Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gracelyn, 19: Därför blev jag beroende av porren

Gracelyn Sorrell blev porrberoende som 14-åring. Foto: Gracelyn Sorrell
När det var som värst låg hon uppe hela nätterna och tittade på porrfilmer. Foto: Gracelyn Sorrell
Efteråt kände hon skam. Nu berättar hon om missbruket.Foto: Gracelyn Sorrell

När Gracelyn Sorrell var 14 år gammal kunde hon spendera timmar framför mobilen varje dag – med att titta på porr. 

– Det var som insulin för mig, jag behövde det, säger hon till Daily Mail.

Nu berättar hon om missbruket, som började efter ett sexuellt övergrepp.

Gracelyn Sorrel, 19, från Chicago i USA såg en pornografisk bild på Instagram som 14-åring. Snart började hon googla och hitta porrsidor och snart efter det hade hon utvecklat ett porrmissbruk, berättar hon för Daily Mail.

– När alla hade gått och lagt sig brukade jag släcka och titta på videos, ibland till klockan tre på natten, säger hon.

Talar om missbruket

Allt började i och med att hennes pappa blev svårt sjuk 2013. När hon lämnades kvar i Chicago medan resten av familjen reste i väg för att ta hand om pappan blev hon sexuellt utnyttjad av den kvinna som skulle ta hand om henne medan familjen var borta. 

Strax därpå dog hennes pappa och Gracelyn vände sig till porren för tröst och ett sätt att hantera både sin sorg och övergreppet, säger hon. 

När det var som värst låg hon uppe hela nätterna och tittade på porrfilmer. Nu berättar hon om missbruket.Foto: Gracelyn Sorrell

I dag är hon 19 år och delar med sig av sitt missbruk. Hon berättar att telefonen var det lättaste sättet att hitta porr och att hon ofta passade på att titta innan hennes mamma kom hem från jobbet. 

– Jag kunde smyga runt och göra det på eftermiddagarna när jag kom hem från skolan och min mamma var på jobbet. Jag tittade på porr runt fyra timmar om dagen varje dagen. En gång på eftermiddagen och sen tre eller fyra timmar non-stop på natten, säger hon och fortsätter: 

– Det var avhumaniserande och jag kände skuld efteråt.

Missbruket påverkade hennes sömn så mycket att hennes betyg tillslut började ta skada. Eftersom hon låg vaken till morgonen var hon alltid trött och orkade inte koncentrera sig, samtidigt var porren allt hon kunde tänka på. 

– Att titta på filmerna gav mig en adrenalinrusch. Det var som insulin för mig, jag behövde det.  När du är beroende av någonting är det allt du kan tänka på. Du har en sådant starkt behov av att titta, säger Gracelyn till Daily Mail.

Berättade för sin mamma

Till och med på semester med familjen var det telefonens innehåll det hon tänkte på. 

– När jag var på semester med familjen kände jag mig pressad för jag borde ha njutit av att fira thanksgiving med dem men i bakhuvudet tänkte jag bara att 'jag längtar tills i kväll när jag kan titta på filmerna', säger hon. 

Tillslut berättade hon om sitt missbruk för sin mamma, som var till stort stöd. Eftersom Gracelyn är uppvuxen i en kristen familj vände hon sig också till tron för att hantera sina känslor. 

– Jag kämpade länge med självkontrollen och försökte fokusera begäret på mina dagböcker och mina bibelstudier i stället.  

”När du är beroende av någonting är det allt du kan tänka på” säger Gracelyn om missbruket.Foto: Gracelyn Sorrell

Inget sex innan äktenskap

Numera reser Gracelyn runtom i USA och delar med sig av sin erfarenhet av missbruket. Hon driver också en Youtube-kanal där hon förespråkar återhållsamhet och har lovat sig själv att inte kyssa eller ha sex innan hon gifter sig. Hon berättar sin historia för att inspirera andra som inte mår bra av sina porrvanor att våga ändra sina beteenden men också för att lyfta kritik mot porrindustrin.

– Jag anser att den här typen av sajter ska blockeras, åtminstone för unga. Filmerna är dehumaniserande speciellt för kvinnor. Jag önskar att det bara skulle kunna tas bort från internet för gott, säger hon till Daily Mail.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.