Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grafen visar: Dödsfallen skenade – skarpa kurvan

Stockholms sjukvårdsdirektör svarade på läsarfrågor.
Epidemiologen Tove Fall tror att dödstalen kommer fortsätta ligga högt en tid framåt.
Foto: SVT
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Grafen visar hur de allra äldsta dog i hög takt under hösten och vintern. 

Och den branta ökningen lär inte omedelbart mattas av. 

– Givet den stora samhällssmittan vi har så kommer det fortsättningsvis komma flera nya dödsfall, säger professor Tove Fall. 

I förra veckan passerade antalet dödsfall i Sverige 10 000 personer sedan pandemins intåg. Under hösten och vintern har antalet döda i covid-19 ökat i hög takt. 

Precis som tidigare under pandemin är det en grupp som drabbas hårdast: De allra äldsta.

I Folkhälsomyndighetens veckorapport som publicerades den 15 januari syns den branta stigningen i grafen över antalet avlidna bekräftade fall per 100 000 invånare. Medan grupperna i spannet 0-60 år ligger still, så börjar andelen avlidna i åldersgruppen över 80 år stiga tvärt från vecka 42 fram till vecka 51. 

– Det här är ett tecken på att det är en stor smittspridning i Sverige. Då vet vi att en viss andel – framför allt de äldre – kommer att avlida. Det här är tyvärr väntat givet den stora smittspridningen vi har, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet. 

Ökningen fortsätter sedan utan en tydlig avmattning. Från vecka 47 rapporteras det också in en överdödlighet. Och för decemberveckorna 50 till 52 uppgår antalet till 540 dödsfall över medel för årstiden.

Kurvan visar dödsfall från vecka 11 till vecka 51. Under hösten och vintern finns en brant ökning, främst för åldersgruppen över 80 år.
Foto: Skärmbild / Folkhälsomyndigheten

”Kommer flera nya dödsfall”

Totalt har 91 procent av dödsfallen hittills inträffat bland personer som varit 70 år eller äldre.

– Covid har exakt samma åldersfördelning på dödlighet som all annan dödlighet. Det finns ingen annan sjukdom som är sådan. Normalt brukar även de allra yngsta dö av infektioner. Men här ser man väldigt tydligt att dödsfallen minskar jättemycket i åldrarna under 60 och hur den sticker upp när man passerar 80 år, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. 

Tove Fall trycker på att det finns en fördröjning i datan över dödsfallen. Så smittspridningen som nu tycks ha mattats något lär inte ge en omedelbar effekt i minskningar av dödsfallen. Tvärtom talar nuvarande data för att dödstalen kommer fortsätta ligga högt även en tid framåt:

– Givet den stora samhällssmittan vi har så kommer det fortsättningsvis komma flera nya dödsfall. Sedan kan jag inte sia om hur länge det kommer fortsätta öka, men så länge vi har allmän smittspridning och riskgrupperna inte är färdigvaccinerade så kommer vi fortsätta se höga dödstal, säger hon. 

KI-professorn svarade på läsarnas frågor om vaccin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.