Granat hittad vid kriminell influencers bostad

Andreas Coskun uppger själv att det inte finns någon hotbild mot honom.
Foto: Privat
Stillbild från filmen som Andreas Coskun skickat till Expressen.
Foto: Privat

Ett misstänkt farligt föremål ledde till ett stort polispådrag i Tumba.

Den gängkriminelle Instagramprofilen Andreas Coskun uppger att det var en handgranat just utanför hans radhus.

– Det var barnen som upptäckte den på morgonen, säger han.

Enligt polisen ingår Coskun i ett kriminellt nätverk med konfliktytor mot andra nätverk.

På lördagsförmiddagen fick polisen samtal om att ett misstänkt farligt föremål hade hittats utomhus i Tumba, söder om Stockholm.

Händelsen rubriceras som brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och försök till allmänfarlig ödeläggelse. Vid 16.30 meddelade polisen att föremålet hade transporterats bort. Ingen misstänkt har gripits.

Enligt uppgifter till Expressen var det en handgranat som hittades vid det hus där Instagramprofilen Andreas Coskun, 40, bor.

Coskun själv bekräftar uppgiften och har skickat in en film som visar vad som ser ut som en handgranat på en liten gångstig.

– Det var precis bredvid huset, säger han.

”Jag har inga fiender”

Under namnet ”Startklar” har Andreas Coskun drivit ett konto på Instagram med 40 000 följare där han publicerade bilder på träning, restaurangbesök och bilkörning och gjorde sig känd för en vulgär jargong.

Kontot ligger just nu nere.

– Jag är hundra procent aktiv men har tagit en paus, säger han själv.

Andreas Coskun är dömd för flera brott och avtjänade nyligen ett fängelsestraff på ett år och åtta månader för grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott och ringa dopningsbrott. Han står nu åtalad för två fall av misshandel.

Själv hävdar han att det inte finns någon hotbild mot honom.

– Jag har inga fiender.

När man läser dina domar kan man tänka att det har funnits många tillfällen då du kan ha skaffat dig fiender.

– Kanske, kanske inte. Jag vet inte.

Kriminalvården: Medlem i nätverk

I en färsk personutredning slår Kriminalvården fast att han ingår i ett kriminellt nätverk, baserat på uppgifter från lokalpolisområde Botkyrka.

Det som åsyftas är Botkyrkanätverket, där Coskun haft en ledande position, erfar Expressen. Botkyrkanätverket beskrivs av polis som ett kriminellt nätverk med internationella kopplingar. Nätverket hanterar narkotika och har en hög våldskapacitet och god tillgång till vapen.

”Nätverket har konfliktytor mot andra kriminella nätverk och aktörer och risken för våld bedöms som hög vid en konfrontation. Nätverkets brottslighet har en negativ inverkan på lokalsamhället”, skriver Kriminalvården.

– Det stämmer verkligen inte. Det har jag förklarat för dem också, att jag inte tillhör något kriminellt nätverk och inte har med kriminalitet att göra, säger Andreas Coskun.

Varför skulle de påstå det om det inte stämmer?

– Jag vet inte. Jag vet inte var de har fått uppgifterna ifrån.

Polisen vill inte kommentera vad det var för föremål som hittades.

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.