Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysarvalet: Göteborg avgjort i sista distriktet

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Centerpartiets gruppledare i Göteborgs stad Emmyly Bönfors.
Foto: PRESSBILD
Axel Josefson (M) har varit kommunstyrelsens ordförande senaste mandatperioden. Är han även det den kommande?
Foto: HENRIK JANSSON

Vänsterblocket, som har varit i opposition de senaste fyra åren i Göteborgs stad, såg länge ut att få egen majoritet med 41 av 81 mandat i kommunfullmäktige.

Men natten till torsdagen stod det klart: Moderaterna ”vinner tillbaka” det sista mandatet. 

Vem som ska leda staden de kommande fyra åren är oklart och politikerna för de största partierna har inte kommenterat mandatfördelningen.

Det har funnits ett stort intresse för den sista rösträkningen i Göteborgs stad. Detta eftersom utfallet kommer få stor inverkan på styret i området. 

Natten till torsdagen kom Valmyndighetens redovisning som visar att Moderaterna i Göteborgs stad får 15 av 81 mandat. Därmed vinner M tillbaka ett mandat av Socialdemokraterna. 

Enligt valmyndigheten är det sista distriktet som rapporterats in med största sannolikhet uppsamlingsrösterna, de som traditionellt räknas på onsdagar. 

Detta innebär att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte får egen majoritet och att alliansens möjligheter att styra vidare i minoritet har ökat.

Mandaten i kommunfullmäktige i Göteborg

Mandatfördelningen i Göteborg sedan samliga 411 valdistrikt rapporterats in till Valmyndigheten. 


S, 22

V, 13

MP, 5

M, 15

KD, 4

C, 3

L, 5

D, 5

SD, 9


Totalt: 81


Källa: Valmyndigheten 

Centerpartiet kan också bli vågmästare. Detta eftersom vänsterblocket precis tappat ett mandat, vilket gör att det krävs att C lämnar alliansen för att partierna ska få majoritet. 

C i Göteborg: ”Samarbeta med alla utom SD”

Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors har tidigare sagt till Göteborg-Posten att det viktigaste för partiet är att få igenom så mycket av sin egen politik som möjligt. Hon har också sagt att Centern kommer diskutera med både S och de allianspartier som C har styrt med de senaste fyra åren.

– Jag är beredd att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna. Förstahandsvalet är alliansen i och med att vi har många frågor som vi är överens om, men samtidigt vill jag ha igenom så mycket Centerpolitik som möjligt, säger hon till tidningen. 

Både Moderaten Axel Josefsson, som är kommunstyrelsens ordförande eller Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna har inte varit tillgängliga för kommentarer om den nya mandatfördelningen på torsdagsförmiddagen.

SD: ”En intressant vecka” 

Centerpartiet, med sina tre mandat, kan bli vågmästare i Göteborg, Men Emmyly Bönfors vill inte heller hon kommentera det nya resultatet under torsdagsförmiddagen.

Jörgen Fogelklou, gruppledare för Sverigedemokraterna, säger att han inte vill föregå samtalen, men säger att han talat med flera av gruppledarna under veckan.

– Det här får ha sin lilla gång, det pågår samtal. Vår grundinställning är att vi bör ha inflytande i paritet med vår storlek.

Fogelklou säger att SD inte har problem att sitta i opposition i kommunen och att frågorna partiet vill ha inflytande i gäller främst tryggheten, skolan och äldreomsorgen.

– Det blir en intressant vecka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.