Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tredje kinesisk stad i karantän efter viruset

Fyra misstänks insjuknade i Coronaviruset - vårdas på sjukhus i Skottland.
Natten till torsdag stängdes Wuhan ner.
Foto: HU GUOLIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Senare på torsdagen kom beskedet att även Huanggang stängs vid midnatt. Bilder från Wuhan.
Foto: HU GUOLIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Medicinsk personal vid universitetet Huazhong.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Kinesiska poliser på plats vid tågstationen i Shanghai.
Foto: LU HONGJIE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett Ikea-varuhus i Nantong city, Kina. Nu stänger Ikea sitt varuhus i staden Wuhan.
Foto: IMAGINECHINA / XU CONGJUN - IMAGINECHINA/SIPA U SIPA USA

Världshälsoorganisationen WHO meddelade under torsdagskvällen att de inte kommer utlysa ett globalt hälsonödläge i nuläget – men att bedömningen kan komma att ändras. 

Det kinesiska dödsviruset kan ha fått sina första fall i Europa – upp till fyra människor som tros komma från Wuhan misstänks vara insjuknade i Coronaviruset och vårdas på sjukhus i Skottland, rapporterar brittiska Sky News och The Sun

The Sun rapporterade under torsdagskvällen att sammanlagt nio personer har testats för viruset i Storbritannien. 

Sedan onsdagen befinner sig kinesiska staden Wuhan, med 11 miljoner invånare, i karantän efter utbrottet av Coronaviruset som skördat 25 människoliv. 

– I dagsläget får jag inte lämna Wuhan – ens om jag skulle vilja det, säger svenske Johan Björnfot, 41, som bor i staden. 

Sent under torsdagskvällen rapporterade brittiska The Sun att sammanlagt nio personer har testats för Wuhanviruset i Storbritannien. 

Vid 19.30-tiden håller Världshälsoorganisationen WHO en presskonferens om läget kring det kinesiska Coronaviruset som har sitt ursprung i staden Wuhan med 11 miljoner invånare. 

Organisationens viruskommitté har under två dygn suttit i möten om viruset. 

Beskedet: WHO kommer i nuläget inte utfärda ett globalt nödläge för människors hälsa. 

I Kina deklareras dock nödläge. 

Professor Didier Houssi på presskonferensen.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Det är lite tidigt att säga att det rör sig om ett allmänfarligt virus av internationell angelägenhet, säger kommitténs ordförande, professor Didier Houssi. 

Som orsaker till beslutet anger kommittén den begränsade spridningen till länder utanför Kina och den kinesiska regimens åtgärder – bland andra att sätta Wuhan och två andra miljonstäder i karantän – för att begränsa spridningen. 

Kina hyllas av kommittén för insatserna mot virusutbrottet. 

Kommittén varnar dock för att läget kan förändras och pekar på att mycket fortfarande är okänt kring hur viruset fungerar. 

Ikea tvingades stänga varuhus i Wuhan

Under torsdagen rapporterades virusets första dödsoffer utanför spridningsområdet: en 80-årig man i Hebeiprovinsen som hade besökt släktingar i Wuhan. 

Kinesiska myndigheter tvingade under torsdagen Ikea att stänga sitt varuhus i Wuhan på grund av Coronaviruset. 

– Det handlar om ca 500 medarbetare som fått stanna hemma under dagen, med lön. Vi håller stängt tills vidare, bekräftar Sveriges presskontakt Jon Egerid.

Ikea känner inte till att någon av de anställda ska ha insjuknat i viruset. 

Tre vårdas på sjukhus i Skottland

Under torsdagseftermiddagen rapporterar brittiska The Sun att tre personer just nu vårdas på sjukhus i Skottland eftersom de misstänks vara sjuka. 

Enligt brittiska Sky News rör det sig om fyra patienter som misstänks bära på viruset. 

– Vi har för närvarande tre fall med misstänkt Wuhan-Coronavirus i Edinburgh och såvitt jag förstår ett fall i Glasgow, säger professor Jurgen Haas, chef för infektionsmedicin vid universitetet i Edinburgh, till Sky News.  

Senare under torsdagen rapporterade Sky att den skotska regeringen gått ut med att fem patienter i landet testas för viruset. 

Professor Jurgen Haas varnar nu för att det lär dyka upp fler misstänkta fall i andra städer i Storbritannien. 

– Situationen kommer vara liknande i stort sett alla brittiska städer med ett stort antal kinesiska studenter, säger professorn till Sky News. 

Kan vara Europas första fall av Wuhan-viruset

Patienterna är ännu oidentifierade men enligt The Sun tros de har flugit till London och sedan ha tagit sig till Skottland från kinesiska staden Wuhan – där viruset först konstaterades i december förra året. 

Om patienterna visar sig vara smittade med det fruktade viruset så rör det sig om de första konstaterade fallen i Europa. 

Samtidigt bedömer svenska Folkhälsomyndigheten risken för att viruset ska spridas till Sverige som ”mycket låg”. 

Vad är Coronavirus?

Det finns ett stort antal virus som tillhör familjen coronavirus, de flesta hos olika djurarter. Endast ett fåtal typer kan smitta mellan djur och människor.

Sju coronavirus kan smitta människor och ger varierande symtom, vissa av dessa virus är mycket vanliga och orsakar vanlig förkylning.

2003–2004 bröt en epidemi ut av ett nytt coronavirus som kallas sars. 8 000 människor smittades, varav över 750 dog.

2012 upptäcktes på arabiska halvön en ny variant av coronavirus som kallas mers. 2 000 drabbades, 700 dog.

Det nya coronaviruset som kallas n2019-CoV har kopplats till en fiskmarknad i den kinesiska staden Wuhan.

Tre kinesiska städer och även den Förbjudna staden i Peking, befinner sig nu i karantän på grund av rädslan för ytterligare spridning av det nya coronaviruset. 

Wuhan, med 11 miljoner invånare sattes i karantän under onsdagen och under torsdagen beslutade kinesiska myndigheter om samma åtgärd för närbelägna städerna Huanggang, med över 7 miljoner invånare, och Ezhou, med över 1 miljon invånare. 

Samtidigt har Singapore fått sitt första konstaterade konstaterade sjukdomsfall i viruset, rapporterar lokala nyhetssajten The Straits Times

Det betyder att viruset som först upptäcktes i kinesiska staden Wuhan i december förra året, förutom i Singapore, konstaterats i: USA, Japan, Sydkorea, Thailand och Hongkong. 

66-årig man sjuk i Singapore och kvinna misstänks vara smittad

Det ska handla om en 66-årig kinesisk man från Wuhan som testats positivt för viruset i Singapore. En 53-årig kinesisk kvinna i Singapore har i ett preliminärt test fått positivt resultat, men väntar fortfarande på bekräftelse från ytterligare tester, rapporterar sajten. 

Under torsdagseftermiddagen rapporterade nyhetsbyrån AFP att även den Förbjudna staden i Peking sätts i karantän på grund av virusrisken. 

I Wuhan har all kollektivtrafik stoppats, och inga tåg eller flyg får lämna staden. 

”Som att man är med i en skräckfilm”

Svensken Johan Björnfot är bosatt i Wuhan där han jobbar som kiropraktor och hockeytränare. 

– De närmaste timmarna, mellan klockan fem och nio, ska man med flygplan släppa ut antivirusmedicin, så jag kommer inte få vistas utomhus då och helst inte under dagen. Så nästa gång jag vistas ute är kanske i morgon, säger han. 

Invånare beordrats att bära ansiktsmask på allmän plats, samt på jobb och skola. Johan Björnfot bär en svart ansiktsmask. 

Johan Björnfot befinner sig i avspärrade staden Wuhan.
Foto: Privat / Expressen TV

– Det har gått så snabbt det senaste dygnet så det har verkligen känts som att man är med i en skräckfilm. Det var på bio innan och nu känns det som man är med i det. Så det börjar bli lite obehagligt att man inte ens kan vistas utomhus, säger han. 

