet, till Ekot.
Hans Wallmark berättar för Ekot att han ställt en fråga om varför kommissionen dröjer till utrikesminister Ann Linde (S) och då fått svaret att det handlar om svårigheter kring sekretessfrågor och att det måste säkerställas att kommissionens arbete inte ska försvåra försöken med att få Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna.
”Kanske inte tycker det är så välkommet”
Björn Tunbäck vid Reportrar utan gränser undrar om det finns ett motstånd från regeringen kring att granska utrikesdepartementets hantering av fallen.
– Det ger ju en signal att de kanske inte tycker att det är så välkommet med den här granskningen, säger Björn Tunbäck till Ekot.
Utrikesminister Ann Linde har till Ekot avböjt kommentarer.
Svenska medborgaren och journalisten Dawit Isaak är i dag 56 år och har suttit fängslad utan rättegång i eritreanskt fängelse i 19 av dessa.
Bokförläggaren och författaren Gui Minhai, svensk medborgare sedan 1992, är också 56 år och har sedan 2015 suttit fängslad i Kina, detta efter att han kidnappades av regimen under en semester i Thailand.
Insynen i Utrikesdepartementets hantering av fallen har i princip varit obefintlig. Regeringen har hela tiden lagt locket på kring hanteringen av att få Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna och hänvisat till ”tyst diplomati”.