Foto: Robert Galbraith
 Foto: Robert Galbraith

Granlund: Har Apple modet när Jobs är borta?

Publicerad
Uppdaterad
Han var synonym med sitt företag och dess framgångar.
Nu när Steve Jobs är död väntar stora utmaningar för Apple, menar Expressens teknikexpert Fredrik Granlund.
- Har företaget modet att lansera sådant som ingen sett förut när Jobs är borta, frågar han sig.
Det finns få om någon företagsledare i världen som är så synonym med sitt företag som Steve Jobs.
Han grundade Apple. När han slutade var det när ruinens brant. Då kom han tillbaka, låg bakom revolutionerade produkter som iPad och iPhone, och gjorde Apple till världens högst värderade företag.
Nu är frågan: Vad händer när Steve Jobs är borta?

"Ska bli intressant"

Dödsfallet var visserligen väntat, det har i flera år varit känt att Steve Jobs har cancer, men nu när han är borta är det upp till andra att ta över.
– Det ska bli intressant att följa hur det kommer att gå. Jag vet inte. Grejen med Apple är att det är ett väldigt tystlåtet företag. Man har haft ett ansikte utåt och det har varit Steve Jobs. Jag tror att det är få som har insyn i företaget som kan bilda sig en uppfattning om vad som nu väntar, säger Fredrik Granlund.
Nye vd:n Tim Cook har jobbat på Apple sedan 1988. Han står för stora utmaningar, enligt Granlund.
– Nu är Apple inte underdog längre utan man är marknadsledande inom vissa områden och nu ska man behålla den rollen och ta nya marknadsandelar. Nu är utmaningen att fortsätta uppfinna balla grejer som folk inte sett förut. Det har varit Apples varumärke. Utmaningen är att inte stagnera. Det kräver en del mod att lansera något som inget sett. Finns det modet nu när Jobs är borta, frågar sig Fredrik Granlund.
Vad gjorde Steve Jobs så stor?
– Han är vår tids Leonardo da Vinci. Man kan inte säga för stora ord. Det vi sett de senaste 40 åren där datorer gått från byggsatser som kan räkna multiplikationstabellen till något som påverkar hela vår livsstil hade inte skett utan Steve Jobs.
– Ser man till persondatorutvecklingen har han gjort så att vi fått bättre hemelektronik eftersom han varit med och pressat de stora jättarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag