Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grannarna i Akilovs hemstad: Hans barn är i chock

Rakhmat Akilovs sitter nu på Kronobergshäktet i Stockholm och övervakas ständigt.
Samarkand är en av Centralasiens äldsta städer, med ungefär en halv miljon invånare.

Rakhmat Akilovs minderåriga barn lever ensamma i det nedgångna huset i Samarkand.

Mamman jobbar utomlands - och pappan sitter inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm.

- De är chockade, säger en granne till Expressens medarbetare på den terrormisstänktes hemgata i Uzbekistan.

Akilov sitter i specialcell på häktet

• Vid 14.53 fredagen den 7 april fick SOS in de första larmen: En lastbil mejade ner folk på Drottninggatan i centrala Stockholm, för att sen krascha rakt in i Åhléns City. Fyra personer dödades i attacken, som utreds som terror. Ännu fler skadades.

• Senare samma dygn greps Rakhmat Akilov, en 39-årig man från Uzbekistan, i Märsta efter en polisjakt. Han anhölls på natten till lördagen misstänkt för terroristbrott genom mord.

• Säpo fick tips om Akilov redan förra året, men valde att inte starta någon utredning för att spåren inte gick att belägga.

• Akilov var efterlyst av polis efter att ha "avvikit" från att utvisas, vilket Migrationsverket beslutade att han skulle göra i december förra året.

• I tisdags häktades Akilov på Kronobergshäktet i Stockholm. Där framgick också att han erkänner att det var han som genomförde attacken på Drottninggatan.

• Akilov ska ha radikaliserats i Turkiet redan innan han kom till Sverige, men i Stockholm fortsatte samröret med våldsbejakande islamister. Två veckor innan dådet i Stockholm besökte han en hemlig källarmoské i en Stockholmsförort, enligt uppgifter till Expressen.

• Akilov åkte, enligt uppgift, till Turkiet 2015 för att ta sig till Syrien och ansluta till IS.

• Akilov har sen gripandet, anhållandet och häktningen placerats i en specialcell på häktet som brukar användas för knarksmugglare som ska övervakas, enligt en utredningskälla.

• Akilov sitter inlåst med fullständiga restriktioner. Det innebär att han inte får kommunicera med omvärlden, inte får läsa tidningar, lyssna på radio eller se på tv. Han får bara läsa böcker.

• Polisutredningen söker fortfarande svar på om han har medhjälpare på fri fot och utredarna tar inga risker att han ska kunna kommunicera med andra.

• Förra helgen greps och anhölls en man, också han uzbek, misstänkt för terroristbrott genom mord. Mannen hade kopplingar till Akilov, men släpptes sen då misstankarna försvagats.

Tuvor av tjockt gräs blandas med grus och stora stenar på gatan utanför porten, och på låg höjd - alldeles över familjens hus - sträcker sig elledningarna.

En bit bort på vägen kommer två kvinnor på var sin sida av en åsna med en vagn bakom sig. En an kvinnorna rättar till lasten och lägger i en tom petflaska och en påse tomburkar, sen sätter båda sig på vagnen och åker förbi.

I Rakhmat Akilovs gamla kvarter i hemstaden Samarkand i Uzbekistan har nyheten spridit sig: Fyrbarnspappan, som lämnade landet för fem år sen, misstänks för att ha genomfört ett terrordåd i centrala Stockholm.

- Jag har känt honom sen han var ett barn, säger en granne - en kvinna i 60-årsåldern - till Expressens medarbetare på plats i Uzbekistan.

"Som en zombie"

Grannen fortsätter:

- Han växte upp framför mina ögon. Alltid en väldigt lugnt och resonabel person. Jag kan inte ens kalla honom för en särskilt religiös muslim, för till skillnad från de troende muslimerna läste han inte Koranen, han gick sällan till moskén och bad. Så när jag och de andra grannarna fick reda på att han utfört ett så hemskt brott, hamnade vi alla i chock. Jag är övertygad om att han var påverkad av någon drog, eller hade blivit som en zombie på något annat sätt.

