Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grace Millanes mördare döms till minst 17 års fängelse

Expressen TV sänder direkt
Morddömde 28-åringen Jesse Kempson. Foto: Facebook
I december 2018 var 22-åriga Grace Millane från Storbritannien på en backpackerresa.Foto: REX / Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without
Bilder från övervakningskameror på mördade Grace Millane tillsammans med 28-åringen.
Grace Millane.Foto: INSTAGRAM/FACEBOOK / INSTAGRAM/FACEBOOK
Bilder från övervakningskameror på mördade Grace Millane tillsammans med 27-åringen.
Bilder från övervakningskameror på mördade Grace Millane tillsammans med 27-åringen.
1 / 7

Backpackern Grace Millane, 22, mördare döms till minst 17 års fängelse, skriver BBC.

Graces mamma, Gillian Millane, vittnade i rätten och berättade om tiden efter dotterns död.

”Grace var inte bara min dotter, Hon var min vän. Min bästa vän”

I december 2018 var 22-åriga Grace Millane från Storbritannien på en backpackerresa. Hon hade tagit sig till Nya Zeelands största stad Auckland.

En kväll gick hon på Tinderdejt med 28-årige Jesse Kempson. De sågs på en drink för att sedan gå hem till Kempsons lägenhet där de ska ha haft sex. Kempson ska under sexet ha strypt Millane till döds och sedan placerat hennes kropp i en resväska.

Efter att kroppen hittades och polisen bekräftat att det var Millanes kropp åtalades 28-åringen misstänkt för mord.

Under torsdagen dömdes han till minst 17 års fängelse för mordet. 

Mamman mötte sin dotters mördare i rätten 

Mordet på Grace Millane blev en världsnyhet och flera utländska medier har bevakat fallet. 

BBC, som har deltagit på rättegången, beskriver hur Grace mamma konfronterade sin dotters mördare i rätten. 

”Hon dog vettskrämd och ensam i ditt rum”, sa Grace mamma, Gillian Millane, under rättegången.  

Gilliam Millane ska också ha beskrivit hur hon mått efter dotterns mord och sa att hon flera gånger funderat på att ”ta sitt liv”.

”Jag är fullständigt förtvivlad över att du har tagit min dotters framtid och tagit ifrån oss så många minnen vi skulle fått i framtiden. Tårarna jag har gråtit kommer aldrig sluta av tanken på att jag aldrig fick chansen att säga farväl till Grace.” 

Den dömde 28-åringen ska inte kunnat se på Gillian Millane under rättegången. Istället ska han ha haft händerna framför ansiktet, skriver BBC. 

Var konstig mot tjejer

Expressen har tidigare rapporterat om rättegången mot Jesse Kempson, som avslutades i november 2019. Men det är alltså först nu som den slutgiltiga domen har fallit. 

I rättegången framkom det flera uppgifter om Kempsons tidigare liv.

 Daily Mail skrev att 27-åringen från Auckland ljög för unga kvinnor i hopp om att de skulle vilja ha sex med honom. Han ska bland annat ha ljugit om att han hade cancer, att hans föräldrar var döda och att hans kusin var en känd rugbyspelare.

Kempson ska även ha hävdat att han hade en juridikutbildning och att han var en framgångsrik affärsman.

28-åringens familj har beskrivit Kempson som en ”komplex karaktär” som hade ett bråk med sin pappa för två år sedan och har inte haft någon vidare kontakt med några andra släktingar.

Han har beskrivits som en person som älskar sport och spelade softboll. Men hans lagkamrater har beskrivit honom som ”läskig”.

– Han var konstig mot tjejer. Hans liv kretsade kring tjejer, att prata med tjejer. Han försökte alltid få till det med yngre tjejer... han var alltid tyst runt grabbarna, sa en tidigare lagkamrat till Daily Mail.

Skrev om sina brister

Bara några veckor innan Jesse Kempson ströp Grace Millane till döds skrev han ett långt och ärligt inlägg på Facebook om sina brister.

”Jag vill bara att alla jag har gjort illa eller svikit ska veta att jag verkligen är ledsen från mitt hjärta. Men med det sagt, vi kan förändra sättet vi behandlar varandra på och över tid har jag lärt mig hur mycket medkänsla vi alla har som människor”, ska Kempson ha skrivit enligt Daily Mail.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.