Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannländernas dom: Sverige har varit rädda

Nordiska samarbetets viktigaste uppgift enligt statsministern – se ett utklipp från presskonferensen här.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

Jämställdhet, klimat och innovation. 

Det är några av de områden som våra grannländers parlamentariker hyllar de svenska politikerna för i samband med att de samlas i Sverige för att diskutera gemensamma utmaningar. 

På minussidan nämner de vårt skolsystem, migrationspolitiken – och att partierna så länge höll fast vid blockpolitiken. 

– Det har sett ganska klumpigt ut, säger Heli Järvinen från det finska regeringspartiet Gröna förbundet.

– Ni har varit rädda för att diskutera problematiska aspekter av invandring eftersom man är rädd för att bli märkt som rasistisk, säger Erlend Wiborg från det norska regeringspartiet Fremskrittspartiet.  

Mellan tisdagen och torsdagen samlas 87 parlamentariker från hela Norden – ledamöterna av det Nordiska rådet – i Sverige för att diskutera och besluta om gemensamma utmaningar och mål. 

Under en lunch som den svenska talmannen Andreas Norlén (M) bjöd in till på måndagen, efter att rådsmedlemmarna anlänt till Sverige, sade han i ett tal: 

– Jag har en bekännelse. Det kan hända att vi svenskar tycker att vi är bäst. Det händer att vi gärna berättar det. I de nordiska sammanhangen blir det mycket svårare. Ni är ju lika bra, om inte bättre. 

Sedan dess har Expressen varit i kontakt med en rad parlamentariker från våra grannländer som ingår i rådet för att fråga hur de egentligen ser på Sverige – och hur våra politiker skött sig. 

”Bidragit starkt till polarisering”

Erlend Wiborg är stortingsledamot från det norska regeringspartiet Fremskrittspartiet. Han säger att Sverige är ett bra land på många områden och att vi har ett bra grannskap med Norge. 

– Ändå känner jag att Sverige har undvikit att diskutera utmaningar som invandring innebär. Mitt intryck är att ni har varit rädda för att diskutera problematiska aspekter av invandring eftersom man är rädd för att bli märkt som rasistisk. Jag tror att det har bidragit till att ge rasister spelrum, men har också gjort att utmaningarna inte har tagits upp. 

Erlend Wiborg, stortingsledamot från det norska regeringspartiet Fremskrittspartiet.Foto: PETER MYDSKE / STORTINGET
Ruth Grung från Arbeiderpartiet i Norge.Foto: PETER MYDSKE / STORTINGET

Stortingsledamoten Ruth Grung från norska Arbeiderpartiet, som sitter i opposition, kallar Sverige för ”en storebror i det nordiska samarbetet” och berömmer oss bland annat för att vi hanterar det gröna skiftet ”på ett offensivt sätt”. Men precis som Erlend Wiborg kritiserar hon till viss del även migrationspolitiken. 

– Sverige har i större utsträckning än Norge tillåtit flyktingar utan jobb att etablera sig fritt och därmed bidragit starkt till segregerad miljö och polarisering.

Nordiska rådet

Bildades 1952 och är ett samarbete mellan de nordiska staternas parlament. På sammanträdena träffas representanter för de nordiska regeringarna och parlamentsledamöterna. 

 

Nordiska rådets medlemmar arbetar dels i rådets styrelse och fem politiska utskott, dels i deras respektive partigrupper. 

 

Ordförandeskapet för Nordiska rådet skiftar mellan medlemsländerna för ett år i taget och just nu är det Sveriges tur.

Oro för svenska blockpolitiken

Heli Järvinen är riksdagsledamot från det finska regeringspartiet Gröna förbundet. Hon säger att Sverige är hennes storfavorit och hyllar bland annat vår klimatpolitik samt utformningen av vår föräldraförsäkring. 

Samtidigt är hon kritisk till att de svenska politikerna hållit så hårt vid blockpolitiken. 

– För mig som ser det utifrån är det lite svårt att förstå den. Det har sett ganska klumpigt ut. 

– Jag förstår inte riktigt det där med att man ska bestämma hur en regering ska se ut redan innan ett val. Jag kommer från en annan politisk kultur, där det är sakpolitik som bestämmer om vi är med eller inte. 

Så styrs nordiska grannländerna

Norge: Regeringen består av Høyre, Fremskrittspartiet (FRP), Venstre och Kristelig Folkeparti (KRF). Høyres partiledare Erna Solberg är statsminister. 

Danmark: Mette Frederiksen, partiledare för danska Socialdemokraterna, är statsminister i en minoritetsregering där de sitter ensamma men med stöd från Radikale, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten.

Finland: Socialdemokraten Antti Rinne är statsminister. Sammanlagt fem partier ingår i koalitionen som utgör regeringen: Socialdemokraterna (SDP), Centern, De gröna, liberala Svenska folkpartiet (SFP) och Vänsterförbundet.

Island: Självständighetspartiet och liberala Framstegspartiet utgör tillsammans med Gröna vänstern en regering. Katrín Jakobsdóttir, ledaren för Gröna vänstern, är statsminister. 

Även Jouni Ovaska, riksdagsledamot från det finska regeringspartiet Centern, nämner just blockpolitiken när det kommer till vad de svenska politikerna gjort dåligt de senaste åren. 

– Detta är en mycket svår fråga. Det kanske inte är dåligt ur din synvinkel, men jag är orolig för blockpolitiken. Alla parter bör arbeta mer tillsammans.

Liselott Blixt, folketingsmedlem för Dansk folkeparti i Danmark, tar kritiken ett steg längre och säger att Sverige – åtminstone ur ett danskt perspektiv – saknar en vilja för demokrati. 

– Svensk parlamentarism uppfyller inte demokratiska danska standarder, där alla partier har ett visst inflytande. Vi bör inte tolerera extremister. Men det är inte extremism att motsätta sig våldsam invandring, säger hon. 

Jouni Ovaska, riksdagsledamot från det finska regeringspartiet Centern.
Heli Järvinen, riksdagsledamot för det finska regeringspartiet Gröna förbundet.

Splittrad bild av Sverige som helhet

Jouni Ovaskas bild av hur det går för Sverige är – precis som Heli Järvinens och många andra av parlamentarikerna som Expressen varit i kontakt med – väldigt positiv. 

– Sverige klarar sig mycket bra som ett land, jämlikhet, hälsovård och en anpassning av samhället för att minska klimatförändringarna, säger han.

Frågar man Riikka Purra, riksdagsledamot och vice partiordförande för Sannfinländarna som ingick i den finska regeringen fram till 2017, är bilden av Sverige däremot helt annorlunda. 

– I Finland betraktade vi Sverige som ett exempel som vi borde följa (och beundra) i många frågor. Inte längre. Sverige har gjort grundläggande fel med invandring och jag är inte säker på om ni kan lösa problemen längre. Sverige har blivit mer och mer segregerat, mer och mer uppdelat. Sexualbrott, våld, gäng och förortsbrott är dagliga nyheter från Sverige. Väldigt få människor i Finland säger nu att de vill följa Sveriges exempel. 

Det är den även om man frågar Mette Hjermind Dencker från Dansk folkeparti.

– I varje samhälle behövs en majoritetsbefolkning som arbetar och betalar skatt. Den andra gruppen, den som blir försörjd behöver vara mindre. Sverige har i allt för många år tagit emot allt för många invandrare som inte tillhör arbetsmarknaden. Detta kan både leda till finansiell kris såväl som andra problem som ökad kriminalitet, säger hon.

Riikka Purra, riksdagsledamot och vice partiordförande för Sannfinländarna.Foto: Matti Matikainen.

Svenska skolsystemet får kritik av flera länder

Jämte migrationspolitiken pekar flera av parlamentarikerna från grannländerna ut just skolan som något de svenska politikerna misslyckats med. 

– Ni borde lära av vårt skolsystem. Jag tror problemet är många föräldrar i Sverige tycker att skolor bör vara ställen där man bara har det roligt. Vi har det roligt i skolorna i Finland också, men jag tror att skillnaden är stor, säger Heli Järvinen från Gröna förbundet i Finland.

– Ur min synvinkel som socialdemokratisk norsk politiker tror jag att Sverige med tiden har gått för långt i privatiseringen av skolor som ett exempel, säger Stein Erik Lauvås från Arbeiderpartiet i Norge. 

Nordiska politikerna: Det gör Sverige bra – och dåligt

Helge Andre Njåstad, Fremskrittspartiet i Norge:

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Fokus på konkurrens i tillhandahållandet av tjänster är Sverige bättre än Norge på. 

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Invandringspolitiken har varit för naiv och liberal. 

Vad Sverige kan lära av Norge: Det är inte vårt jobb att ge råd till andra länder, men vi är särskilt nöjda med invandringspolitiken som har genomförts i Norge sedan 2013.

 

Jouni Ovaska, Centern i Finland: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Jag är imponerad av arbetet för jämlikhet i samhället och arbetet för att göra ett mer miljövänligt samhälle.

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Jag är orolig för blockpolitiken. Alla parter bör arbeta mer tillsammans.

Vad Sverige kan lära av Finland: Jag tror att vi måste arbeta närmare när det gäller innovation och forskning. Vi måste vara en region och en stark röst i Europa. Som lärare tror jag att ni kan titta på det finska utbildningssystemet för att få bättre resultat. 

 

Liselott Blixt, Dansk folkeparti i Danmark: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Sverige är ett effektivt samhälle. Sverige har också vågat byråkratisera och lösa vissa ekonomiska tabuer - särskilt i samband med den ekonomiska krisen på 1990-talet. Sverige fokuserar också på hälsa, ren miljö och många andra bra saker.

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Felet har varit att vissa åsikter och attityder inte tolereras. Om du motsätter dig invandring blir du stigmatiserad som antingen ”rasistisk” eller ”odemokratisk”. Det hjälper till att polarisera den svenska debatten. 

Vad Sverige kan lära av Danmark: Sverige kan lära av Danmark en lektion i demokrati och pluralism när det gäller att lyssna till alla parter och alla attityder. 

 

Ruth Grung, Arbeiderpartiet i Norge: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Den svenska regeringen har medvetet prioriterat små och medelstora företag så att de kan använda möjligheterna till digitalisering. Sverige har också varit bättre på att koppla samman forskning och näringsliv, samt varit mer lösningsorienterat så att invandrare kan använda sin expertis. 

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren:

Den borgerliga regeringen har privatiserat skolan, vilket försvagat lärandemiljöerna och ökat skillnaderna. Sverige har i större utsträckning än Norge tillåtit flyktingar utan jobb att etablera sig fritt och därmed bidragit starkt till segregerad miljö och polarisering.

Vad Sverige kan lära av Norge: 

Vi lämnar det till Sverige. Norden har många liknande utmaningar, men vi väljer ibland olika lösningar och det ger inspiration att tänka nytt. 

 

Kasper Roug, Socialdemokratiet i Danmark: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Sverige är starka på klimatområdet, inte minst genom att Greta Thunberg har blivit en ikon. Det är en viktig fråga som vi i Danmark också tar på stort allvar.

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Att Sverige stängde gränserna 2015. Det var inte bra för de som ville resa mellan Danmark och Malmö. Jag har förståelse för att man gjorde det, men det var synd. 

Bilden av Sverige: Jag tycker att det är ett starkt land, som är välorganiserat. Det har pratats om regeringsbildningen, men min bild är att de svenska partierna gjorde det väldigt konstruktivt. Precis som i Danmark har Sverige många små partier och då är det bra att de samarbetar med varandra.

 

Riikka Purra, Sannfinländarna i Finland: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Beslutet att förbli utanför euron var ett bra val. 

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Svenska politiker har inte lyckats skydda medborgarna och ta hand om samhället. De har varit blinda för att märka vad som händer utanför deras progressiva bubblor. 

Vad Sverige kan lära av Finland: Parterna bör börja samarbeta med SD, vilket är ett normalt förfarande i demokratier. Mer informellt bör Sverige lära sig lite ödmjukhet och självkritik från Finland. 

 

Erlend Wiborg, Fremskrittspartiet i Norge: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Sverige har varit bra på affärspolitik och innovation. Här har Norge och många länder mycket att lära av svenskarna. Detta i kombination med att Sverige har vågat justera välfärdssystem och skatter (sjuklön, förmögenhetsskatt etc.)

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Mitt intryck är att Sverige har varit rädda för att diskutera problematiska aspekter av invandring eftersom man är rädd för att bli märkt som brun/rasistisk. Jag tror att det har bidragit till att ge rasister spelrum, men har också gjort att utmaningarna inte har tagits upp.

Vad Sverige kan lära av Norge: Att man ska kunna föra en debatt om invandring utan att det betyder att man är en dålig person.

 

Anna Kolbrún Árnadóttir, Miðflokkurinn (Centre Party) på Island: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Jag är mycket glad över att se jämställdheten i Sverige, särskilt trevligt att notera att den nyvalda svenska riksdagen är det mest jämställda i sin historia. 

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: 2017 ersatte Stefan Löfven två ministrar av efter att känsliga uppgifter läckt ut (Transportstyrelseskandalen).

Vad Sverige kan lära av Island: Det är en svår fråga att svara på eftersom båda länderna har sin individuella charm.

 

Heli Järvinen, Gröna förbundet i Finland: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Klimatpolitik. Sverige är ett land vi tittar på. Och en annan sak: er föräldraförsäkring är väldigt bra utformad. I Sverige använder pappor 25 procent av föräldraledigheten. I Finland är det bara nio procent. 

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Blockpolitiken. Jag tror att det blir svårt för människor att göra skillnad mellan olika partier på det sättet. Det blir bara två sätt att tänka, och kanske någon grupp som är helt utanför som SD i Sverige. Det ser väldigt konstigt ut. 

Vad Sverige kan lära av Finland: Ni borde lära av vårt skolsystem. Jag tror problemet är många föräldrar i Sverige tycker att skolor bör vara ställen där man bara har det roligt. Vi har det roligt i skolorna i Finland också, men jag tror att skillnaden är stor. 

 

Stein Erik Lauvås, Arbeiderpartiet i Norge:

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren:

Sverige verkar vara en solid partner i samarbetet mellan de nordiska länderna och har så långt jag kan bedöma varit bra på affärsutveckling, särskilt på att ta hand om små och medelstora företag samt utveckla sin skogsindustri för ett grönt skifte.

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Ur min synvinkel tror jag att Sverige med tiden har gått för långt i privatiseringen av skolor. 

Vad Sverige kan lära av Norge: Faktum är att Norden är en stark region med stora ekonomiska och mänskliga resurser. Jag ser fram emot framtiden för det nordiska samarbetet och uppfattar att förmågan och viljan att samarbeta och lära över gränserna som stor. 

 

Vilhelm Junnila, Sannfinländarna i Finland: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Jämställdhet och kvinnors rättigheter. 

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Invandringspolitiken är alldeles för liberal för att vara hållbar. Problemet är inte utländska arbetare, utan tredjelandsmedborgare från bakåtkulturer som har problem eller aldrig kommer att integreras fullt ut i det svenska samhället.

Vad Sverige kan lära av Finland: Finland kopierar vanligtvis vad Sverige har gjort – till och med misstag. Men Sverige bör ha en mer försiktig inställning till klimatförändringar, som Finland har. 

 

Mette Hjermind Dencker, Dansk folkeparti i Danmark: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Ni har varken arvs eller gåvoskatt, något som vi i Danmark bör ta efter.

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Dom har inte lyssnat på folket och deras oro. I stället har man svartmålat SD, det enda parti som har tagit svenskarnas oro på allvar. För Sveriges skull hoppas jag att de blir största parti i nästa val.

Vad Sverige kan lära av Danmark: Våga säga nej och sätt gränser. Älska ert land och ert folk. Att vilja ta hand om dem har ingenting med rasism att göra.

 

Ketil Kjenseth, Venstre i Norge: 

Vad svenska politiker gjort bra de senaste åren: Jag är imponerad av utvecklingen av förnybar energi i Sverige.

Vad svenska politiker gjort dåligt de senaste åren: Jag saknar et försvars- och säkerhetsinitiativ från Sverige gentemot de andra nordiska länderna. Cybersäkerhet och skogsbränder de senaste åren har visat att Sverige har utmaningar. 

Vad Sverige kan lära av Norge: Sverige kan lära sig av Norges distriktspolitik.