Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen efterlyser bil – efter advokatskjutning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Advokat Henrik Olsson Lilja
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordförsöket skedde vid Norrmälarstrand på Kungsholmen i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Utredningen efter mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja har ännu inte gett några resultat.

Nu efterlyser polisen uppgifter om en grå Mercedes.

Bilen uppges ha koppling till skjutningen.

Den 6 september angreps advokaten Henrik Olsson Lilja utanför sin bostad vid Norr Mälarstrand i centrala Stockholm.

Advokaten blev skjuten och allvarligt skadad – men överlevde dådet.

Polisens utredning har inte lett till att någon i nuläget sitter frihetsberövad. På måndagen gick man ut med en efterlysning där man vädjar om uppgifter rörande en grå Mercedes som befann sig i det aktuella området vid tidpunkten för skjutningen.

”Bilen tros ha samband med mordförsöket”, skriver polisen på sin sajt.

Förra veckan berättade Henrik Olsson Lilja om hur han haft det, tiden efter mordförsöket.

– Jag jobbar igen. Det är bra att gå tillbaka till jobbet. Jag har varit med om ett trauma och då får man bearbeta det på bästa sätt. Jag har fått god hjälp av omgivningen, sa han då.

Toppjurist misstänkt

– Kollegerna har varit oerhört stöttande. Vissa kanske inte skulle klara av det och gå tillbaka till jobbet som jag har gjort. Det känns skönt att vara tillbaka. Det handlar om ha ett starkt psyke och en god fysik.

En kvinnlig toppjurist misstänks ha beställt attacken mot Henrik Olsson Lilja. Hon greps, anhölls och begärdes häktad misstänkt för anstiftan till mordförsök – men försattes på fri fot när tingsrätten ansåg att bevisen inte höll.

I en intervju med Expressen har toppjuristen tidigare sagt att hennes teori är att dådet mot Henrik Olsson Lilja är kopplat till organiserad brottslighet.

– Jag har berättat för polisen lite mer detaljerat. Jag vet inte om de undersöker och rotar i det jag har sagt. Jag tror att de gör det, de borde i varje fall det, sa hon kort efter frisläppandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.