Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grälet om testerna trappas upp – Löfven slår tillbaka

Under fredagen samlades alla partiledare för att prata om coronaläget i landet.
Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson och Ebba Busch.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Statsministern säger en sak, regionerna en annan. 

Förvirringen om vem som ansvarar för att utföra coronatester tilltar – och så även kritiken mot regeringen, som är långt ifrån sitt mål.

– Det skapas ny osäkerhet nästan varje dag, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Men nu slår Stefan Löfven tillbaka.

– Låt oss inte bråka om någon kategori 3 eller 4, det förstår inte folk.

Redan i slutet av mars utlovade regeringen kraftigt utökad testning för covid-19 i Sverige, och i april siffersattes också målet. I mitten av maj skulle Sverige göra 100 000 tester i veckan, var beskedet. 

Men fortfarande når man bara upp till ungefär en tredjedel av det.

För regeringen och statsminister Stefan Löfven har frågan om testerna blivit allt mer besvärande. Att Sverige inte lyckas testa fler har också spillt över i ett tilltagande ifrågasättande av hela den svenska coronastrategin. 

En anledning till att testerna inte ökar är att regeringen och regionerna tolkar Folkhälsomyndighetens teststrategi olika och i flera veckor har diskuterat vem som ska ha ansvar för de olika grupperna.

På torsdagen fick diskussionerna ytterligare näring efter att Stefan Löfven intervjuats i Sveriges Radio.

– Regionerna säger nu att de tänker testa alla fyra kategorier, sa Stefan Löfven.

Löfven pressad om testerna

Vilket fick Sveriges kommuner och regioner, SKR, att skicka ut ett pressmeddelande och dementera uppgifterna. Att man skulle ha ansvar för alla grupper i befolkningen, stämmer inte, enligt regionerna.

”När det gäller grupp 4 har SKR och regionerna inte fått frågan. Om den skulle ställas, är det förstås något som får diskuteras och då skulle syfte och ekonomiska förutsättningar behöva klarläggas”, skrev Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård.

På partiledarmötet i regeringskvarteren under fredagen pressades statsministern om testerna. Efteråt var flera partiledare missnöjda med beskeden.

– Det var snarare ökad osäkerhet. Det skapas ny osäkerhet nästan varje dag. Jag tycker det är synd för vi vill ju egentligen samma sak, ha omfattande provtagning. Regeringen måste sätta ner foten om exakt vem som bär ansvar för exakt vad. Det är mycket oklart just nu, sa Ulf Kristersson (M).

Även Jonas Sjöstedt (V) var kritisk.

– Vi fick inga besked om hur man ska få ordning på testningen. Det mest frustrerande är att regeringen och regionerna, efter elva veckor, inte ens har en gemensam bild av vem som ska göra vad, sa han efter mötet.

Åkesson: ”Regeringen måste ta kommandot”

Samma sak hördes från Kristdemokraternas Ebba Busch.

– Regeringen kan fortfarande inte förklara varför regionerna inte levererar en högre nivå av testerna. Det här måste bara lösas, sa hon.

– Regeringen måste ta kommandot, sa Jimmie Åkesson (SD).

På fredagens pressträff med statsministern försökte flera medier på plats, inklusive Expressen, få svar från Löfven om vem som egentligen har ansvar för att testa allmänheten. 

– Vi har ingen anledning att ha en diskussion, ska de testas eller ska de testas och vem ska stå för det, sa Löfven.

– Vi har varit väldigt tydliga: Vi anslår resurser för testning. Vi har ett ansvar tillsammans med befolkningen i vårt land.

Löfven: Konstig diskussion för folket

Löfven pekade på att regeringen har satsat stora resurser på att bygga ut testkapaciteten, men att man inte kan komma ifrån regionernas ansvar. Samtidigt menade han att hela diskussionen blir obegriplig för allmänheten.

– Låt oss inte bråka om någon kategori 3 eller 4, det förstår inte folk vad det är för någonting. Vi ska testa så många som möjligt. Strategin med de olika kategorierna var ett sätt att öka upp testkapaciteten, då börjar man med patienter och sedan går vi upp och så vidare. Men det är ingen strid om att den gruppen inte ska få testas och så vidare. Nej, vi ska göra det bästa möjliga för befolkningen och då har vi ett gemensamt ansvar, sa Löfven.

Vad gäller egentligen med ansvaret för de olika grupperna?

– När strategin togs fram byggde det på fyra steg, på fyra kategorier. Det är ingen av dem som är exkluderad. Alla är invånare någonstans. Man är medborgare och bor i en sjukvårdsregion. Därmed har regionen ansvar för sjukvården och omsorgen. Hur man sedan kan ta sig an det här, det måste tas stegvis.

Hur kan det här fortfarande vara oklart?

– Jag tycker det är viktigt nu att de som behöver testas får göra det och naturligtvis i den takt regionerna klarar av. Men nu säger regionerna själva att de vill göra det, säger Löfven.

– Jag tycker det blir en för befolkningen konstig diskussion. Är det den gruppen eller den gruppen? Vi ska göra vårt bästa för att så många som möjligt ska testas och det ligger på oss och det ligger på regionerna. 

På fredagen sa även socialminister Lena Hallengren (S) att diskussionen om vem som ansvarar för testerna måste få ett slut.

– Det vore väl bra om vi kunde sluta upp med den här typen av diskussion, som jag inte tror att någon uppskattar och som knappast gynnar frågan om testning. Eftersom det är ett samhällsfarligt virus kan inte sjukvården vara helt frikopplad, men de får gärna ta hjälp av andra aktörer. Vi har ju bistått inte bara ekonomiskt, utan också med 100 000 labbanalyser, så det är väl väldigt bra om vi kan komma ur det här så testningen kan komma i gång, sa Lena Hallengren.

De prioriterade grupperna enligt teststrategin

1. Patienter i behov av inneliggande vård, inneliggande patienter vid sjukhus, individer som tillhör någon riskgrupp, samt boende inom omsorg och på institutioner.

2. Personal inom sjukvård och omsorg.

3. Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet. 

4. Övriga relevanta delar av samhället.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Flera veckor av testdiskussioner

31 mars
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en teststrategi.

1 april 

Regeringen avsätter en miljard för ökade tester. 

7 april 

Folkhälsomyndigheten säger i Agenda att Sverige snart ska kunna testa 100 000 i veckan.

17 april 

Folkhälsomyndigheten lanserar teststrategin med de fyra prioriterade kategorierna och regeringen bekräftar målet på 100 000 tester i veckan.

8 maj 

Regeringen tillsätter Harriett Wallberg som testkoordinator med uppdrag att reda ut varför testandet inte ökar tillräckligt fort.

19 maj 

Socialminister Lena Hallengren säger på en pressträff att regeringen kommer att ta alla kostnader för grupp 3, personer inom samhällsviktig verksamhet.

26 maj 

SKR tar på sig ansvaret för att testa även grupp 3, tidigare har man ansett att bara grupp 1 och 2 är regionernas ansvar.

Sverigedemokraterna kräver coronakommission.

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podcast om politik: ”Fullt bråk överallt” 

Expressens politikredaktion – Torbjörn Nilsson, Viktor Barth-Kron, Karolina Skoglund, Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld – gör podden Verkställande utskottet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.