Inga släktingar kvar

Vid ett av grannhusen i kvarteret i världsarvsstaden kommer två kvinnor ut med ett litet barn. En av kvinnorna håller barnet, en liten flicka, i handen medan de går över den av solen torkade grusvägen. Ovanför dem ringlar blommiga trädgrenar.

Rakhmat Akilov har i princip inga släktingar kvar i Samarkand. Enligt grannarna dog hans pappa för länge sen, och hans mamma så sent som för ett år sen. Hans exfru bor i Turkiet sen skilsmässan.

Expressen har med hjälp av uppgifter från den uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe Radio Liberty, RFERL, kunnat berätta om Rakhmat Akilovs skilsmässa. Vänner har sagt att hustrun jobbade som handelsresande till Turkiet, och att maken ofta följde med. Men någon gång mellan 2010 och 2012 ska det ha tagit slut mellan dem, efter att Rakhmat Akilov påstått att hustrun var otrogen.

Rakhmat Akilov ska enligt vänner ha varit den som tog initiativet till skilsmässan. Efter uppbrottet flyttade han till Turkiet, där hans radikaliseringsprocess ska ha börjat. I november 2014 sökte han uppehållstillstånd i Sverige.

Rakhmat Akilov har också två äldre bröder, varav ingen bor kvar i Samarkand. En av dem uppges nu bo i Portugal, efter att ha bott i Rysslands huvudstad Moskva tidigare. Även Rakhmat Akilov ska ha bott i Moskva där han mellan 2006 och 2007 jobbade på en betongfabrik, enligt RFERL, Under perioden ska han ha rest fram och tillbaka mellan Ryssland och Uzbekistan flera gånger.

I samma område som den misstänkte terroristen bodde kommer ett par kvinnor gående. Akilov har i princip ingen släkt kvar i staden.

Den andra brodern bor enligt grannar i en liten stad i Samarkandregionen där han jobbar som svetsare, precis som lillebror Rakhmat Akilov gjorde i Samarkand.

Barnen ensamma

Men Rakhmat Akilovs minderåriga barn bor kvar i det gamla huset, berättar grannarna för Expressens medarbetare. Fasaden är full av sprickor och missfärgningar i rinnande mönster och ingången till porten är till stora delar igenvuxen med gräs.

- De är chockade, berättar en granne för Expressens medarbetare.

Till vänster på bilden syns den misstänkte terroristen Rakhmat Akilovs hus, där han bodde innan han lämnade landet för fem år sedan. Flera av barnen bor kvar.

Rakhmat Akilov har fyra barn tillsammans med sin exfru: Två döttrar och två söner. Det äldsta barnet är en dotter i 20-årsåldern som nyligen gift sig och flyttat från huset, berättar grannarna. De andra barnen, två söner på 17 och 9 år, och en dotter på 12 år, bor kvar i huset där föräldrarna övergav dem.

Enligt grannarna lever barnen på pengar som skickats till dem från utlandet, från mamman. Ibland kommer också avlägsna släktingar dit för att hjälpa dem.

Att barnen lever ensamma är dock inget ovanligt i landet. I Uzbekistans huvudstad Tashkent ligger en medellön på runt 2 000 kronor i månaden, enligt Expressens medarbetare i Uzbekistan. I mindre städer, som just Samarkand, ligger medellönen på hälften av det. Därför söker många uzbeker lyckan utomlands, för att kunna skicka hem pengar. Oftast söker de sig till grannländer som Ryssland och Kazakstan.

En person som Expressens medarbetare pratat med säger att det kostar minst 130 000 kronor att ta sig till Europa.

Torget Registan i Samarkand. Torget omges av tre religiösa skolor, madrasah: Tilla-Kari, Ulughbek och Sher Dor. Registan är klassat som världsarv av Unesco.

- Folk lånar pengarna av släktingar, vänner och även grannar, sen betalar de tillbaka dem gradvis, säger personen och fortsätter:

Fick avslag på ansökan

- Det är lätt att anta att de här personerna börjar tjäna pengar för egen ficka först två eller tre år efter att de kommit till ett annat land.

Rakhmat Akilov valde Sverige. 2014 kom han, och 2016 fick han avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Då hade han hävdat att han jagades av uzbekiska myndigheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!