Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grannens domar kan läsas på ny hemsida

Nu öppnas en kontroversiell internettjänst där privatpersoner kan söka efter och ladda ned domar.

STOCKHOLM. Har grannen fällts för våldtäkt? Hur många dömda finns på gatan där du bor?

Nu öppnas en kontroversiell internettjänst där privatpersoner kan söka efter och ladda ned domar. Bakom sajten står 26-årige Jonas Häger.

Snart kan du få reda på allt om dina vänners, grannars eller andra bekantas brottsregister. Sajten Lexbase gör alla domar tillgängliga och det enda man behöver för att hitta dem är ett namn eller ett personnummer.

Sedan kan användaren titta på en karta över en specifik gatuadress eller ett område.  Alla domar är utsatta som röda prickar och kan sedan laddas hem i sin helhet mot en kostnad.

– Jag tror att affärsidén är död. Det låter som den strider mot personuppgiftslagen och kommer att tas ned, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Bakom sajten står 26-årige Jonas Häger samt 45-årige Pontus Ljunggren, advokat och talesperson. Han tror att sajten ligger i linje med det samhälle vi vill ha i Sverige samt att företaget endast använder offentlighetsprincipen på ett modernare sätt.

– Vi är inte så naiva att vi inte förstår att det här är kontroversiellt. Vi anser dock att här är till mera nytta än till skada, säger grundaren och talesmannen Pontus Ljunggren.

Angående att sajten kommer att öppna upp för repressalier för dömda, säger Ljunggren:

– Den typen av brottslighet är i stort sett obefintlig i Sverige. Däremot ser vi en uppenbar nytta för den enskilde medborgaren. Vi ser som att vi demokratiserar informationen.

Har utgivningsbevis

Från företagets sida säger man att Lexbase har utgivningsbevis och lyder under grundlagsregler.

– Frågan är om de ska ha det, och om det var korrekt utfärdat. Sådan här kommersiell verksamhet var inte tänkt att hanteras inom det systemet, säger Schultz.

Johan Åberg, advokat med stort intresse för förtalsmål, ser ett annat problem.

– Om min granne är dömd fem gånger och jag plockar ut domarna och går runt i grannskapet och berättar det, då kan jag göra mig skyldig till förtal.

– Det går inte försvara tjänsten med att uppgifterna är offentliga. Det behöver inte betyda att man kan sprida dem.

Etiska frågor

Förutom rent juridiska aspekter finns också de etiska. Ska någon som dömts och avtjänat sitt straff ändå få denna uppmärksamhet? I USA har sexualbrottslingar attackerats – och mördats – sedan uppgifterna om dem nått grannar.

– Jag tror vi har ett annat samhälle än USA, säger Pontus Ljunggren.

Mårten Schultz är tveksam:

– Det har förts diskussioner ända upp på Europanivå kring detta att internet gör det så billigt att lagra denna typ av data. Det var inte så här offentlighetsprincipen var tänkt att fungera.

Företaget lanserar tjänsten som ett sätt att kolla hantverkare eller tilltänkta dejter.

– En kvinna som ska gå på en dejt kan konstatera att den här killen har fem domar för våldtäkt eller misshandlat sin förra flickvän. Vi ger tryggheten att kunna göra ett val, säger Ljunggren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.