Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grand Hôtel: Vi borde ha brutit kontraktet

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson uppmanar nu sympatisörer att bojkotta Grand Hôtel.Foto: Olle Sporrong
Jimmie Åkesson på SD:s fest på Grand Hôtel.Foto: Sven Lindwall
Grand Hôtel backar nu om SD-festen.Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna höll en kritiserad gala på Grand Hôtel i fredags.

Nu svarar hotellet på kritiken – och menar att de aldrig borde ha bokat in SD:s evenemang.

– Många har trott att vi inte haft någon moralisk kompass alls, säger Grand Hotels vd Pia Djupmark i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraterna svarar med en bojkott av det exklusiva hotellet.

Det var på fredagen som Sverigedemokraterna stod värdar för evenemanget "European Freedom Awards" på Grand Hotel i Stockholm.

Högerpopulister och EU-skeptiker från olika håll i Europa samlades på det femstjärniga hotellet. Bland gästerna syntes bland annat brexits frontfigur Nigel Farage, och den kontroversielle politikern Vaclav Klaus fick ett pris.

"Med sådana vänner behöver SD inga fiender", skrev utrikesminister Margot Wallström till Expressen.

Inför galan fick Grand Hôtel ta emot kritik för att de upplåtit sina lokaler till Sverigedemokraternas evenemang.

På hotellets Facebooksida började mängder av dåliga betyg att strömma in.

Grand Hôtel: "Vi borde aldrig ha tagit bokningen"

– Det är självklart tråkigt att få ett dåligt betyg, men det är ett öppet forum där man får tycka fritt, sa Filip Odelius, Grand Hôtels marknadschef, till TT.

Men nu gör hotellet en pudel. I ett pressmeddelande skriver Grand Hôtel att vi "aldrig borde tagit bokningen".

"När det stod klart för oss vad denna bokning handlade om gjorde vi ett antal saker för att komma ur kontraktet. Det steg vi inte tog, var att bryta kontraktet. En ny rutin infördes dock direkt, den säger att alla större bokningar från okända kunder måste godkännas av vd. Fler åtgärder kommer att genomföras", står det i pressmeddelandet.

– Den uppmärksamhet som detta fått, har givetvis i sig varit skadlig. När vi för 7 veckor sedan började agera för att komma ur kontraktet var det dock inte negativ publicitet vi tänkte på, vi ville helt enkelt inte ha arrangemanget här, säger hotellets vd Pia DJupmark.

Efter SD:s gala: "Samtidigt finns det en gräns"

Grand Hôtel skriver att de velat vara en neutral mötesplats som inte gör någon bedömning av gästernas åsikter.

"Samtidigt finns det en gräns. Vi har nu ett stort arbete framför oss internt där vi ska skapa rutiner som tar hänsyn till denna gränsdragning", står det i pressmeddelandet.

– Något av det svåraste med detta har varit att så många trott att vi inte förstått, att vi inte haft någon moralisk kompass alls. Vi förstod. Men vi drog inte konsekvenserna av det och det var där det gick fel. Att bryta ett kontrakt är ett stort steg och där satt vi fast i vår tradition av korrekthet, att ett kontrakt inte ska brytas. I detta fall borde vi gjort det, säger vd:n Pia Djupmark.

På söndagen stängde Grand Hôtel också ner möjligheten att ge betyg på hotellet på sin Facebooksida.

Bojkottar Grand Hôtel

Uttalandet av Grand Hôtel har fått Sverigedemokraterna att rasa. Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen, uppmanar sympatisörer både utomlands och i Sverige att bojkotta det femstjärniga hotellet.

– Om Grand Hôtel tror att de kommer vinna ekonomiskt, har de gjort en felaktig kalkyl. De organisationer som har varit representerade på galan representerar tiotals miljoner människor, vi hade även gäster från USA och Israel. Det kommer så klart att få konsekvenser ekonomiskt, säger han till Aftonbladet.

Partiledningen i Sverigedemokraterna kräver också en ursäkt.

– Annars kommer vi att uppmana våra sympatisörer att inte stötta Grand Hôtel på något sätt framöver, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.