Gorillahonan Naomi får inte träffa sin nyfödda unge. Läkarna misstänker att ungen lider av en okänd sjukdom.
Gorillahonan Naomi får inte träffa sin nyfödda unge. Läkarna misstänker att ungen lider av en okänd sjukdom.

Gorillabebisen kan ha okänd sjukdom

Publicerad
Uppdaterad
Gorillahonan Naomi får inte träffa sin nyfödda unge. Läkarna misstänker att han lider av en okänd sjukdom.
Nu kämpar den lille gorillakillen för sitt liv.


Länk: Här kan du se gorillorna live
Sedan Naomi födde sin unge i lördags har hon hållt bebisen tätt tryckt mot bröstet. Inte ens bästa kompisen Iris har fått röra vid honom. Men nu har Naomi tvingats lämna i från sig sin älskling.

För lite mat

Personal på Kolmården är rädd för att gorillaungen inte får tillräckligt med mat och han har enligt TT även haft problem med att hålla uppe kroppstemperaturen. Bengt Röken, veterinär på Kolmården utesluter inte att bebisen lider av någon sjukdom. - Det var nödvändigt att skilja mor och son åt, säger han till Folkbladet. Den lille killen får nu bada varmt och matas med nappflaska av personalen. Djurskötare Lena Mellqvist träffade gorillaungen i går kväll, men då verkade han vara på bättringsvägen. - Jag tog temperaturen på honom och då var allt bra. Han mådde toppen och äter som en prins, säger hon till Expressen.

Togs blodprover

I går togs blodprover på gorillapojken, men inget fel har hittats. Kolmårdens personal har även tagit hjälp av barnläkare, men inte heller de har kunnat hitta något fel på mirakelbabyn. - Det här kan innebära väldigt mycket jobb för oss, om vi tvingas pyssla om den dygnet runt, säger Bengt Röken.

Döp gorillapojken

Expressens läsare har nu möjlighet att döpa gorillapojken. Vinnaren får en helg på Kolmården för hela familjen. I juryn sitter representanter för Kolmården och Expressen.

Så här gör du:

 • Skicka ett SMS med texten EXP (mellanslag) GORILLA följt av ditt namnförslag, följt av en kort motivering.
 • Sänd till nummer 72580. Exempel: EXP GORILLA KING KONG jag älskar apor
 • Kostnad 5 kronor per sms.
 • Maxlängd 160 tecken!

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag