Gottfrid Swartholm Warg. Foto: Jan Düsing
Gottfrid Swartholm Warg.  Foto: Jan Düsing

Gottfrid Svartholm Warg anhållen på nytt

Publicerad

Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg har anhållits i Sverige misstänkt för dataintrång mot bland annat skatteverket. Han greps i Kambodja i slutet av augusti och landade i morse i Sverige.

Gottfrid Svartholm Warg är också dömd till ett års fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och har hittills hållit sig undan fängelsedomen.

Svartholm Warg är anhållen och senast på fredag måste han begäras häktad för de nya brotten, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt åklagarmyndigheten anhölls Svartholm Warg direkt på flygplatsen när han landade. Det innebär troligtvis att hans inställande på anstalt därmed skjuts upp. Hans advokat har ännu inte hunnit träffa honom.

Dataintrång

Det rör sig om ett dataintrång där hackarna kommit över personnummer. Tusen av dem hör till personer med skyddade uppgifter, har Expressen tidigare rapporterat. Det var IT-tjänsteföretaget Logica, som förser myndigheter med folkbokföringsuppgifter från Skatteverket, som utsattes för intrånget då personnummer för människor med skyddad identitet kopierades. Ytterligare två personer misstänks vara inblandade i ärendet, enligt åklagarmyndigheten.

– Vi kan inte kommentera. Vi hänvisar till åklagaren, säger Maja Fröman på Skatteverket.

Skatteverket kommenterar inte

Tidigare har Anders Kylesten, säkerhetschef på Skatteverket, sagt till TT att det inte funnits några uppgifter om att det är annat än personnummer som kopierats.

– Men vi säger också att det finns en teoretisk möjlighet att även annan information om omkring tusen personer kan ha kopierats, sade Anders Kylesten i mars.

När intrånget uppdagades försökte Skatteverket få kontakt med de som drabbats.

– Vi värnar förstås om de här personerna i alla situationer och vi har skyddshandläggare som i sitt dagliga arbete har kontakt med de här personerna och som känner dem sedan tidigare, sade Anders Kylesten då.

"Mycket allvarligt"

Enligt Anders Sandell, säkerhetschef på Logica i Sverige, var det ett misstänkt intrång som var aktuellt tidigare i våras. Eftersom det pågår en förundersökning vill han inte gå in på några detaljer.

– Det här såg vi mycket allvarligt på. Det är en händelse som potentiellt påverkar många personer som det är en hög grad av allvarlighet i, säger Sandell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag