Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gotlandspolisen
får förstärkning

Nu får Gotland ännu en gång polisförstärkning från fastlandet, och enligt Expressens uppgifter beror det på nya turer gällande den misstänkta gruppvåldtäkten.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Demonstrationerna handlade både om nazistiska grupperingar, och personer som demonstrerade mot våld och övergrepp.Foto: ALEX LJUNGDAHL

En misstänkt gruppvåldtäkt på Gotland rörde upp demonstrationer och våld i höstas.

Fem män greps – och släpptes fria.

Nu har förundersökningen lagts ner, uppger Åklagarmyndigheten.

I början av oktober greps sex män i Visby på Gotland, misstänkta för att ha genomfört en gruppvåldtäkt av en rullstolsburen kvinna i 30-årsåldern. Dagarna därpå släpptes alla de misstänkta männen fria.

– Det finns helt enkelt inte sannolika skäl för den här brottsmisstanken, sa åklagaren som ledde ärendet, Mats Wihlborg, då.

kvinnans målsägandebiträde, advokat Staffan Fredriksson, förklarade:

– Hon har inte gapat, skrikit och slagits. Hon har sagt nej, sedan har det tjatats och hon har sagt nej. Till slut har hon gett upp i situationen och siktat in sig på att komma därifrån med livet i behåll, förklarade

Åklagare tvingades lägga ner

Efter att de gripna männen släpptes började det hända saker på Gotland. Åklagare Wihlborg fick hembesök av flera personer på ett hotfullt sätt, något som gjorde att polisen skickade specialenheter från fastlandet.

Åklagaren lämnade ifrån sig fallet, som togs över av Åke Olsson vid Västerorts åklagarkammare.

– Jag handlägger inte ärendet längre. Vi har varit utsatta för ganska allvarliga saker, jag vill inte kommentera det mer, sa Mats Wihlborg till lokaltidningen Hela Gotland.

Nya turer om gruppvåldtäkten

Samtidigt arrangerades stora demonstrationer i centrala Visby. Det handlade både om nazistiska grupperingar, och personer som demonstrerade mot våld och övergrepp.

I sociala medier fick en video, där några av de misstänkta gärningsmännen konfronterades, spridning. Bakom videon stod en känd nazist.

Men under vintern har det varit förhållandevis tyst om utredningen av den misstänkta gruppvåldtäkten.

Men nu får Gotland ännu en gång polisförstärkning från fastlandet, och enligt Expressens uppgifter beror det på nya turer gällande den misstänkta gruppvåldtäkten.

"Det skulle bero på ett åklagarbesked"

Expressen erfar att åklagaren inom kort kommer att meddela att det inte blir något åtal avseende den misstänkta gruppvåldtäkten.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera, jag har hört något liknande själv. Jag har hört att man under veckan kommer ha extra personal. Det kan vara att det drar i gång på onsdagen. Jag har nog förstått att det skulle bero på ett åklagarbesked, säger en person vid Gotlandspolisen.

Vice chefsåklagare Åke Olsson, som leder förundersökningen, medger under onsdagsmorgonen att ett beslut kan vara på väg.

– Det kanske är på det sättet att jag kommer att fatta ett beslut under dagen. Det är inte riktigt hugget i sten än, men det är möjligt att det kommer ett beslut under dagen.

Information kommer genom pressmeddelande

Åke Olsson vill inte precisera sig närmare än så.

– Jag kan säga så här, att när jag har fattat beslutet – då kommer vi att informera media om det. Så är det.

Det bekräftas även från Stockholmspolisens håll. Exakt vad det gäller vill polisen dock inte gå in på.

Expressen har sökt den misstänkt våldtagna kvinnans målsägandebiträde Staffan Fredriksson.

Tidigare ansvarig åklagare Mats Wihlborg känner inte till uppgifterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.