Nu får Gotland ännu en gång polisförstärkning från fastlandet, och enligt Expressens uppgifter beror det på nya turer gällande den misstänkta gruppvåldtäkten. Foto: ALEX LJUNGDAHLNu får Gotland ännu en gång polisförstärkning från fastlandet, och enligt Expressens uppgifter beror det på nya turer gällande den misstänkta gruppvåldtäkten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nu får Gotland ännu en gång polisförstärkning från fastlandet, och enligt Expressens uppgifter beror det på nya turer gällande den misstänkta gruppvåldtäkten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Demonstrationerna handlade både om nazistiska grupperingar, och personer som demonstrerade mot våld och övergrepp. Foto: ALEX LJUNGDAHLDemonstrationerna handlade både om nazistiska grupperingar, och personer som demonstrerade mot våld och övergrepp. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Demonstrationerna handlade både om nazistiska grupperingar, och personer som demonstrerade mot våld och övergrepp. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Gotlandspolisen
får förstärkning

Publicerad

En misstänkt gruppvåldtäkt på Gotland rörde upp demonstrationer och våld i höstas.

Fem män greps – och släpptes fria.

Nu har förundersökningen lagts ner, uppger Åklagarmyndigheten.

I början av oktober greps sex män i Visby på Gotland, misstänkta för att ha genomfört en gruppvåldtäkt av en rullstolsburen kvinna i 30-årsåldern. Dagarna därpå släpptes alla de misstänkta männen fria.

– Det finns helt enkelt inte sannolika skäl för den här brottsmisstanken, sa åklagaren som ledde ärendet, Mats Wihlborg, då.

kvinnans målsägandebiträde, advokat Staffan Fredriksson, förklarade:

– Hon har inte gapat, skrikit och slagits. Hon har sagt nej, sedan har det tjatats och hon har sagt nej. Till slut har hon gett upp i situationen och siktat in sig på att komma därifrån med livet i behåll, förklarade

Åklagare tvingades lägga ner

Efter att de gripna männen släpptes började det hända saker på Gotland. Åklagare Wihlborg fick hembesök av flera personer på ett hotfullt sätt, något som gjorde att polisen skickade specialenheter från fastlandet.

Åklagaren lämnade ifrån sig fallet, som togs över av Åke Olsson vid Västerorts åklagarkammare.

– Jag handlägger inte ärendet längre. Vi har varit utsatta för ganska allvarliga saker, jag vill inte kommentera det mer, sa Mats Wihlborg till lokaltidningen Hela Gotland.

Nya turer om gruppvåldtäkten

Samtidigt arrangerades stora demonstrationer i centrala Visby. Det handlade både om nazistiska grupperingar, och personer som demonstrerade mot våld och övergrepp.

I sociala medier fick en video, där några av de misstänkta gärningsmännen konfronterades, spridning. Bakom videon stod en känd nazist.

Men under vintern har det varit förhållandevis tyst om utredningen av den misstänkta gruppvåldtäkten.

Men nu får Gotland ännu en gång polisförstärkning från fastlandet, och enligt Expressens uppgifter beror det på nya turer gällande den misstänkta gruppvåldtäkten.

"Det skulle bero på ett åklagarbesked"

Expressen erfar att åklagaren inom kort kommer att meddela att det inte blir något åtal avseende den misstänkta gruppvåldtäkten.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera, jag har hört något liknande själv. Jag har hört att man under veckan kommer ha extra personal. Det kan vara att det drar i gång på onsdagen. Jag har nog förstått att det skulle bero på ett åklagarbesked, säger en person vid Gotlandspolisen.

Vice chefsåklagare Åke Olsson, som leder förundersökningen, medger under onsdagsmorgonen att ett beslut kan vara på väg.

– Det kanske är på det sättet att jag kommer att fatta ett beslut under dagen. Det är inte riktigt hugget i sten än, men det är möjligt att det kommer ett beslut under dagen.

Information kommer genom pressmeddelande

Åke Olsson vill inte precisera sig närmare än så.

– Jag kan säga så här, att när jag har fattat beslutet – då kommer vi att informera media om det. Så är det.

Det bekräftas även från Stockholmspolisens håll. Exakt vad det gäller vill polisen dock inte gå in på.

Expressen har sökt den misstänkt våldtagna kvinnans målsägandebiträde Staffan Fredriksson.

Tidigare ansvarig åklagare Mats Wihlborg känner inte till uppgifterna.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag