Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgs universitet startar kurser i ukrainska

Mikael Ribbenvik om asylsökande från Ukraina och Ryssland.
Petra Platen, viceprefekt för utbildning vid Institutionen för språk och litteraturer Göteborgs universitet.
Foto: GÖTEBORGS UNIVERSITET

Göteborgs universitet sätter in extrakurser i ukrainska i höst, bland annat en nätbaserad nybörjarkurs. Även i Lund påverkas kursutbudet av kriget i Ukraina.

Satsningen görs för att möta behovet som uppstår i samband med att tiotusentals ukrainare söker sig till Sverige på grund av kriget.

”Vi gör allt vi kan för att möta det stora behovet av språkkompetens i ukrainska”, skriver Petra Platen, viceprefekt för utbildning vid Institutionen för språk och litteraturer, i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

”Vi har aldrig tagit fram kurser så här snabbt, men det är också en exceptionell situation. Fram till nu har vi varit det enda lärosätet i Sverige med utbildning i ukrainska och vi har ett ansvar för att kompetensen som finns här kommer samhället till nytta”.

Samtidigt meddelar Lunds universitet att man med kort varsel tagit fram distanskurser i tolkning mellan svenska och ukrainska respektive svenska och ryska. Kurserna ges hösten 2022 och vänder sig till dem som redan behärskar ryska eller ukrainska och vill utbilda sig till tolk.

Till hösten ges också en introduktionskurs i det ukrainska språket och under sommaren en ny distanskurs om Ukraina.

Kungens och drottningens ord om kriget: ”Ytterst svårt läge”

Drottningen: ”Nästan varje sekund blir ett barn i Ukraina en flykting”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.