Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gränsen kan vara nådd för Miljöpartiet

Statsvetaren: ”Gränsen kan vara nådd för MP”
Expressen Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stefan Löfvens besked om att han vill se ett halverat flyktingmottagande har lett till friktion i regeringen.

Flera toppolitiker i Miljöpartiet kritiserar nu regeringspartnern öppet.

Så här kommenterar Expressens statsvetare Jenny Madestam utvecklingen.

Hur går dina tankar om det bråk som nu uppstått mellan regeringspartierna?

Det är nog många som har funderat på var gränsen går för Miljöpartiet, för partiet har strukit en hel del på foten i och med det här regeringsarbetet. Sett från MP:s perspektiv har man accepterat de inskränkningar på partiets själ i framför allt integrationspolitiken. Att vi nu hör dessa röster är ett tecken på att gränsen börjar bli nådd. Det bubblar i MP och det finns en frustration över att partiet inte lyfter trots att klimatfrågan är så stor, inte bara i Sverige utan globalt.

En av de miljöpartister som nu opponerar sig är Isabella Lövin, hur allvarligt är det?

Det är allvarligt överlag att statsråden i regeringen opponerar sig på ett så öppet vis i sociala medier. Det visar att det inte finns någon dialog internt i regeringen. Om en regering börjar få sådana bekymmer med kommunikationen kommer det att synas och kan leda till att förtroendet från väljarna krackelerar. 

Miljöpartiet har ett behov av att visa för både sina väljare och medlemmar vad partiet står för för politik. Många har trott att partiet har en mycket mer generös flyktingpolitik än vad regeringen driver men eftersom partiet har gått med på kompromiss efter kompromiss har MP:s profil suddats ut och nu vill man ändra på det.

Pressade partier

Löfven har sagt att han vill halvera flyktingmottagandet. Alice Bah Kuhnke säger att retoriken är hämtad från höger. Vad tror du Löfven är ute efter här?

Det är det intressanta. Här har vi två partier som har väldiga behov av att profilera sig och bygga förtroende hos väljarna. Socialdemokraterna och Löfven är oerhört pressade av att man är jagade av Sverigedemokraterna, som i vissa mätningar är uppe och nosar på att inta första platsen som största parti i Sverige. 

S gör försök efter försök att hämta tillbaka väljarförtroende. Man har pratat om att reformera sin sjukvårdspolitik – det är ett försök till detta – men man har också under väldigt lång tid pratat om en mycket mer restriktiv migrationspolitik. Det är ett sätt för S att parera sin kris. Men sen har vi MP som är ett annat parti, som har precis samma behov gentemot sina väljare. Nu ser vi att det är två partier som egentligen står väldigt långtifrån varandra i den här frågan som är så het i politiken och samhällslivet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.