Wuhan är avspärrat – ingen får lämna eller staden

Karantänen gör att han saknar möjlighet att ta sig från staden eller från Kina. 

– I dagsläget får jag inte lämna Wuhan – ens om jag skulle vilja det. Så vi får se vad som händer under de närmaste dagarna och under veckan och sedan fatta ett beslut. Jag tror och hoppas att det kommer gå över relativt snabbt och att de kommer få kontroll över det. 

Samma regler gäller från i dag, torsdag, även i Huanggang, cirka sju mil därifrån och Ezhou.

Igen får lämna eller komma innanför städernas gränser – annat än i extrema nödfall, enligt MailOnline.

I huvudstaden Peking har de ställt in planerade nyårsfirande med anledning av viruset, skriver AFP. 

Nu 25 döda i virusepidemin

Myndigheterna försöker desperat stoppa spridningen av det nya viruset.

– Såvitt jag vet så är försöket att tygla en stad med 11 miljoner invånare helt nytt för vetenskapen, säger Gauden Galea. WHO:s representant i Kina, till Sky News.

– Det har aldrig prövats förut som en folkhälsoinsats. Vi kan inte säga i nuläget och med kommer fungera eller ej.

Sammanlagt har 616 personer insjuknat i Kina, och dödssiffran har stigit till 25 personer.

Annie Blomquist, 26, från Ystad bor i kuststaden Ningbo söder om Shanghai.
Foto: Privat / Expressen TV

Svenska Amie Blomquist, 26, från Ystad bor i kuststaden Ningbo söder om Shanghai. 

– Regeringen har informerat oss om att vara försiktiga när vi går ut och hålla oss borta från de stora folkmassorna. Och det är viktigt att hålla handhygienen också så att man tvättar händerna ofta när man rör sig bland folk. Vi har köpt hem speciella masker som heter M95. De ska minska risken för att smittas av virus från stänk av nysningar och hosta och skydda mot överföring från hand till mun. 

Det råder dock olika meningar om hur smittsamt viruset är. 

– Många säger olika, vissa säger att det smittar från människa till människa och att masken inte hjälper alls. Men man tar det säkra före det osäkra och använder maskerna, säger hon. 

Hon känner sig just nu tryggare hemma i lägenheten i Ningbo än att försöka lämna Kina och utsätta sig för smittrisken på en flygplats eller ett flygplan.  

Sista planet landade

Natten till torsdag svensk tid landade det sista flyplanet som lämnade Wuhan innan staden försattes i karantän i Sydney, Australien.

Passagerarna som anlänt med China Easterns flight MY749 screenades av vårdpersonal vid ankomst, men ingen ombord hade vid tillfället några symptom, rapporterar Daily Mail Australia.

”2019-nCoV” tros ha en inkubationsperiod – tiden mellan exponering och insjuknande – på cirka två veckor.

Vid flera flygplatser, däribland i London och Istanbul, har man infört särskilda kontroller för passagerare som rest från länder där smittade personer påträffats.

I Sverige har man dock inte vidtagit några liknande åtgärder. 

Samma typ av virus som sars

Det nya viruset ”2019-nCoV” är ett coronavirus, samma familj som mers och sars. Därav har det nya virusutbrottet höjt rädslan för en liknande katastrof som den som slog mot Kina under 2002 och 2003. Spridningen av sars orsakade då omkring 800 människors död.

De som drabbas av det nya coronaviruset har fått influensaliknande besvär som luftvägssymtom, feber och hosta. 

Mycket tyder på att viruset initialt spridits från djur till människor. Det finns även tecken på att viruset kan spridas mellan människor, men enligt Folkhälsomyndigheten måste det undersökas mer innan något kan bekräftas.

Svenske Johan Björnfot är hockeytränare och kiropraktor i Wuhan i Kina, han berättar att stämningen i stan blivit allt mer spänd de senaste dagarna.

Utrikesministern om viruset

Di TV:s Anna Ekelund pratade i Davos med utrikesminister Ann Linde om bland annat coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.