Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Granskning av utpekande av Palmemördare klar

Åklagarens besked i juni 2020: Pekar ut Stig Engström som Olof Palmes mördare
Stig Engström pekades ut som Palmes mördare.
Foto: JAN ARVIDSON
Olof Palme.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL
JO Per Lennerbrant.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under den pressträff som satte stopp för utredningen av mordet på Olof Palme pekades Stig Engström ut som den trolige mördaren. JO har nu granskat utpekandet och presenterar i dag sitt beslut.

Justitieombudsman Per Lennerbrant öppnade förra hösten ett så kallat initiativärende mot Åklagarmyndigheten för att ”utreda vissa rättsfrågor” i samband med att Stig Engström vid en pressträff den 10 juni 2020 angavs som misstänkt för att ha mördat Olof Palme 1986.

– Det som föranleder mitt initiativ är om det sätt som åklagaren presenterade det här på gjorde att den här avlidne mannens intressen togs tillvara på ett tillräckligt bra sätt, sade justitieombudsmannen Per Lennerbrant till TT när ärendet inleddes.

Påverkat bilden

Utredningen har främst tagit sikte på vad som sades vid pressträffen men skulle också utreda om det uttalande som förundersökningsledaren Krister Petersson gjorde i tv-programmet Veckans brott i februari samma år kan ha påverkat bilden av den utpekade mannens skuld. I programmet sade Petersson att han var optimistisk om att kunna presentera den som var ansvarig för mordet på Olof Palme.

Per Lennerbrant har också ställt frågor till Åklagarmyndigheten om dokumentationen av motiveringen till att förundersökningen om mordet lades ned. Detta för att kunna reda ut om beslutet var tillräckligt motiverat och dokumenterat givet vad förundersökningen handlat om och det intresse som finns kring den.

– Räcker det för eftervärlden när det gått ett antal år och det kanske bara finns det här dokumenterade beslutet kvar? Hur kan man göra en granskning i efterhand om åklagarens motiv för att lägga ned den här utredningen, sade Lennerbrant till TT.

Uttala kritik

Om JO i sin granskning finner att någon enskild person eller myndighet brustit eller brutit mot regler på något sätt kan han uttala kritik.

Utpekandet av Stig Engström som den misstänkte mördaren ledde direkt till kritik från flera håll. Palmeutredaren Krister Petersson anmäldes efter presskonferensen av nio olika personer för förtal av avliden. Överåklagare Anders Jakobsson beslutade i mitten av augusti att inte inleda någon förundersökning om brott.

Mårten Palme om Stig Engström: ”Han ljuger – det är kusligt”

Olof Palmes son om bilderna på utpekade mördaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.