Magnus Hägg bor i huset. Han säger att det såg ut som en krigsfilm.Magnus Hägg bor i huset. Han säger att det såg ut som en krigsfilm.

Magnus Hägg bor i huset. Han säger att det såg ut som en krigsfilm.

Det var strax före klockan 2 under natten mot torsdag som en kraftig explosion inträffade i anslutning till en butik. Foto: Mimmi NilssonDet var strax före klockan 2 under natten mot torsdag som en kraftig explosion inträffade i anslutning till en butik. Foto: Mimmi Nilsson
Det var strax före klockan 2 under natten mot torsdag som en kraftig explosion inträffade i anslutning till en butik. Foto: Mimmi Nilsson
Två personer har gripits. Foto: Mimmi NilssonTvå personer har gripits. Foto: Mimmi Nilsson
Två personer har gripits. Foto: Mimmi Nilsson

Grannen Magnus: "Var som en krigsfilm"

Publicerad

Explosionen blåste ut fönsterrutorna på andra sidan gatan - samtidigt som elden klättrade längs husfasaden.

Människor som inte vågade ta sig ut genom trapphuset valde i stället att hoppa från balkongen från huset i Vällingby.

– Det var som en krigsfilm. Lågorna stod meterhöga. Folk sprang omkring och visste inte vad de skulle göra, säger Magnus Hägg som bor på första våningen.

Det var strax före klockan två under natten mot torsdag som en kraftig explosion inträffade i anslutning till en butik som ligger belägen i en lägenhetsbyggnad på Grimstagatan i Vällingby i Stockholm.

Magnus Hägg, 35, bor på första våning i byggnaden och var på väg att gå och lägga sig när han kände hur hela huset började skaka. Han flydde ut genom lägenheten och beskriver scenerna som utspelade sig utanför som "en krigsfilm" med meterhöga lågor.

– Det var jätteläskigt verkligen. Just då tänkte jag inte så mycket. Jag var i chocktillstånd. Jag kan inte fatta att något sådant här händer i Sverige, lilla landet lagom. Det är så långt borta, säger Magnus Hägg.

En annan man som bor i byggnaden ger samma typ av vittnesmål.

"Folk band ihop lakan"

– Det slog upp eldflammor mot fasaden. Man hörde att folk skrek på hjälp från balkongerna. Det enda jag tänkte var att vi var tvungna att ta oss ut från lägenheten, berättar mannen.

När han kom ut ur lägenheten såg han hur tre personer hoppade från en balkong på första våning.

– Folk försökte hjälpa dem och hade bundit ihop lakan. Men en kvinna hade sådan panik att hon hoppade och landade illa på asfalten innan de kom fram. Jag tror hon bröt benet.

Rolf Johansson, 63, bor i porten bredvid den som eldhärjades värst under branden. Liksom sin granne hörde han också en kraftig smäll.

– Det var en kort väldigt hög smäll. De som var vakna sa att det var en lägre smäll först och sedan kom den stora.

Sprang runt och knackade på

Han berättar att grannar sprang runt i trapphuset och ringde på överallt för att folk skulle vakna och springa ut.

– Fönstren i trapphuset hade skjutits in. Det var ingen rök, men det luktade brandrök. Gallret som satt för fönstret i affären flög i väg bort till parkeringen femtio meter bort, säger Rolf Johansson.

Nu är han tillbaka i sin lägenhet där brandlukten och skador på utansidan av fönstren vittnar om branden.

– Det värsta är fönstren som har gått sönder på utsidan, när de ska reparera sen så kommer jag inte att kunna bo här, säger Rolf Johansson.

Ett tiotal människor skadades vid händelsen, varav en handfull har förts till sjukhus, enligt polisen.

Magnus Hägg, Rolf Johansson och den tredje grannen fanns bland det 20-tal personer som evakuerades till Grimstaskolan, där de hördes av polis och togs om hand av Stockholms stads POSOM-grupp.

"Hur kan man hata någon så mycket?"

Polisen har ännu inte klarlagt ursprunget till explosionen och den efterföljande branden, men under torsdagsmorgonen har två personer gripits misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är fruktansvärt. Jag förstår inte hur man kan hata någon så mycket att man kan göra något sådant här, säger Magnus Hägg.

Den andre mannen som bor i byggnaden säger att han inte vet varför detta har skett.

–Ingen aning. Den här affären har varit stängd sen några dagar före jul. Men det har varit ett tillhåll där ungdomar har samlats. Det är ett jobbigt område.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag