Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grace, 21, hittades mördad efter dejten

Här är tre utrikesnyheter.
En av de sista bilderna på Grace.Foto: CCTV / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu pågår rättegången mot Graces misstänkte mördare.Foto: REX/IBL
Polisens tekniker under insatsen när Grace Millanes kropp hittats.Foto: Doug Sherring / New Zealand Herald
Blommor lades vid platsen där resväskan hittades.Foto: Doug Sherring / AP

På övervakningskameror från Auckland, Nya Zeeland, syns den brittiska backpackern Grace Millane ute på barer med en 27-årig man.

Timmar senare var hon död – och den misstänkte mördaren är den Tinderdejt som syns intill henne på kamerorna.

Enligt åklagaren gick han på ytterligare en Tinderdejt senare under dagen.

Det var i december förra året som den brittiska studenten Grace Millane, 21, försvann på Nya Zeeland. Millane var på en jorden runt-resa efter att ha tagit sin universitetsexamen.

Fallet med försvunna Grace fick stor uppmärksamhet, och ännu större blev det när hennes kropp hittades i en resväska i ett buskage utanför Auckland. Dagen efter mordet skulle hon ha fyllt 22 år.

Nu pågår rättegången mot den 27-årige man som misstänks ha mördat henne och gömt kroppen. 

Grace Millane mördades dagen innan sin 22-årsdag.Foto: REX / Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without

Vännen berättar om sms:en

Övervakningskameror som visats i rätten visar hur Millane, timmar innan sin död, gick mellan barer i centrala Auckland. Hon skrattade, drack drinkar och kysste den 27-årige man som hon mött upp från dejtingappen Tinder. 

I rätten har Millanes vän som sms:ade med henne under kvällen berättat att hon verkade glad och trygg, skriver The Guardian. Vännen berättade dock också att hon fått dåliga vibbar av dejten – men inte sagt något till sin vän. 

– Jag tyckte att något kändes fel. 

Bilder från övervakningskameror på paret under mordkvällen.
Bilder från övervakningskameror på paret under mordkvällen.
Bilder från övervakningskameror på paret under mordkvällen.

Grace Millane svarade: 

”Jag klickar så bra med honom”, och ”Jag berättar allt i morgon”.

Strax före 18-tiden syns hon på en kamera i centrala Auckland vid en stor julgran. Hon tar en bild på den och skickar hem till familjen. 

Mannen gick på en till Tinder-dejt

Den 27-årige misstänkte nekar till mordet. Han erkänner att de gick hem till hans lägenhet vid 22-tiden. Där ska de, enligt honom, haft sex med samtycke och när han sedan vaknat ska hon ha legat död på golvet. 

Åklagaren hävdar dock att mannen ströp Grace Millane till döds under sexet. En genomgång av hans telefon har visat att han, tidigt på morgonen dagen efter dejten, googlade bland annat ”rigor mortis”, alltså likstelhet, ”duffelväska med hjul”, ”köttätande fåglar” och ”finns det gamar i Nya Zeeland”. Mannen tog sedan intima bilder på Millane, porrsurfade – och gick senare under dagen på en ny Tinderdejt. 

Fallet med mordet på Grace Millane har väckt global uppmärksamhet och har i Nya Zeeland åter startat en diskussion om mäns våld mot kvinnor.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern gav tidigare ett känslosamt uttalande där hon vände sig direkt till Graces familj:

Jacinda Arderns gav en tårfylld ursäkt till familjen i december förra året.Foto: Mark Mitchell / AP

– Det är en överväldigande känsla av sorg och skam att detta har hänt i vårt land, en plats där vi är stolta över vår gästvänlighet, sa hon och fortsatte:

– Så å Nya Zeelands vägnar vill jag be om ursäkt till Graces familj – er dotter skulle ha varit trygg här och det var hon inte. Jag är ledsen för det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.