Centerpartiet ökar stort i den senaste mätningen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGCenterpartiet ökar stort i den senaste mätningen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Centerpartiet ökar stort i den senaste mätningen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Grafik: SCB:s senaste mätning

Publicerad

Moderaterna får 18,1 procent i SCB:s partisympatimätning som presenterades på torsdagsmorgonen.

Allianspartierna får sammanlagt 37,6 procent medan de två regeringspartierna får sammanlagt 35,6 procent. S-MP-V får sammanlagt 41,9 procent. 

Se senaste partisympatiundersökningen i grafik ovan. 

I november förra året fick Moderaterna 24,7 procent i SCB:s partisympatimätning. 

Sedan kom raset. 

I den senaste SCB-mätningen som presenterades på torsdagsmorgonen får Moderaterna 18,1 procent och är därmed inte längre Sveriges näst största parti. 

Partiernas siffror mot SCB:s siffror november 2016

Moderaterna: 18,1 (-4,7)

Centerpartiet: 11,3 (+4,2)

Liberalerna: 5,0 (+-0)

Kristdemokraterna: 3,2 (+0,1)

Socialdemokraterna: 31,1 (+1,9)

Vänsterpartiet: 6,3 (-1,4)

Miljöpartiet: 4,5 (+-0)

Sverigedemokraterna: 18,4 (+5,5)

Övriga: 2,2 (-1,9)

Allianspartierna - Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna - får 37,6 procent i SCB:s senaste partisympatimätning - vilket är mer än de två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet får tillsammans, 35,6 procent. S-MP-V får sammanlagt 41,9 procent. 

Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti med 18,4 procent. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag