Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gotthard, 93, fick ingen hjälp när han bröt benen – avled

93-årige Gotthard Bitén bröt båda lårbenen under en promenad med ålderdomshemmet. 

Personalen på hemmet kontaktade inte sjukvården på två dagar.

Tre dagar senare avled Gotthard Bitén.

Nu riktar de anhöriga skarp kritik mot det kommunägda hemmet.

– Det får inte gå till på det här sättet, säger sonen Bengt Bitén, 59.

Det var i torsdags förra veckan som Gotthard Bitén, 93, var ute på promenad tillsammans med personal på ålderdomshemmet där han bodde, i Östersund.

Gotthard satt sedan en tid tillbaka i rullstol. Under promenaden skulle personalen köra honom över en järnvägsövergång, när rullstolshjulen fastnade i rälsen. Gotthard föll då ur sin rullstol och slog i benen i marken. 

Trots händelsen fick 93-åringen ingen vidare sjukvård utan återvände efter händelsen, tillsammans med personalen, till ålderdomshemmet. 

Vad de inte visste då var att Gotthard hade brutit lårbenet – i båda benen.

Dröjde tre dygn för att få sjukvård

Dagen efter händelsen fick personalen inte upp Gotthard ur sängen, och tog då hjälp av en så kallad golvlyft för att få 93-åringen att ställa sig upp. Trots att personalen noterat att Gotthard inte klarade av att stå på benen, då han skrek av smärta, dröjde det ytterligare ett dygn innan någon anhörig blev kontaktad. 

 

LÄS ÄVEN: Hemtjänstpersonal får pris om de är snabba 

 

Någon sjukvårdspersonal larmades inte heller förrän Gotthard själv lyckades ringa en av sina söner, för att berätta vad som hänt.

Gotthard med sonen Bengt.Foto: Läsarbild

– Pappa ringde mig och berättade att han hade så fruktansvärt ont i benen och att han ville in till sjukhuset, säger Bengt Bitén och berättar att den ansvariga i personalen sa att det var en muskelskada och han inte behövde åka in.

Gotthard avled på sjukhuset

Bengts pappa fördes till sjukhus på lördagen, och på tisdagen nåddes kom beskedet att Gotthard dött.

– Visst var han gammal men han var ju klar i huvudet, och han hade kunnat klara sig minst två tre år till, säger Bengt Bitén.

Han och de andra syskonen i familjen riktar nu skarp kritik mot det kommunala ålderdomshemmet och hävdar att personalen agerat felaktigt som inte uppmärksammat pappans tillstånd. 

"Pågår en utredning"

När Expressen kontaktar sektorchefen för kommunens särskilda boenden, Tomas Paulsson, berättar han att ålderdomshemmet anmält händelsen.

– Det är svårt att uttala sig specifikt om det här individuella fallet, men jag är medveten om vad som hänt och boendet har gjort en avvikelse- och fallskaderapport. En utredning har påbörjats av medicinsk ansvarig sjuksköterska inom kommunen om en misstänkt fördröjd diagnos, säger Paulsson. 

– Jag har jättesvårt att kommentera detta, men återigen får utredningen visa om det funnits brister i till exempel kompetens. Det här är tragiskt för alla inblandade. För mig känns det som en tragisk olycka som fick svåra konsekvenser och jag beklagar djupt det som inträffat.

Sonen: "Lika med tortyr"

Enligt Paulsson ska utredningen gå igenom alla detaljer i händelseförloppet och det får visa vad som hänt och vad som orsakat patientens död.

– Det får inte gå till på det här sättet. Personalen vägrade ringa på transport till lasarettet och sa att det var en muskelskada och försökte ställa honom på benen. Det är lika med tortyr mot någon som brutit lårbenet. Vi är alla i familjen upprörda över det här, säger Bengt Bitén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.