Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grannarna störs av SD:s festande

PEKAS UT. SD:s Jimmie Åkesson bor i samma trappuppgång som festerna ska ha skett. Foto: Sven Lindwall
SD-ledamöternas högljudda fester i de skattebetalda övernattningslägenheterna har lett till vrede bland grannarna. Expressen kan nu berätta att andra riksdagskollegor känner sig rädda och att SD-ledamöterna blivit portade från en krog i Gamla stan.
- Det är obehagligt att möta dem då, säger en riksdagsledamot om SD:s fester.

FAKTA

MARS 2009:
P1:s Kaliber avslöjar att partitoppar sjungit rasistiska sånger under en färjeresa till Tallinn. - Jag förstår att det kan upplevas som stötande och osmakligt och vill be om ursäkt om någon har tagit anstöt, förklarade Jimmie Åkesson att han sjöng med i en nidvisa om Olof Palme.
NOVEMBER 2010
SDU-mannen William Hahne, anställd som pressekterare hos SD, hamnade i ett krogbråk under Nordiska rådets möte på Island. Hahne ska, enligt bartendern, ha kallat honom för "jävla blatte" och kastat ett ölglas. Hahne menar att han bara skvätte lite vatten.
FEBRUARI 2011
SD-ledamoten William Petzäll fick tillbringa natten i fyllecell efter en fest i sin och exflick- vännens lägenhet i Trelleborg. Petzäll sade att det berodde på att han kombinerade alkohol och ångestdämpande mediciner. "Det blev en snedfylla, sa Petzäll till Expressen.

Festerna i SD-ledamöternas lägenheter har ibland pågått till två- tre på natten och gjort att grannarna störts av hög musik, smällande i porten och skräniga samtal genom öppna dörrar till festlägenheterna
- Man går inte hem två- tre på natten från en fest och då vrider stereon i botten. Det gör inte normalt folk, säger V-ledamoten Lena Olsson.
Olsson bor i den fastighet i Gamla stan där de flesta festerna ska ha skett.

"Varit nedgrisat"

Lena Olsson. Hon bor högst upp och slipper det värsta - men hon ser konsekvenserna.
- Jag har sett hur det har varit nedgrisat, säger hon.
Helene Petersson, S, har vid fyra tillfällen - både vardagar och helger - störts av fester i SD-ledamoten Kent Ekeroths lägenhet. Hon har både skickat mejl och knackat på Ekeroths dörr.
- Men det har upprepats lite för många gånger för att det ska vara acceptabelt, säger hon.
I samma trappuppgång bor också SD-ledaren Jimmie Åkesson. Enligt uppgifter till Expressen har han också haft fest hos sig.
- Det var duktigt party hos Åkesson i veckan, säger en granne.
Flera av dem som Expressen pratat med vill inte gå ut med sina namn. De är helt enkelt rädda för att öppet prata om stökiga SD-fester, som också ofta hålls i en fastighet bara ett stenkast från Åkessons.
- Det var en kollega som kände sig hotad. Då blev det en allmän rekommendation att inte själva gå och säga till, utan att man ska ringa vakten, säger en riksdagskälla.

"Vi vill inte ha dem här"

Stöket kring SD-ledamöterna har också spridit sig utanför riksdagen. Så mycket att puben och restaurangen till hotellet Victory nära Åkessons och Ekeroths adress portat SD-ledamöterna.
- Det beror också på att vi har personer med utländsk bakgrund som jobbar här och då vill vi inte ha dem här, säger en i personalen.
PORTADE- Puben och restaurangen i hotellet Victory nära Jimmie Åkessons och Kent Ekeroths adress har valt att porta SD-ledamöterna. Foto: Sven LindwallRiksdagens fastighetsförvaltning har informerats och de håller på att sprida ordningsregler och information hur man ska agera när man blir störd. Expressen har sökt Jimmie Åkesson.
- Hade det varit ett verkligt problem och att personer inte skött sig hade det kanske varit en sak för partiledaren, säger Åkessons pressekreterare Linus Bylund.
Har Jimmie Åkesson deltagit i några fester?
- Nej. Jimmie är inte en festprisse på det sättet.
Kent Ekeroth skriver i ett mejl till Expressen:
"Jag har inte fått någon erinran från hyresvärden att det skulle förekomma otillåtna ljudnivåer. Mina grannar har all möjlighet att föra fram formella klagomål till hyresvärden - något sånt har dock mig veterligen ej skett."