GPS-sändare avslöjar skyddade adresser

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Med gps-sändare i brev och paket avslöjas kvinnor med skyddade adresser
Skatteverket menar att lagen om brevhemlighet sätter stopp för deras kontroll.
Foto: Pressbild
Men en professor vid Chalmers menar att det går att kontrollera posten utan att öppna den.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skatteverket har ansvar för att förmedla brev till personer med skyddade adresser. 

Men enligt Sveriges Radios ”Kaliber” kan den tjänsten utnyttjas för att röja de hemliga uppgifterna – och har visat att Skatteverket släpper igenom brev med GPS-sändare i.

– Vi behöver vattentäta system som inte skapar tillfällen för våldsutövare att komma i kontakt med kvinnor som de våldsutsatt, säger beteendevetaren Shilan Caman till SR.

Under de senaste fem åren har två domar fallit där en man lyckats få tag på en kvinna med skyddad adress. Detta har skett genom att mannen skickat post till de berörda kvinnorna genom förmedlaren Skatteverket, där posten varit försedd med GPS-sändare.

Sveriges Radios ”Kaliber” beslutade att undersöka säkerheten i systemet och utförde ett liknande test i samråd med tre kvinnor som har skyddade uppgifter. Samtliga tre brev med GPS-sändare kom fram till kvinnorna – vilket i praktiken innebär att deras adress röjts.

– Helt sjukt. Man finner inga ord. Det är jätteobehagligt hur lätt det är att bli röjd av Skatteverket, säger en av kvinnorna till ”Kaliber”.

Forskaren: ”Vi behöver ha vattentäta system”

Shilan Caman, beteendevetare, som forskar på mäns dödliga våld mot kvinnor menar att Skatteverkets hantering kan ge allvarliga konsekvenser för kvinnor med skyddade uppgifter.

– Även om det är ovanliga händelser så är det ju väldigt allvarliga händelser, och därför behöver vi ju ha vattentäta system som då inte skapar tillfällen för våldsutövare att komma i kontakt med kvinnor som de har våldsutsatt och trakasserat, säger hon.

Skatteverket skyller på brevhemlighet

Skatteverket säger sig känna till problematiken men att de inte kommer åt det, på grund av lagen om brevhemlighet som gör att man inte får öppna andras post eller paket utan tillåtelse. I övrigt lämnar de inga kommentarer, eftersom frågan rör deras säkerhetsrutiner. De kommer heller inte sluta förmedla brev.

– Jag kan inte se det som ett realistiskt alternativ. Det här är ju mängder av post och försändelser som människor har för att få vardagen att fungera, säger Peter Sävje chef på Skatteverkets folkbokföringsavdelning till radio.

Enligt en professor på Chalmers, som ”Kaliber” talat med, uppger dock att det är praktiskt möjligt att kontrollera ett brev efter påslagna GPS-sändare – utan att öppna brevet.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.