Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carola Andersson dödade sin mammas ex-pojkvän

Carola Andersson dödade sin mammas ex – döms till livstids fängelse.
Carola Andersson, 47, döms till livstids fängelse.
Det 71-åriga mordoffrets kläder ingår i den tekniska bevisningen.
Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll
Knivset som hittades i den misstänkta kvinnans hem.
Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll
Knivset som hittades i den misstänkta kvinnans hem.

Grannfejden eskalerade till dödligt fiendeskap i byn i Sollefteå kommun.

På nyårsafton högg 47-åriga Carola Andersson ihjäl sin mammas expojkvän med en kökskniv.

– Jag har väl aldrig nånsin gjort en människa illa. Och helt plötsligt så sitter jag där på en stol med en blodig kniv, säger hon i förhör. 

Tingsrätten dömer henne till livstids fängelse och anser att gärningen ”varit särskilt hänsynslös”.

Det var på nyårsafton förra året som Carola Andersson lurade sig in i den 71-årige mannens lilla stuga, enligt domen.

Hon sa att hans liv var i fara.

Sedan dödade hon honom med tio knivhugg.

– Jag drömmer mardrömmar om honom i stort sett varje natt. Det är, ja, hade jag liksom kunnat hoppa tillbaks då hade jag gjort det. Så är det, det finns inga bra ursäkter, säger hon i polisförhör.

Carola Andersson döms nu på livstid för mordet i Ångermanlands tingsrätt. Domstolen konstaterar att omständigheterna är försvårande, eftersom våldet varit kraftigt och mannen dödats i sin egen bostad.

Hörde hur brodern mördades i telefonsamtal

Det 71-åriga offret var i ett samtal med ett syskon på surfplattan då det plötsligt knackade på dörren under nyårsnatten.

Syskonet kunde höra hur Carola Andersson beskrev att det skulle hållas en stor fest i grannhuset – och att 71-åringen svävade i livsfara.

Sedan hördes hur mannen ropade ”Aj!” – innan samtalet bröts.

Syskonet larmade sedan polis, och när de kom till offrets stuga såg de spår i snön utanför. 

Mannen låg livlös på köksgolvet.

Stämningen försämrades efter förhållandet

Stämningen hade sedan tidigare varit giftig mellan 71-åringen, Carola Andersson och hennes tidigare pojkvän, 53, som bodde granne med den äldre mannen. 

71-åringen hade satt upp skyltar om att de inte fick komma in på tomten, och 53-åringen hade satt upp kameror som övervakade offrets hus – kameror som sedan fångade Carola Andersson på bild under mordnatten genom stugfönstren.

Konflikten har delvis handlat om pengar och lån, och Carola Andersson har anklagat 71-åringen för att ha tagit mammans parti.

Polisanmälningar om både hot och romansbedrägeri dök upp från båda parter under förra året.

”Och så väser han eller viskar”

Carola Andersson hävdar att hon begav sig till 71-åringen under nyårsnatten för att ”begrava stridsyxan”. Hon hävdar att han plötsligt kom upp bakom henne.

– Och så väser han eller viskar, jag vet inte hur man ska säga, obehagligt var det i alla fall, att jag ska döda dig din kärringjävel, säger hon i förhör. 

Hon har erkänt att hon sedan högg 71-åringen, men bara tre gånger.

– Tre hugg det är det jag liksom, och det står jag fast i. Jag tänker att det är stor, stor skillnad på att oskadliggöra någon eller och liksom stycka någon eller slakta någon, tio hugg, det är mycket.

Döms för skyddande av brottsling

Den tidigare pojkvännen, 51, som skjutsade kvinnan under nyårsnatten har medgivit att han hjälpte kvinnan att bränna och dumpa kläder och skor, även sina egna, efter dådet. Han säger att han aldrig sett någon kniv.

Det andra exet, 53, som bodde granne med 71-åringen, lämnade över en övervakningskamera som satt monterad på en lada mitt emot 71-åringens stuga. Carola Andersson gjorde sig sedan av med kamerans minneskort.

53-åringen och Carola Andersson hävdar att han saknade kännedom om mordet när han lämnade över kameran. Båda männen dömdes till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.