Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gräddfil till statens hus

Fastigheten på slottsbacken 2 kan bli prins Carl Philips nya adress.
Foto: SJÖBERG MIKAEL

Prins Carl Philips har fått en statligt ägd lyxvåning på 120 kvadratmeter.

Han är inte ensam.

Statliga Fastighetsverket bryter mot sina egna regler genom att gå förbi bostadskön - på över sju år har en enda lägenhet lämnats till bostadsförmedlingen.

Hyresgästföreningen rasar nu mot att lägenheter undanhålls. - De sätter upp tjusiga regler och så skiter de själva i dem, säger P-O Brogren talesman för hyresgästföreningen. Snart kan prins Carl Philip, 23, flytta in i den exklusiva fastigheten på Slottsbacken 2 i Gamla stan, där hovet förfogar över ett 25-tal lägenheter.  Våningen - som har fyra rum och kök - är värderad till runt 4,5 miljoner kronor. Den är en av 320 bostäder i Stockholm som ägs av Statens fastighetsverk. Många ligger på några av Stockholms mest attraktiva adresser.  Enligt verkets egna regler ska lediga lägenheter lämnas till bostadsförmedlingen.  Men sen 1995 har bara en enda bostad nått kön - en lägenhet i en villa i Solna. Björn Andersson är chefjurist på Statens fastighetsverk: - Lediga lägenheter går till bostadsförmedlingen, säger han.   Men det är ju bara en lägenhet på över sju år som gjort det? - Jaha, jo, det låter väldigt lite... Jag vet inte varför det blivit så.

Ingen förklaring Inte heller den nytillträdde generaldirektören Bo Jonsson har någon förklaring. - Nej, det här måste jag titta närmare på, säger han. Samtidigt fortsätter bostadskön i Stockholm att växa - 88 209 personer väntar på bostad. 40 lägenheter finns att förmedla. P-O Brogren är upprörd: - Det är ju uppenbart att det inte handlar om misstag. Det är alltid likadant - de som har de mest attraktiva lägenheterna lämnar dem inte vidare, säger han. - Att det handlar om ett statligt verk gör det ju ännu värre. Dessutom är hyrorna låga i lägenheterna som undanhålls. Till exempel borde hyran för Carl Philips våning, enligt hyresgästföreningen, ligga kring 12 000 kronor per månad. Prins Carl Philip bor gratis, men en annan hyresgäst hade fått betala runt 7 000 kronor.  - Jo, vi ligger lite lågt, det är riktigt. Men det kan vara gamla kåkar, det kan vara lite dragigt, säger Björn Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.