Rakhmat Akilovs sitter nu på Kronobergshäktet i Stockholm och övervakas ständigt.Rakhmat Akilovs sitter nu på Kronobergshäktet i Stockholm och övervakas ständigt.
Rakhmat Akilovs sitter nu på Kronobergshäktet i Stockholm och övervakas ständigt.
Samarkand är en av Centralasiens äldsta städer, med ungefär en halv miljon invånare.Samarkand är en av Centralasiens äldsta städer, med ungefär en halv miljon invånare.
Samarkand är en av Centralasiens äldsta städer, med ungefär en halv miljon invånare.

Grannarna i Akilovs hemstad: Hans barn är i chock

Publicerad

Rakhmat Akilovs minderåriga barn lever ensamma i det nedgångna huset i Samarkand.

Mamman jobbar utomlands - och pappan sitter inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm.

- De är chockade, säger en granne till Expressens medarbetare på den terrormisstänktes hemgata i Uzbekistan.

Tuvor av tjockt gräs blandas med grus och stora stenar på gatan utanför porten, och på låg höjd - alldeles över familjens hus - sträcker sig elledningarna.

En bit bort på vägen kommer två kvinnor på var sin sida av en åsna med en vagn bakom sig. En an kvinnorna rättar till lasten och lägger i en tom petflaska och en påse tomburkar, sen sätter båda sig på vagnen och åker förbi.

I Rakhmat Akilovs gamla kvarter i hemstaden Samarkand i Uzbekistan har nyheten spridit sig: Fyrbarnspappan, som lämnade landet för fem år sen, misstänks för att ha genomfört ett terrordåd i centrala Stockholm.

- Jag har känt honom sen han var ett barn, säger en granne - en kvinna i 60-årsåldern - till Expressens medarbetare på plats i Uzbekistan.

"Som en zombie"

Grannen fortsätter:

- Han växte upp framför mina ögon. Alltid en väldigt lugnt och resonabel person. Jag kan inte ens kalla honom för en särskilt religiös muslim, för till skillnad från de troende muslimerna läste han inte Koranen, han gick sällan till moskén och bad. Så när jag och de andra grannarna fick reda på att han utfört ett så hemskt brott, hamnade vi alla i chock. Jag är övertygad om att han var påverkad av någon drog, eller hade blivit som en zombie på något annat sätt.

Inga släktingar kvar

Vid ett av grannhusen i kvarteret i världsarvsstaden kommer två kvinnor ut med ett litet barn. En av kvinnorna håller barnet, en liten flicka, i handen medan de går över den av solen torkade grusvägen. Ovanför dem ringlar blommiga trädgrenar.

Rakhmat Akilov har i princip inga släktingar kvar i Samarkand. Enligt grannarna dog hans pappa för länge sen, och hans mamma så sent som för ett år sen. Hans exfru bor i Turkiet sen skilsmässan.

Expressen har med hjälp av uppgifter från den uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe Radio Liberty, RFERL, kunnat berätta om Rakhmat Akilovs skilsmässa. Vänner har sagt att hustrun jobbade som handelsresande till Turkiet, och att maken ofta följde med. Men någon gång mellan 2010 och 2012 ska det ha tagit slut mellan dem, efter att Rakhmat Akilov påstått att hustrun var otrogen.

Rakhmat Akilov ska enligt vänner ha varit den som tog initiativet till skilsmässan. Efter uppbrottet flyttade han till Turkiet, där hans radikaliseringsprocess ska ha börjat. I november 2014 sökte han uppehållstillstånd i Sverige.

Rakhmat Akilov har också två äldre bröder, varav ingen bor kvar i Samarkand. En av dem uppges nu bo i Portugal, efter att ha bott i Rysslands huvudstad Moskva tidigare. Även Rakhmat Akilov ska ha bott i Moskva där han mellan 2006 och 2007 jobbade på en betongfabrik, enligt RFERL, Under perioden ska han ha rest fram och tillbaka mellan Ryssland och Uzbekistan flera gånger.

I samma område som den misstänkte terroristen bodde kommer ett par kvinnor gående. Akilov har i princip ingen släkt kvar i staden.

Den andra brodern bor enligt grannar i en liten stad i Samarkandregionen där han jobbar som svetsare, precis som lillebror Rakhmat Akilov gjorde i Samarkand.

Barnen ensamma

Men Rakhmat Akilovs minderåriga barn bor kvar i det gamla huset, berättar grannarna för Expressens medarbetare. Fasaden är full av sprickor och missfärgningar i rinnande mönster och ingången till porten är till stora delar igenvuxen med gräs.

- De är chockade, berättar en granne för Expressens medarbetare.

Till vänster på bilden syns den misstänkte terroristen Rakhmat Akilovs hus, där han bodde innan han lämnade landet för fem år sedan. Flera av barnen bor kvar.

Rakhmat Akilov har fyra barn tillsammans med sin exfru: Två döttrar och två söner. Det äldsta barnet är en dotter i 20-årsåldern som nyligen gift sig och flyttat från huset, berättar grannarna. De andra barnen, två söner på 17 och 9 år, och en dotter på 12 år, bor kvar i huset där föräldrarna övergav dem.

Enligt grannarna lever barnen på pengar som skickats till dem från utlandet, från mamman. Ibland kommer också avlägsna släktingar dit för att hjälpa dem.

Att barnen lever ensamma är dock inget ovanligt i landet. I Uzbekistans huvudstad Tashkent ligger en medellön på runt 2 000 kronor i månaden, enligt Expressens medarbetare i Uzbekistan. I mindre städer, som just Samarkand, ligger medellönen på hälften av det. Därför söker många uzbeker lyckan utomlands, för att kunna skicka hem pengar. Oftast söker de sig till grannländer som Ryssland och Kazakstan.

En person som Expressens medarbetare pratat med säger att det kostar minst 130 000 kronor att ta sig till Europa.

Torget Registan i Samarkand. Torget omges av tre religiösa skolor, madrasah: Tilla-Kari, Ulughbek och Sher Dor. Registan är klassat som världsarv av Unesco.

- Folk lånar pengarna av släktingar, vänner och även grannar, sen betalar de tillbaka dem gradvis, säger personen och fortsätter:

Fick avslag på ansökan

- Det är lätt att anta att de här personerna börjar tjäna pengar för egen ficka först två eller tre år efter att de kommit till ett annat land.

Rakhmat Akilov valde Sverige. 2014 kom han, och 2016 fick han avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Då hade han hävdat att han jagades av uzbekiska myndigheter.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag